Greenyard Foods

Een frisse nieuwe start

13,30 EUR – 3C

PinguinLutosa heeft zich, na de afronding van de verkoop van zijn aardappeldivisie Lutosa, op 1 september 2013 omgedoopt tot Greenyard Foods. Met die nieuwe naam wil het zijn internationale karakter en zijn authentieke vers-van-het-veldaanpak beklemtonen. De groep wil verder groeien met een duidelijke focus op het verwerken en vermarkten van groenten, fruit en gebruiksklare bereidingen in diepvriesverpakkingen (divisie Pinguin) en conserven (divisie Scana Noliko). De afgelopen maanden volgden de nieuwsberichten over het bedrijf zich snel op. De ondertekening van de definitieve verkoopovereenkomst van de aardappeldivisie Lutosa voor 225 miljoen EUR aan wereldleider McCain Foods werd aangekondigd op 31 mei. In 2007 kocht Pinguin Lutosa voor 175 miljoen EUR. Op die verkooptransactie zal Greenyard een eenmalige meerwaarde van ongeveer 4 EUR per aandeel boeken. Het bedrijf besliste daarop de aandeelhouders te belonen in de vorm van een kapitaalvermindering van 2,4 EUR per aandeel die werd uitgevoerd op 25 september. Begin juni meldde het bedrijf dan de naamsverandering in Greenyard Foods, met daaraan gekoppeld een vernieuwde missie en strategie.

De klemtoon ligt vooral op de interne groei en de verbetering van de rendabiliteit. De strategische prioriteiten zijn innovaties in tijdbesparende culinaire oplossingen en gezonde voeding; het verhogen van de efficiëntie van de organisatie en van de productiefaciliteiten; en de vermindering van het werkkapitaal. Het management lijkt vooral brood te zien in het optimaliseren van de productiefaciliteiten. Om dat te kunnen realiseren, maakt Greenyard versneld werk van het opkopen van de productiefaciliteiten van vorige overnames. Midden juni was er een eerste aankondiging van een aandelenovereenkomst met het Franse Union Fermière Morbihannaise (UFM). Greenyard krijgt alle aandelen in handen van vastgoedvennootschappen die in Polen vier en in Hongarije twee productiesites van d’Aucy Frozen Foods in eigendom hebben. Verder verwerft Greenyard 56% van de aandelen van de vennootschappen die de twee Franse productiesites van d’Aucy bevatten. D’Aucy Frozen Foods is de diepvriesgroentedivisie van de CECAB-groep, die Greenyard in 2011 overnam. Voor de hele transactie betaalde Greenyard 21,5 miljoen EUR.

Eind juli volgde het nieuws dat de productiesite van GW Padley Vegetables, een overname van 2007, in Boston (Verenigd Koninkrijk), werd gekocht voor 4,9 miljoen GBP. Eind augustus werd bekend dat Greenyard voor 40 miljoen EUR de productiesites van Scana Noliko in Bree en Rijkevorsel heeft gekocht van de referentieaandeelhouder Hein Deprez (via de vennootschap Food Invest International NV). Scana Noliko werd als specialist in kwaliteitsvolle voedingsconserven in glas en blik in 2011 overgenomen door het toenmalige PinguinLutosa. Eind september berichtte Greenyard dan weer de beslissing tot het verhuren van een Duitse productiesite van diepvriesgroenten aan KTG Agrar.

Onder meer om de vastgoedtransacties te financieren, werd midden juni een obligatie-uitgifte voor 150 miljoen EUR gedaan. De openstaande schulden bij de banken werden terugbetaald met de inkomsten van de verkoop van Lutosa. De tradingupdate over het eerste kwartaal (april-juni) gaf aan dat de omzet uit de voortgezette activiteiten met 2,43% is toegenomen. Uit de jaarresultaten 2012-2013 konden we vooral bij de diepvriesgroenten een begin van verbeterde rendabiliteit vaststellen.

Onder leiding van nieuwe CEO Marleen Vaesen maakt Greenyard versneld werk van het opkrikken van de winst. Hoewel we geloven dat het bedrijf vooruitgang zal blijven boeken, denken we dat dit goede nieuws al grotendeels in de koers verwerkt zit. Rekening houdend met de kapitaalvermindering is de koers het afgelopen jaar verdubbeld. Vandaar het advies ‘houden’ (rating 3C).

Houden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content