Flink wat haussepotentieel op de Japanse beurs

© BELGAIMAGE

De Japanse beurs heeft het te veel jaren slecht gedaan om nog de interesse van de gemiddelde westerse aandelenbelegger te trekken. Het is dan ook aan velen voorbijgegaan dat tussen eind 2012 en de zomer van 2015 de bekendste graadmeter voor de Japanse beurs, de Nikkei-index, van afgerond 8000 naar 21.000 punten is geklommen.

Dat is een spectaculaire stijging van 160 procent, weliswaar te relativeren vanuit een langetermijnperspectief. In 1989 bereikte diezelfde Nikkei-index immers een historische piek op… 39.000 punten. Daaruit kan men besluiten dat er nog flink wat haussepotentieel overblijft.

Maar sinds midden vorig jaar onderging de Japanse beurs een gevoelige correctie. Niet onlogisch na die opmars. Na de piek op 21.000 punten volgde een duik richting 15.000 in februari en nog eens in juni. We denken dat het om een dubbele bodem gaat en dat de kansen erg reëel zijn dat er sprake is van bodemvorming op dit niveau. Want sinds eind 2012 is de Japanse beurs volgens ons uit een erg lange structurele berenmarkt geklommen (1989-2012), waardoor ze weer in een langdurige stierenmarkt zit (opwaartse tendens). We denken dan ook dat het nog altijjd interessant is als diversificatie van de aandelenportefeuille om voor een beperkt percentage opnieuw in de Japanse beurs te beleggen.

We beseffen ook wel dat de macro-economische situatie van Japan niet erg aantrekkelijk oogt. Het gaat om de meest vergrijsde en al krimpende bevolking ter wereld (de bevolking daalt al zeven jaar; vorig jaar 1,3 miljoen overlijdens versus 1 miljoen geboorten; ruim 24 procent van de bevolking boven 65 jaar; tegen 2050 circa 40 procent). Bovendien heeft het land de hoogste overheidsschuld, bijna 250 procent ten opzichte van het bbp. Dat heeft anderzijds tot gevolg dat de Bank of Japan zowat de ijverigste centrale bank ter wereld is en bijvoorbeeld grote pakketten aandelen opkoopt, wat uiteraard de beurs ondersteunt en er een bodem onder legt.

De Japan-tracker iShares MSCI Japan EUR hedged ETF (44 euro; genoteerd in Amsterdam, ticker IJPE NA; ISIN-code IE00B42Z5J44), waarvan het wisselkoersrisico (EUR/JPY) wordt afgedekt, lijkt ons een goed instrument om in de Japanse beurs te beleggen. We hebben die tracker afgelopen zomer in de voorbeeldportefeuille opgenomen in het kader van het thema ‘basiswaarden/trackers’. We blijven positief voor de Japanse beurs richting 2017 en bevestigen het koopadvies (rating 1A) voor de Japan-tracker.

Partner Content