EVS ziet tekenen van beterschap

© EVS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Er is de voorbije dagen en weken opnieuw schot gekomen in de koers van EVS. De kansen op een overname zijn ook toegenomen.

Om een dubbele reden is er de voorbije dagen en weken opnieuw schot gekomen in de koers van EVS, de Waalse speler met een unieke positie in de wereld van de livesportverslaggeving. De eerste reden zijn de beter dan verwachte cijfers over het derde kwartaal. De tweede reden is dat concurrent Evertz een belang van ruim 3 procent heeft genomen, wat de speculatie heeft doen oplaaien dat er een bod op EVS op komst is. ING maakte er begin november zelfs een volledig rapport over, waarin de bedrijfsleiding werd opgeroepen om aandeelhouderswaarde te maximaliseren door de vennootschap te verkopen aan de hoogste bieder. De richtprijs van ING voor het bod is 31 euro per aandeel.

De eerste helft van 2018 toonde nog een beduidend lagere omzet dan vorig jaar, ondanks de aanwezigheid van twee grote sportevenementen dit jaar (de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea en uiteraard de Wereldbeker Voetbal in Rusland). EVS kan dan extra inkomsten halen uit de verhuur van materiaal tijdens die megaspektakels. Het is dus niet onbegrijpelijk dat CEO Muriel De Lathouwer in de loop van de zomer aan de kant werd geschoven. De omzet bleef in de eerste zes maanden steken op 44,1 miljoen euro. Dat is maar liefst 8,7 miljoen euro, of 16,5 procent, minder dan de 52,8 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar. Halen we de extra verhuur van materiaal in verband met de twee grote sportevenementen eruit, dan is er een achteruitgang met afgerond 35 procent. Dan was er eindelijk wat licht aan het eind van de tunnel met een stijging van de omzet met 12,9 procent in het derde kwartaal, van 26,3 naar 29,6 miljoen euro.

Dat cijfer was in oktober al aangekondigd. Het was dan ook uitkijken naar de positieve impact op de winstcijfers. De lagere omzet in de periode januari-juni had geleid tot een duik met 81,8 procent minder bedrijfswinst (ebit; van 12,8 naar slechts 2,3 miljoen euro), of een duik in de ebit-marge van 24,3 naar amper 5,3 procent. Het derde kwartaal laat een ebit-stijging van 35,3 procent zien tot 7,5 miljoen euro (was 5,6 miljoen euro). Bovendien ligt het cijfer ook 11 procent boven de gemiddelde analistenverwachting en houdt het een herstel van de ebit-marge in van 21,2 naar 25,4 procent voor de periode juli-september. Het nettoresultaat in het derde kwartaal is bijna verdubbeld van 3,8 naar 7,4 miljoen euro, of van 0,28 naar 0,54 euro per aandeel.

Ondanks het betere derde kwartaal staat het omzetcijfer na negen maanden nog altijd 6,7 procent in het rood (73,7 versus 79,0 miljoen euro) en ligt de ebit nog bijna de helft lager dan in dezelfde periode vorig jaar: van 18,4 naar 9,9 miljoen euro (-46,4 %). Enkel het nettoresultaat is na drie kwartalen bijna 40 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar (18,0 versus 12,9 miljoen euro), maar dat heeft enkel te maken met een eenmalige belastingwinst van 6,6 miljoen euro in de eerste jaarhelft. Het management onder leiding van CEO ad interim Pierre De Muelenaere blijft bij de eerder aangekondigde omzet tussen 115 en 130 miljoen euro voor het volledige boekjaar (analistenconsensus 117 miljoen, 118,8 miljoen euro in 2017). Het verbeterde orderboek tot 34,7 miljoen euro (een record op 31 oktober), of een verbetering met 37,7 procent ten opzichte van vorig jaar, is inderdaad een lichtpunt. EVS betaalt een interim-dividend van 0,50 euro per aandeel.


Conclusie

EVS zakte naar een dieptepunt eind oktober op 15 euro, maar sinds de bekendmaking van de participatie door concurrent Evertz en het beter dan verwachte derde kwartaal zit het aandeel weer in de lift. De opgegeven omzetvork van 115 tot 130 miljoen euro lijkt weer haalbaar. De waardering is natuurlijk gezakt tot 9 keer de verwachte winst en tot 8 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda). Door de kansen op een overname verhogen we andermaal het advies.

Advies: speculatief koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 20,70 euro

Ticker: EVS BB

ISIN-code: BE0003820371

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 282 miljoen euro

K/w 2017: 9,5

Verwachte k/w 2018: 9

Koersverschil 12 maanden: -26%

Koersverschil sinds jaarbegin: -29%

Dividendrendement: 4,8%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content