Geruststellende kwartaalcijfers voor Melexis

© ImageGlobe

Melexis blijft sneller groeien dan de markt. De toekomst van het chipbedrijf oogt rooskleurig, met veel groeimogelijkheden in de niche van de elektrische voertuigen.

De koers van Melexis stond de jongste maanden wat onder druk, maar met de publicatie van de kwartaalcijfers werden de verliezen grotendeels goedgemaakt. Vorig jaar was een recordjaar voor China en de Verenigde Staten, de belangrijkste twee automarkten. Maar die trend zet in 2017 voorlopig niet door. De Amerikaanse markt kampt met hoge voorraden en de verkoopcijfers dalen. Ook in China vlakken de groeicijfers af nu bepaalde subsidies werden afgeschaft. Daarnaast kwam er ook tegenwind van de dollar, die sinds begin dit jaar 12 procent in waarde verloor tegenover de euro. Melexis is een dollarverdiener: 55 procent van de omzet wordt gegenereerd in de Amerikaanse munt of valuta die eraan gekoppeld zijn. De uitgaven gebeuren voor het grootste deel in euro. Toen Melexis na het eerste kwartaal de prognoses voor 2017 bekendmaakte, noteerde de euro tegenover de dollar tegen 1,07. Dat is intussen opgelopen naar 1,15.

Dat neemt niet weg dat Melexis in het tweede kwartaal bleef groeien. Het goed gevulde orderboek na het eerste kwartaal leverde ook een flinke omzetgroei op in de periode tot eind juni. Het verkoopcijfer klom in het tweede kwartaal met 14 procent naar 128,3 miljoen euro. De winstcijfers kwamen ook boven de verwachtingen uit met een brutowinst van 59,4 miljoen euro (+17%) en een operationele winst (ebit) van 33,1 miljoen euro (+19%). Omdat de winst sneller toenam dan de omzet stegen ook de brutomarge en de ebit-marge naar respectievelijk 46,3 en 25,8 procent. De nettowinst klom met een derde naar 30,8 miljoen euro. Over de volledige eerste jaarhelft lag de omzet met bijna 252 miljoen euro 14 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De brutomarge bedroeg 46 procent en netto bleef er 56,2 miljoen euro of 1,39 euro per aandeel over, 22 procent meer dan een jaar geleden. Melexis mikt voor het volledige boekjaar op een omzetgroei met 12 tot 14 procent. Daarmee zou voor het eerst de kaap van 500 miljoen euro worden gerond.

Melexis blijft dus sneller groeien dan de markt en dat al vijf jaar op rij. Het nadeel van de goedkopere dollar werd in de eerste jaarhelft grotendeels opgevangen met derivatenposities. De stabilisatie van de autoverkopen is evenmin een ramp voor de groep. Voor Melexis zijn niet alleen de nominale verkoopcijfers van belang maar vooral de evolutie van het aantal halfgeleiders en sensoren per wagen. Melexis is wereldwijd de op drie na grootste speler in het snelgroeiende segment van sensoren voor auto’s en profiteert van verschillende structurele trends in veiligheid, milieu en comfort. Ook de opmars van hybride en elektrische voertuigen speelt in de kaart van Melexis. Zelfrijdende wagens kunnen op termijn eveneens een belangrijke groeipool worden voor de groep omdat in die niche nog meer sensoren nodig zijn. Melexis had na de eerste jaarhelft 80,7 miljoen euro aan liquiditeiten en investeringen in kas. Daar staat een langetermijnschuld van 13,2 miljoen euro tegenover.


Conclusie

De toekomst oogt erg rooskleurig voor Melexis dankzij de sterke marktpositie, de innovatiekracht en de gezonde financiën. Het is vooral de evolutie op de afzetmarkten die ook in de toekomst groei garandeert. Een en ander heeft wel zijn prijs, want het aandeel is duur en het al met al bescheiden rendement kan dat maar in beperkte mate compenseren. We zouden Melexis daarom bij voorkeur op correctie proberen op te pikken.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 3,2 miljard euro

K/w 2016: 33,5

Verwachte k/w 2017: 29

Koersverschil 12 maanden: +36 %

Koersverschil sinds jaarbegin: +25 %

Dividendrendement: 2,5 %

Partner Content