Gilead mag een bod doen op Galapagos

© Belga Image
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van Galapagos steeg na het nieuws dat Gilead Sciences zijn handen vrij heeft. Toch verwachten we nog geen bod. De komende maanden staan vooral in het teken van het taaislijmziekteprogramma.

Het aandeel van het Mechelse biotechbedrijf Galapagos is de voorbije maand gestegen met ruim 20 procent. Een eerste verklaring voor die klim is dat het aandeel sinds 18 december deel uitmaakt van de Nasdaq Biotech-index. De opname in de belangrijkste biotechindex ter wereld vergroot de naambekendheid van Galapagos.

Belangrijker was de aankondiging op 14 december dat de zogenoemde lock-up- en standstillovereenkomst met Gilead Sciences op 31 december 2017 verviel. Die dubbele overeenkomst was een onderdeel van de samenwerking die beide bedrijven eind 2015 zijn aangegaan voor de wereldwijde ontwikkeling en commercialisering van filgotinib, een potentiële behandeling voor ontstekingsziekten. Daardoor kon Gilead de positie die het aanhoudt in Galapagos (6,76 miljoen aandelen of 13,27%) niet afbouwen, maar ook niet uitbreiden.

Gilead wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste overnamekandidaat voor Galapagos. Daarom steeg het aandeel na het nieuws dat Gilead vanaf 1 januari zijn handen vrij heeft. Toch verwachten we nog niet meteen een bod van Gilead. Er loopt een uitgebreid klinisch onderzoeksprogramma met filgotinib van drie fase III-studies en acht fase II-studies.

We veronderstellen dat minstens de resultaten van de eerste van de drie lopende fase III-studies, die worden verwacht voor eind 2018, de hoge verwachtingen over filgotinib moeten bevestigen, vooraleer Gilead een bod zal overwegen. Galapagos zelf gelooft er alleszins in, want het lichtte op 14 december de optie om filgotinib na de goedkeuring samen met Gilead te commercialiseren in acht Europese landen.

Op 7 januari rapporteerde Galapagos positieve fase Ib-studieresultaten met GLPG1972. Die molecule ontwikkelt het in samenwerking met Servier voor de behandeling van artrose. De bedoeling is dit jaar een fase II-studie op te starten. Belangrijker was de update op 2 januari over het tweede uitgebreide onderzoeksprogramma naar taaislijmziekte, waarvoor Galapagos samenwerkt met AbbVie. Centraal daarin staat de ontwikkeling van een triplecombinatietherapie (een combinatie van een potentiator en twee soorten correctors) voor 90 procent van de patiënten.

Net zoals vorige zomer moest Galapagos een lichte vertraging van het programma opbiechten. De eerste van drie triplecombinatiestudies bij zieke patiënten start in het eerste kwartaal van 2018. Parallel lopen meerdere voorbereidende fase I- en fase II-studies met een of meer correctors, en startte een fase I-triplecombinatiestudie ter voorbereiding van de tweede studie op patiënten later dit jaar.

De tussentijdse resultaten van de eerste combinatiestudie worden tijdens de zomer verwacht. Die zullen een eerste licht werpen op de slaagkansen van Galapagos en AbbVie in dat moeilijke ziektedomein, waarin ze de handschoen opnemen tegen marktleider Vertex Pharmaceuticals.

Een zeer beloftevolle molecule die Galapagos wel nog volledig in handen heeft, is GLPG1690. Dat kandidaat-geneesmiddel boekte in 2017 beter dan verwachte fase IIa-studieresultaten bij patiënten met idiopatische longfibrose (IPF), een dodelijke longziekte. Mogelijk start nog in de eerste jaarhelft een fase IIb-studie op.

Conclusie

We verwachten een adempauze, na de recente sterke koersontwikkeling van Galapagos. De komende maanden staan vooral in het teken van de ontwikkelingen in het taaislijmziekteprogramma. Mogelijk bijkomend uitstel kan een nieuwe – misschien laatste – koopkans opleveren. Bestaande posities zouden we stevig vasthouden.

Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Koers: 89,42 euro

Ticker: GLPG NA

ISIN-code: BE0003818359

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 4,55 miljard euro

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: +36%

Koersverschil sinds jaarbegin: +13%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content