De koersdaling van EVS is terecht, want de groei zal dit jaar tegenvallen.

De resultaten over het eerste kwartaal van EVS Broadcast Equipment zijn een stevige tegenvaller. De Luikse onderneming kan de prognose van een sterk 2014 voorlopig niet waarmaken. Integendeel, als reactie op de cijfers werd alle koerswinst van de voorbije maanden weggevaagd. De omzet zakte met 10,6% in de eerste drie maanden, tot 29,3 miljoen EUR, ondanks de 2,5 miljoen EUR huurinkomsten door de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Daarmee bleef de omzet 3 miljoen EUR onder de analistenconsensus. Daarbij komt ook nog eens dat de bedrijfswinstmarge (ebit-marge) door de forse technologie-investeringen meer dan verwacht is gezakt, van 44,2% in het eerste trimester vorig jaar tot 34,1% (gemiddelde analistenverwachting: 37,9%), zodat de ebit daalt van 14,5 naar 10 miljoen EUR (consensus 12,2 EUR of 2,2 miljoen EUR onder de verwachtingen).

EVS heeft een specifiek profiel en realiseert de omzetpieken tijdens de grote sportevenementen, met voorop de Olympische Zomerspelen en de Wereldbeker Voetbal. Tijdens die mega-evenementen kan EVS flink wat extra materiaal verhuren. Het beschikt dan ook over een unieke positie in de wereld van de live-sportverslaggeving. Het voordeel is een hoge winstmarge. Het nadeel is dat die markt met ongeveer 350 miljoen EUR niet megagroot is en dat het marktaandeel moeilijk nog spectaculair kan toenemen.

Vandaar dat EVS al enige tijd marktaandeel probeert te halen in de business van Entertainment, Nieuws en Media (ENM). Die markt is vier keer groter (1,3 miljard EUR), maar voorlopig wist EVS nog maar enkele procenten ervan in te palmen. In de eerste drie maanden kon EVS in dat segment een omzetgroei van 50% laten optekenen (van 5,2 naar 7,8 miljoen EUR), maar die fraaie vooruitgang werd meer dan tenietgedaan door de onverwacht scherpe daling van de omzet in sport (van 27,6 naar 19,0 miljoen EUR).

Vorig jaar zakte de omzet van 137,9 tot 129,1 miljoen EUR (-6,4%). De bedrijfswinst (ebit) van 48,4 miljoen EUR lag 20,9% lager dan in 2012, wat ook een daling van de ebit-marge van 44,4% naar 37,5% inhield. De nettowinst dook van 41,7 naar 34,0 miljoen EUR (of van 3,10 naar 2,52 EUR per aandeel; -18,7%). Er wordt in juni een slotdividend uitgekeerd van 1 EUR per aandeel of een totaaldividend voor 2013 van 2,16 EUR bruto per aandeel.

Voor het hele boekjaar 2014 en dankzij de extra huurinkomsten van de Wereldbeker Voetbal in Brazilië zal de omzet dit jaar volgens het management een kleine 10% boven die van vorig jaar liggen, of in de buurt van 140 miljoen EUR. Gezien de extra investeringsinspanningen, waardoor de bedrijfskosten dit jaar met 10 tot 15% toenemen, zullen de winst en het dividend toch in de buurt van vorig jaar blijven. Dat komt neer op 2,5 EUR winst en 2,16 EUR dividend per aandeel.

Conclusie

De koersdaling is terecht, want de groei zal dit jaar tegenvallen. Anderzijds blijft EVS een bedrijf met een unieke marktpositie dankzij een superieure technologie. Door de stevige koerscorrectie heeft de waardering zich aangepast (16,5 keer de verwachte winst voor 2014). Mede dankzij een verwacht dividendrendement van 5% bruto handhaven we ons advies. Maar omdat het eerder voor de langere termijn is, halen we het aandeel wel uit de Inside Selectie.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content