Galapagos is al 3 miljard euro waard

© Galapagos

Na het turbulente jaar 2015 heeft Galapagos grote plannen. We kijken vooral uit naar de resultaten in taaislijmziekte.

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos blijft de positieve nieuwsberichten opstapelen. 2015 was uitermate turbulent. In dat jaar sloot Galapagos voor het reumamiddel filgotinib een nieuwe, sterkere deal met het Amerikaanse Gilead Sciences af, na de sterke fase II-studieresultaten en de weigering van partner AbbVie om het middel te licentiëren. De deal is geen gewone licentieovereenkomst. Galapagos financiert 20 procent van de verdere klinische ontwikkeling en behield de optie op co-promotie, met een 50-50-verdeling van de winst in Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Benelux-landen. In totaal zijn tot 1,35 miljard dollar mijlpaalbetalingen gepland, alsook oplopende royalty’s op de verkoop van minstens 20 procent.

In het derde kwartaal van 2016 zijn drie fase III-reumastudies opgestart, die in totaal ruim 3200 patiënten zullen rekruteren. In het vierde kwartaal ontving Galapagos 50 miljoen dollar voor de opstart van een fase III-studie bij 1320 patiënten met de ziekte van Crohn. Nog in het vierde kwartaal startte een fase IIb/III-studie (1300 patiënten) in colitis ulcerosa, een chronische darmziekte, met bijbehorende mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar. Het plan is bijkomende klinische studies met filgotinib op te starten voor andere indicaties.

De samenwerking met AbbVie werd wel voortgezet voor een tweede belangrijk onderzoeksprogramma, dat naar de ontwikkeling van een triplecombinatietherapie (combinatie van een potentiator en twee correctors) voor het herstellen van de onderliggende oorzaak van de taaislijmziekte (mucoviscidose) bij 90 procent van de patiënten. Er lopen klinische onderzoeken naar drie potentiators (met al beloftevolle fase IIa-resulaten van GLPG1837) en vier correctors, met als doel tijdens de komende zomer een eerste fase II-triplecombinatiestudie op te starten. De absolute marktleider in dit ziektedomein is Vertex Pharmaceuticals, maar de noodzaak voor bijkomende en betere middelen blijft groot.

Galapagos financiert alle studies tot en met fase II zelf en draagt bij aan de fase III-studies. Het behield bepaalde co-promotierechten en heeft recht op royalty’s uit de verkoop tussen 15 en 20 procent. Dankzij de forse kapitaalinjectie door Gilead Sciences (425 miljoen dollar via de uitgifte van 6,76 miljoen nieuwe aandelen tegen 58 euro per aandeel), de beursgang op Nasdaq in 2015 en de mijlpaalbetalingen beschikte Galapagos eind september over een kaspositie van 938,8 miljoen euro. Het bedrijf krikte de ambities fors op en wil de komende jaren jaarlijks drie nieuwe preklinische kandidaat-geneesmiddelen identificeren, drie succesvolle fase II-studies afleveren en om de twee jaar een fase III-studie opstarten. Momenteel loopt een fase IIa-studie met GLPG1690 bij patiënten met longfibrose en werkt Galapagos samen met het Duitse MorphoSys voor een middel tegen huidziekten.


Conclusie

Het aandeel van Galapagos steeg sinds ons koopadvies van vorige zomer met afgerond 35 procent. We vonden toen dat vooral het potentieel van het taaislijmziekteprogramma niet was weerspiegeld in de koers. De huidige waardering van 3 miljard euro is weliswaar stevig, maar daar tegenover staat een aantrekkelijke pijplijn en de forse kaspositie. We verlagen na de mooie klim het advies en wachten vooral de verdere resultaten in taaislijmziekte af.


Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 2,95 miljard euro

Verwachte k/w 2016: 382

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: +34%

Koersverschil sinds jaarbegin: +6%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content