Fagron ziet groei versnellen

© .

Fagron pakte uit met dubbel goed nieuws. De eerstekwartaalcijfers zijn beter dan verwacht. En het nam Humco over, een Amerikaanse specialist in innovatieve gepatenteerde producten en farmaceutische merkproducten.

Na enkele heel moeilijke jaren is het vernieuwde management van Fagron duidelijk weer vol vertrouwen. Het bedrijf pakte onlangs uit met dubbel goed nieuws. Op 3 april raakte de overname bekend van het Amerikaanse Humco, een specialist in de ontwikkeling en de levering van innovatieve gepatenteerde producten zoals crèmes en siropen en farmaceutische merkproducten. Humco levert vooral via de groothandel aan 45.000 apotheken in de Verenigde Staten. De overlap met de Amerikaanse activiteiten van Fagron is beperkt. Het management ziet daarom heel wat mogelijke hefbomen om dankzij de overname zowel de business van Humco als die van Fagron (ook buiten de Verenigde Staten) te versterken. Het is de derde overname sinds de zware herfinanciering in 2016, na de kleinere overnames van het Kroatische Kemig en het Braziliaanse All Chemistry vorig jaar.

Fagron betaalde voor Humco een stevige 47,5 miljoen dollar in cash. Daar kan de komende twee jaar nog maximaal 22,5 miljoen dollar bij komen, als de ambitieuze doelstelling voor de bedrijfskasstroom (ebitda) in 2018 en 2019 worden gehaald. Humco boekte vorig jaar een omzet van 32 miljoen dollar, of 6 procent van het groepstotaal van Fagron (436,9 miljoen euro). Het heeft een vergelijkbare ebitda-marge als Fagron in Noord-Amerika (13,7% in 2017).

De overname tegen 9,5 keer de ebitda ligt boven het historische gemiddelde van 6 à 7 keer, maar is verantwoord op basis van de sterke groeimogelijkheden. Bovendien kon Humco zijn omzet de voorbije twee jaar stabiel houden, op een zeer zwakke Amerikaanse markt, en het boekte in het eerste kwartaal al opnieuw een dubbelcijferige groei. Ondanks de stevige overnameprijs blijft de nettoschuldgraad van Fagron (2,48 keer de rebitda eind 2017) onder de vooropgestelde maximale grens van 3 keer de rebitda.

De nieuwe topman Rafael Pedilla kon daarnaast uitpakken met een beter dan verwacht eerstekwartaalrapport. De groepsomzet (zonder HL Technology) bleef weliswaar ongewijzigd op 107,3 miljoen euro, maar zonder de negatieve wisselkoerseffecten van 7,3 miljoen euro was er een sterke toename met 6,8 procent. De markt rekende op een omzetgroei van 5,6 procent. De omzet klom in Europa met 2,1 procent tot 63,5 miljoen euro, waarvan 3,7 procent organisch (zonder overnames en desinvesteringen) en zonder wisselkoerseffecten. De problemen met de beschikbaarheid van farmaceutische grondstoffen had nog een beperkte negatieve impact, maar die zijn intussen structureel opgelost. De stevige verzwakking van de Braziliaanse real kostte 4,5 miljoen euro omzet, maar toch bleef de krimp beperkt tot 5 procent, tot 23,8 miljoen euro. De organische groei zonder munteffect bedroeg een mooie 7,4 procent.

Vooral de merken deden het prima en haalden een aandeel van 35,7 procent in de omzet (34,2% in het eerste kwartaal van 2017). Het beste nieuws kwam uit de Verenigde Staten. De omzet bleef er nagenoeg stabiel (-0,1% tot 20 miljoen euro), maar zonder het negatieve dollareffect van 3,1 miljoen euro was er een stevige groei met 15,3 procent. De omzet van de steriele activiteiten steeg zonder wisselkoerseffecten met 20,3 procent. Dat sterke groeicijfer kwam er vooral dankzij de nieuwe hypermoderne steriele bereidingsfaciliteit in Wichita. De laatste belangrijke ontbrekende licentie in Californië is sinds eind maart binnen. Fagron mikt met die faciliteit de volgende drie tot vijf jaar onverminderd op een groei naar een omzet van 100 miljoen dollar.

De omzet in de niet-steriele activiteiten (grondstoffen en concepten) steeg voor het eerst in twaalf kwartalen tegenover hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar (+1,1%). Bovendien trof Fagron een voordelige schikking met de vroegere eigenaars van het overgenomen JCB Laboritories. We zijn erg tevreden met de nieuwsstroom bij Fagron en behouden het koopadvies (rating 1B).


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 14,24 euro

Ticker: FAGR BB

ISIN-code: BE0003874915

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,03 miljard euro

K/w 2017: 22

Verwachte k/w 2018: 18

Koersverschil 12 maanden: +13%

Koersverschil sinds jaarbegin: +25%

Dividendrendement: 0,7%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content