Oef! De lang verhoopte verbetering van het orderboek is er eindelijk.

De beleggers en de analisten hadden het voorbije anderhalf jaar veel meer verwacht. EVS beschikt over een unieke positie in de wereld van de live-sportverslaggeving. Het voordeel is een hoge winstmarge, het nadeel is dat die markt niet megagroot is en dat het marktaandeel moeilijk nog spectaculair kan toenemen. Vandaar EVS al enige tijd marktaandeel probeert te halen in de business van Entertainment, Nieuws en Media (ENM). Die markt is vier keer groter, maar voorlopig heeft EVS maar enkele procenten ervan weten in te palmen.

Die focus op de live-sportverslaggeving geeft ook een specifiek profiel met omzetpieken tijdens de grote sportevenementen. Tijdens die megaspektakels kan EVS flink wat extra materiaal verhuren. De Luikse onderneming had dan ook een sterk 2014 moeten afleveren. Dat is niet gebeurd, want de omzettoename bleef vorig jaar beperkt tot 1,8% (131,4 miljoen EUR). Als we de huurinkomsten gelinkt aan de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji en de Wereldbeker Voetbal in Brazilië eruit filteren, samen met de wisselkoersschommelingen, dan zitten we zelfs met een daling van 8,9%.

Daarbij komt dan ook nog eens dat door de forse technologie-investeringen de bedrijfswinstmarge (ebit-marge) al een tijd onder druk staat. De achteruitgang voor de ebit-marge voor het volledige boekjaar 2014 bedraagt 240 basispunten (2,4%), van 37,5 naar 35,1% door een daling van de ebit in de periode januari-december van 48,4 naar 46,1 miljoen EUR of een terugval met 4,8%. De zwakke prestatie vorig jaar voorspelde weinig goeds voor het oneven jaar 2015. En dat mag ook blijken uit de halfjaarcijfers van dit jaar.

Zelfs zonder rekening te houden met verhuurinkomsten en wisselkoerseffecten zakte de omzet in het eerste semester met 27% (van 64,9 naar 47,4 miljoen EUR) tegenover de eerste jaarhelft 2014. Door blijvende investeringen in technologie verschrompelde de bedrijfswinst (ebit) van 22,9 naar amper 7,4 miljoen EUR of een duik van de ebit-marge van 35,3 naar 15,6%. De nettowinst brokkelde ook fors af, van 16,0 naar 5,5 miljoen EUR of per aandeel van 1,19 naar 0,41 EUR.

Raar maar waar, klom de koers na de publicatie van deze cijfers. CEO Muriel De Lathouwer kon voor het eerst sinds lang een verbetering van het orderboek bekendmaken. Dat stond op 25 augustus op 36,8 miljoen EUR, een toename met 10,2% ten opzichte van hetzelfde moment een jaar geleden. Dat laat de bedrijfsleiding toe om, ondanks het zwakke eerste halfjaar, toch de jaardoelstelling voor de omzet van 100 tot 115 miljoen EUR te handhaven, wat een duidelijk beter tweede semester veronderstelt.

Traditioneel is EVS een stevige couponbetaler, met 2,16 EUR brutodividend per aandeel voor 2013 en 2 EUR voor 2014. Het is dan ook uitkijken naar het interim-dividend dat met de derdekwartaalcijfers zal worden aangekondigd. Ons lijkt 1 EUR brutodividend per aandeel voor het volledige boekjaar (interim- plus slotdividend) 2015 een realistische verwachting (4,2% verwacht brutodividendrendement).

Conclusie

Oef! De lang verhoopte verbetering van het orderboek is er eindelijk. Dat doet vermoeden dat het dieptepunt van de cyclus achter ons ligt. EVS blijft een bedrijf met een sterke marktpositie dankzij een superieure technologie. Vandaar de adviesverhoging.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content