Finfluencer Pieter Slegers (28): ‘Soms is beleggen als gras zien groeien’

PIETERS SLEGERS "De korte termijn interesseert mij heel weinig en verkiezingsnieuws is dan meer ruis dan iets anders."
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Pieter Slegers schreef tot een jaar geleden anoniem artikels in het Engels voor zijn website Compounding Quality. Hij heeft 436.800 volgers op X en 210.000 op LinkedIn. Voor 350 euro per jaar krijgen abonnees wekelijks ideeën, tips en analyses via www.dekwaliteitsbelegger.be.

“Ik voelde mij lange tijd comfortabel bij de anonimiteit”, zegt Pieter Slegers (28). “In vermogensbeheer stellen mensen doorgaans meer vertrouwen in een kale vijftiger uit Londen of New York, dan in een jongeman uit de Kempen. Door mijn identiteit niet prijs te geven, gingen mijn volgers er automatisch van uit dat ik in de Londense City of een ander beleggingscentrum werkte.”

Beleggen in 2025, de jaarlijkse gids voor beleggers, zit komende donderdag gratis bij het magazine Trends. Daarin geeft Pieter Slegers zijn geheimen prijs. En hij niet alleen. We vroegen de economen en strategen van verschillende banken en vermogensbeheerders naar hun vooruitzichten voor 2025. En nog veel meer. Ontdek het de komende dagen en weken op Trends.be of lees het donderdag allemaal op papier.

Sinds enkele maanden schrijft u ook in het Nederlands. Van waar die beslissing?

PIETER SLEGERS. “Omdat ik niet langer anoniem ben, had ik de mogelijkheid. Het is leuk om ook de thuismarkt te bedienen. Ik doe dat vooral voor de oudere generatie van beleggers. Soms is hun Engels niet zo goed, maar ze willen evengoed bijleren over beleggen. Als we elkaar kunnen helpen, dan moeten we dat doen. Mensen uit mijn geboortedorp bijvoorbeeld spraken mij daarover aan.”

Zijn uw ouders ook beleggers?

SLEGERS. “Ik kom uit een traditioneel Vlaams gezin, met een normaal inkomen. Mijn moeder is verpleegster en mijn vader is personeelsverantwoordelijke bij een bouwbedrijf. Zij hadden totaal geen kaas gegeten van beleggen, geen zin en geen tijd om zich daarin te verdiepen en ze zijn pas op latere leeftijd beginnen te beleggen door mij.

“Sinds 2017 investeren mijn ouders elke maand een vast bedrag in een ETF die wereldwijd in aandelen investeert. Ze hebben daar een heel mooi rendement op. Voor de meeste mensen is dat de beste oplossing. Je moet daar maar 5 minuten per maand mee bezig zijn. Om mijn moeder te helpen onthouden van welke ETF ze deelbewijzen moet kopen, heb ik een ezelsbruggetje verzonnen: ‘ik wil die aandelen’. Ze kopen dus deelbewijzen van IWDA of iShares Core MSCI World Ucits ETF. Daarmee koop je de hele markt in één keer. Er zitten 1.450 bedrijven in die ETF. Als één van die bedrijven over de kop gaat, zul je dat niet voelen.

‘In vermogensbeheer stellen mensen doorgaans meer vertrouwen in een kale vijftiger uit Londen of New York, dan in een jongeman uit de Kempen’

“Ik ben heel jong al vakantiewerk beginnen te doen, als rekkenvuller in de supermarkt. Ik heb ontzettend veel respect voor mensen die daar werken, maar ik wilde dat liever niet voor de rest van mijn leven doen. Toen een vriend van mijn vader op een dag vertelde over zijn beleggingen, maakte dat iets los bij mij. Geld verdienen zonder er iets voor te doen, dat leek me wel wat. Vandaag weet ik echter dat het analyseren van aandelen heel hard werken is. Ik heb meteen een beursrekening geopend bij een broker. Daarna ben ik handelswetenschappen gaan studeren en als analist bij een vermogensbeheerder beginnen te werken.”

Kunnen beginnende beleggers leren uit uw fouten?

SLEGERS. “Alle beleggers in individuele aandelen maken fouten. Ik heb alle mogelijke fouten gemaakt. Fouten maken doe je beter in het begin, als je jong bent of als je met kleine bedragen begint te beleggen. Je maakt liever een fout met 1.000 euro dan met 10.000 euro of met 100.000 euro.

“Mijn allereerste belegging was één van die fouten. De broker publiceerde een lijst met beleggingsideeën en ik stopte zo goed als op het hoogtepunt al mijn geld in één van die ideeën, in de gastankerrederij Exmar. Na een jaar heb ik dat aandeel verkocht met een verlies van 50 procent. Daarna heb ik gezworen dat ik nooit meer aandelen zou kopen zonder op voorhand mijn huiswerk te maken.”

‘Geld verdienen zonder er iets voor te doen, dat leek me wel wat. Vandaag weet ik echter dat het analyseren van aandelen heel hard werken is’

U pleit ook voor gespreid beleggen.

SLEGERS. “90 procent van alle beleggers doet het slechter dan de markt. Waarom zou je het dan nog proberen? Als je wilt beginnen te beleggen, doe je er goed aan eerst het gros van je geld in ETF’s te stoppen en daarna eventueel een kleiner deel in individuele aandelen. Ze noemen dat core-satellite investing.
“Je zult fouten maken en die zullen geld kosten. Het laatste dat je wilt, is volledig ontmoedigd geraken. Daarom is spreiden over verschillende aandelen en in de tijd verstandig. De markt valt niet te timen. Bovendien moet je markttiming dan twee keer goed zitten: zowel bij de aan- als bij de verkoop. Dat lukt nooit. De beste beursdagen komen steevast na de slechtste beursdagen.

“Zoek een strategie die bij u past. Voor mij is dat waardebeleggen. Ik zoek naar bedrijven met een competitief voordeel in een niche met een hoge toegangsdrempel, zoals Mastercard en Visa. Er is niet één weg naar Rome, maar verschillende wegen leiden naar succes. Zoek naar rationele beleggingsfactoren, die hebben bewezen dat ze de markt kunnen kloppen. Familiebedrijven doen beter dan de beurs. Bedrijven waar de oprichter nog altijd de leiding heeft, doen het beter dan de rest. Combineer verschillende criteria. Gebruik een checklist om te rationaliseren en de emoties uit te schakelen. Zo kom je tot een beleggingsuniversum, waaruit je kan kiezen.”

U beschreef uw dag al eerder in een interview met Trends. Niet iedereen heeft de tijd of de zin om 50 à 60 uur per week met de beurs bezig te zijn.

SLEGERS. “Het is een leuke en verrijkende hobby, waar je geld mee kunt verdienen en waarmee je veel kunt leren over de wereldeconomie. Voor mij is beleggen de enige manier om te sparen voor je pensioen en het is mijn passie. Als iedereen zou beleggen, zou de wereld gelukkiger en gezonder zijn. Daar ben ik van overtuigd. Ik merk dat ik meer tegenwind krijg sinds ik in het Nederlands ben beginnent te posten. In België zijn veel mensen tegen beleggen. Onterecht.

“Op een typische dag ben ik van 5 uur tot 17 uur met de beurs bezig. Mijn dag ziet er niet altijd hetzelfde uit, maar is doorgaans heel gestructureerd. Zo probeer ik elke dag van 7 tot 9 uur een jaarverslag van een bedrijf te lezen. Die verslagen zijn vrij beschikbaar voor alle geïnteresseerde beleggers op de websites van de bedrijven. Daarna ga ik aandelen analyseren en zoek ik naar nieuwe beleggingsideeën. Je hebt tegenwoordig heel wat gratis stock screeners, waarmee je aandelen kunt rangschikken volgens verschillende criteria.

“Aangezien zoveel mensen mij volgen, vind ik het ook een morele verplichting om veel bij te leren en steeds betere beleggingsbeslissingen te nemen. Ik heb me voorgenomen minstens vijftig boeken per jaar te lezen en ik zit aan mijn 78ste boek dit jaar: dat gaat van beleggersboeken tot autobiografieën van bekende ondernemers als Elon Musk of machtige politici. Daar kun je superveel uit leren.”

‘Fouten maken doe je beter in het begin, als je jong bent of als je met kleine bedragen begint te beleggen’

Over machtige politici gesproken. Verandert u iets aan uw beleggingsportefeuille, na de verkiezing van Donald Trump tot 47ste president van de Verenigde Staten?

SLEGERS. “Neen. Er zitten vooral aandelen in mijn portefeuille die profiteren van een boost van de Amerikaanse economie, zoals aandelen uit de energie- of de financiële sector. Ik ben bijzonder weinig bezig geweest met de Amerikaanse verkiezingen. Ik probeer bedrijven te vinden die de komende vijf tot tien jaar sterk zullen presteren, ongeacht wie er president is. De korte termijn interesseert mij heel weinig en verkiezingsnieuws is dan meer ruis dan iets anders. Alles wat je niet kunt controleren – de toestand van de economie, rentebeleid, verkiezingen, enzovoort –, daar hou ik mij niet mee bezig.

“Je moet tegen de kudde durven in te gaan en wegblijven van hypes. Alles wat te maken heeft met ESG, alternatieve energie, cannabis,… heb ik de voorbije jaren links laten liggen. Wij zijn verkeerd gebouwd om instinctief te beleggen, want als iedereen gaat lopen, moet je volgens je oerinstinct meelopen. Soms is beleggen als gras zien groeien. Met saaie bedrijven die altijd relevant zullen blijven, ben je het beste af. Ten tijde van de financiële crisis leden kredietbeoordelaars als S&P Global en Moody’s enorme reputatieschade, omdat ze de ongelukken niet hadden zien aankomen. Vandaag delen ze nog altijd de lakens uit en beleggers die er vijftien jaar geleden instapten, hebben fantastische rendementen gehaald.”

‘Ik krijg meer tegenwind sinds ik in het Nederlands ben beginnent te posten. In België zijn veel mensen tegen beleggen’

Dragen Amerikaanse aandelen uw voorkeur weg?

SLEGERS. “Ik probeer de beste bedrijven ter wereld te kopen. Het maakt mij niet uit of dat bedrijven uit de Verenigde Staten of uit Bangladesh zijn. Alleen blijken de Verenigde Staten goed in innoveren en Europa is heel goed in het reguleren van innovatie. Het verschil in prestatie tussen de Amerikaanse en de Europese beursindexen is de voorbije decennia heel groot. In de Verenigde Staten zijn er veel meer bedrijven met hoge winstmarges en hoge rendementen op het geïnvesteerde kapitaal. De winstgevendheid en de waardering liggen hoger in de Verenigde Staten, voornamelijk gedreven door big tech. Hoeveel innovatieve toppers telt Europa? De Nederlandse betaaldienst Adyen, misschien? Het verschil in waardering is opgelopen, op termijn zou er een terugkeer naar het historische gemiddelde kunnen komen. De vraag is wanneer. Wij wachten daar al eventjes op, net zoals we al een tijd wachten tot de groeilanden hun belofte waarmaken. Gespreid beleggen is de enige oplossing.”

Waar wordt u nog enthousiast van?

SLEGERS. “Als ik een aandeel vind, dat ik nog niet kende, en waarvan de waardering te mooi lijkt om waar te zijn. Ik kan daar letterlijk niet van slapen. Dan ga ik daarover praten met andere mensen en vraag ik: wat mis ik? Als ik dan geen addertje onder het gras kan vinden, blijken dat vaak de beste beleggingen.”

Lees ook:

Partner Content