EVS blijft een bedrijf met een sterke marktpositie, dankzij een superieure technologie.

Hoewel EVS beschikt over een unieke positie in de wereld van de livesportverslaggeving, stelde het bedrijf de aandeelhouders het voorbije anderhalf jaar erg teleur. Het voordeel van die exclusieve positie is een hoge winstmarge. Het nadeel is dat die markt niet megagroot is en dat het marktaandeel moeilijk nog spectaculair kan toenemen. Vandaar dat EVS al enige tijd marktaandeel probeert te behalen in de business van Entertainment, Nieuws en Media (ENM). Deze markt is vier keer groter, maar voorlopig wist EVS maar enkele procenten ervan in te palmen.

Die livesportverslaggeving geeft ook een specifiek profiel, met omzetpieken in de even jaren waarin grote sportevenementen plaatsvinden. Tijdens die megaspektakels kan EVS flink wat extra materiaal verhuren. De Luikse onderneming had dan ook een sterk 2014 moeten afleveren. Dat is echter niet gebeurd, want de omzettoename bleef vorig jaar beperkt tot 1,8% (131,4 miljoen EUR). Als we de huurinkomsten gelinkt aan de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji en het WK Voetbal in Brazilië eruit filteren, samen met de wisselkoersschommelingen, dan zitten we zelfs met een daling van 8,9%. Daarbij komt dan ook nog eens dat de bedrijfswinstmarge (ebit-marge) door de forse technologie-investeringen al een tijd onder druk staat. De achteruitgang voor de ebit-marge voor het volledige boekjaar 2014 bedraagt 240 basispunten (2,4%), van 37,5 naar 35,1%, door een daling van de ebit in de periode januari-december van 48,4 naar 46,1 miljoen EUR of een terugval met 4,8%.

De zwakke prestatie vorig jaar voorspelde weinig goeds voor het oneven jaar 2015. Zelfs zonder rekening te houden met verhuurinkomsten en wisselkoerseffecten zakte de omzet in de periode januari-september met 21,1% (van 86,6 naar 68,3 miljoen EUR) tegenover dezelfde periode van 2014. Door blijvende investeringen in technologie verschrompelde de bedrijfswinst (ebit) van 37,2 naar amper 14,6 miljoen EUR, of een duik van de ebit-marge van 36,9 naar 19,3%. De nettowinst brokkelde ook sterk af, van 27,3 naar 10,3 miljoen EUR of per aandeel van 2,02 naar 0,76 EUR.

CEO Muriel De Lathouwer kon echter bevestigen wat bij de halfjaarcijfers al werd gemeld: het orderboek is beter gevuld. Dat stond op 31 oktober op 31,4 miljoen EUR, een toename met 66,1% ten opzichte van hetzelfde moment een jaar geleden. Dat laat de bedrijfsleiding toe om, ondanks het zwakke eerste halfjaar, toch de jaardoelstelling voor de omzet te verhogen tot 110 à 115 miljoen EUR, wat een duidelijk beter tweede dan het eerste semester veronderstelt.

Traditioneel is EVS een stevige couponbetaler: 2,16 EUR brutodividend per aandeel voor 2013 en 2 EUR voor 2014. Het was dan ook uitkijken naar het interim-dividend dat met de derdekwartaalcijfers werd aangekondigd. De uitkering van 0,5 EUR interim-dividend (betaalbaar op 25 november) laat 1 EUR brutodividend per aandeel voor het volledige boekjaar 2015 veronderstellen (3,4% verwacht brutodividendrendement).

Conclusie

Oef! We krijgen de bevestiging dat het dieptepunt van de cyclus achter ons ligt. EVS blijft een bedrijf met een sterke marktpositie, dankzij een superieure technologie. Vandaar dat we bij ons positieve advies blijven en het aandeel zelfs naar de ‘Inside Selectie’ brengen.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content