Gold Fields
Gold Fields moest de jongste weken, net als de sectorgenoten, wat terrein prijsgeven. De operationele prestatie van South Deep was een opsteker, net als de verdere afbouw van de schulden. Er is nog ruimte voor kostenbesparingen.
Gouddelver Gold Fields verwachtte voor 2016 aanvankelijk een afname van de productie door een lagere verwachte output in Australië, Ghana en Peru. Maar na zes maanden presteert het Zuid-Afrikaanse South Deep beter dan verwacht, waardoor er ruimte was om de prognoses te verhogen. De acht mijnen van de groep produceerden vorig jaar gezamenlijk bijna 2,16 miljoen ounce goud. Het cijfer van dit jaar zal daarvoor met 2,1 tot 2,15 miljoen ounce nauwelijks moeten onderdoen. South Deep, de enige overgebleven Zuid-Afrikaanse mijn van de groep, blijft het kroonjuweel met een reservepotentieel van maar liefst 40 miljoen ounce. Door de hoge productiekosten bleef de mijn lange tijd verlieslatend. Daarin is in het tweede kwartaal verandering gekomen. South Deep realiseerde namelijk voor het eerst een (bescheiden) positieve kasstroom van 63 miljoen Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). De output van de mijn kwam over de eerste jaarhelft uit op 140.000 ounce, 87% meer dan een jaar eerder. De prognose voor het volledige boekjaar werd opgetrokken van 257.000 naar 289.000 ounce. De totale productiekost daalde op jaarbasis met 19%, tot 1257 USD. Over de eerste jaarhelft kwam de groepsproductie van Gold Fields uit op 1,04 miljoen ounce goud, een fractie hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder (1,036 miljoen). De gemiddelde productiekost bedroeg 1024 USD per ounce, tegenover nog 1108 USD een jaar eerder. South Deep jaagt het gemiddelde voorlopig wel nog de hoogte in. Zonder de Zuid-Afrikaanse mijn zou de gemiddelde kostprijs op 917 USD zijn uitgekomen, wat meer in lijn ligt met de sectorgenoten. Gold Fields mikt voor het volledige boekjaar op een kostencijfer tussen 1030 en 1045 USD, net iets hoger dan in 2015 (1026 USD). De vier Australische mijnen van de groep staan in voor 43% van de groepsproductie en leveren ook de grootste bijdrage aan de kasstromen. De twee mijnen in Ghana zagen hun output met 7% dalen en staan nu in voor 32% van de output. Cerro Corona in Peru zag de output met 15% afnemen. Per saldo klom de bedrijfskasstroom of ebitda wel met 21%, tot 579 miljoen USD. De onderliggende winst lag met 103 miljoen USD ook een flink stuk hoger dan een jaar eerder (8 miljoen USD). De prijs en beschikbaarheid van energie zijn vooral in Zuid-Afrika en Ghana een groot probleem. South Deep krijgt daarom twee PV-installaties (zonne-energie) met elk een capaciteit van 20 megawatt (MW). Australië en Ghana krijgen dan weer nieuwe gascentrales. Bij nieuwe projecten moet een vijfde van de benodigde energie afkomstig zijn van alternatieve bronnen. Gold Fields bouwde de nettoschuld in de eerste jaarhelft verder af naar 1,15 miljard USD of 1,05 keer de verwachte ebitda. Een jaar geleden was dit nog 1,48 miljard USD en 1,44 keer de ebitda. Het blijft de bedoeling om dit eind dit jaar tot minder dan 1 keer de ebitda te verminderen. Na de schuldherschikking van eerder dit jaar staat de eerste grote afbetaling pas in 2019 gepland.
Conclusie
Gold Fields moest de jongste weken, net als de sectorgenoten, wat terrein prijsgeven. De operationele prestatie van South Deep was een opsteker, net als de verdere afbouw van de schulden. Er is nog ruimte voor kostenbesparingen, vandaar dat de waardering (1,4 keer de boekwaarde) ook onder het sectorgemiddelde ligt.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier