De winst van EVS zal dit jaar wellicht dalen, en dat is voor een sportjaar toch wel uitzonderlijk.

Beleggers en analisten hadden van dit jaar veel meer verwacht bij EVS Broadcast Equipment. EVS heeft een specifiek profiel en realiseert de omzetpieken tijdens de grote sportevenementen, met voorop natuurlijk de Olympische Zomerspelen en de Wereldbeker Voetbal. Tijdens die mega-evenementen kan EVS flink wat extra materiaal verhuren. De Luikse onderneming zal echter geen sterk 2014 afleveren. De omzet steeg in het eerste semester slechts met 3,7%, tot 64,7 miljoen EUR. Daarin zitten voor 6,6 miljoen EUR huurinkomsten gelinkt aan de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji en de Wereldbeker Voetbal in Brazilië. Zonder die huurinkomsten zou sprake zijn van een omzetdaling met 3,8 miljoen EUR of -6% (-5% bij constante wisselkoersen).

Daarbij komt dan ook nog eens dat door de forse technologie-investeringen de bedrijfswinstmarge (ebit-marge) is gezakt van 38,5% in het eerste halfjaar van vorig jaar tot 35,3% dit jaar, zodat de ebit zakt van 24,1 naar 22,9 miljoen EUR. De nettowinst daalde van 17,0 naar 16,0 miljoen EUR (of van 1,26 naar 1,19 EUR per aandeel; een achteruitgang met 5,8%).

EVS beschikt over een unieke positie in de wereld van de live-sportverslaggeving. Het voordeel daarvan is een hoge winstmarge. Het nadeel is dat die markt met ongeveer 350 miljoen EUR niet megagroot is en dat het marktaandeel moeilijk nog spectaculair kan toenemen. Vandaar EVS al enige tijd marktaandeel probeert te behalen in de business van Entertainment, Nieuws en Media (ENM). Die markt is vier keer groter (1,3 miljard EUR), maar voorlopig heeft EVS maar enkele procenten van deze markt weten in te palmen.

In de eerste zes maanden heeft EVS in dit segment een omzetgroei van 2,3% kunnen laten optekenen (tot 16,1 miljoen EUR). De omzet uit sport zakte 9% in de eerste jaarhelft (tot 42,2 miljoen EUR). De grote teleurstelling van de halfjaarcijfers was dan ook dat, ondanks de extra huurinkomsten van de Wereldbeker Voetbal in Brazilië, het management slechts een omzettoename van 1 tot 5% verwacht ten opzichte van 2013 voor het volledige boekjaar 2014, terwijl na het eerste kwartaal nog werd gemikt op een stijging van 10% of een omzet in de buurt van 140 miljoen EUR. Nu zullen we tevreden moeten zijn met een cijfer tussen 130 en 135 miljoen EUR. De bedrijfstop haalt de zwakte in de live-productieservermarkt aan om de mindere perspectieven op korte termijn te duiden.

Gezien de extra investeringsinspanningen, waardoor de bedrijfskosten dit jaar met 10 tot 13% zullen toenemen, zal de winst dit jaar wellicht dalen, en dat is voor een sportjaar toch uitzonderlijk. We gaan voorlopig uit van een winst tussen 2,1 en 2,2 EUR per aandeel. Dat is in de buurt van het brutodividend van 2,16 EUR per aandeel van boekjaar 2013. Als EVS het dividend op peil wil houden, moet het dus de volledige winst moeten uitkeren. Een dividendverlaging is dus niet uitgesloten, maar op basis van de huidige, gezakte beurskoers mikken we toch nog steeds op circa 5% brutodividendrendement.

Conclusie

De koers zit in een serieuze dip. Nochtans blijft EVS een bedrijf met een sterke marktpositie dankzij een superieure technologie. Mede dankzij een verwacht dividendrendement van 5% bruto handhaven we ons positief advies, al moeten we wel stellen dat we wellicht 1 à 2 jaar zullen moeten wachten voor een degelijke return.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content