Euforie alom bij Barco

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Barco verhoogde de omzetdoelstellingen en zit op het goede spoor om de winstgevendheid op te krikken.

De West-Vlaamse technologiegroep heeft er enkele goede kwartalen op zitten en werd daar royaal voor beloond. Na de presentatie van de jaarcijfers in februari maakte het aandeel een forse sprong en de kwartaalupdate deed er nog een schep bovenop. Barco’s beurswaarde klom voor het eerst sinds 1999 weer boven de grens van 2 miljard euro. Alleen al sinds de start van 2019 klom de beurswaarde met 700 miljoen euro.

Bij een kwartaalupdate communiceert Barco enkel over de omzet en de evolutie van het orderboek. Op cijfers over de winstgevendheid per afdeling is het wachten tot juli. Barco kon in het eerste kwartaal profiteren van de gunstige evolutie van de wisselkoers van de euro tegenover de dollar. Het eerste kwartaal is traditioneel het sterkste voor nieuwe orders. Dat was dit jaar niet anders met een klim van 10 procent op jaarbasis naar 269 miljoen euro. Bij constante wisselkoersen bedroeg de vooruitgang 6 procent. Het cijfer lag boven de consensusverwachting van 254 miljoen euro. Het aantal nieuwe orders in verhouding tot de gerealiseerde omzet bedraagt 1,11. Een cijfer hoger dan 1 wijst op een stijgende omzetevolutie. De totale waarde van het orderboek klom naar 341 miljoen euro of 12,4 procent meer dan een jaar eerder.

2018 kende een vlakke omzetevolutie, maar de winstgevendheid klom sneller dan verwacht met een marge op de bedrijfswinst (ebitda) van 12,1 procent tegenover 9,9 procent een jaar eerder. Daarmee werd de doelstelling om tegen 2020 een ebitda-marge tussen 12 en 14 procent te bereiken al gehaald. Barco ziet strikter toe op de kosten. Het zet projecten stop die niet snel genoeg bijdragen aan de groepswinst. In het eerste kwartaal klom de omzet met 8,4 procent naar 242,8 miljoen euro. Exclusief wisselkoersverschillen bedroeg de groei 4,1 procent. Barco stelde de omzetprognose voor 2019 opwaarts bij. In februari mikte het nog op een omzetgroei van ongeveer 5 procent. De nieuwe prognose gaat uit van een groei dichter bij 10 procent.

Tussen januari en maart was Entertainment de grootste afdeling met een omzet van 94,1 miljoen euro, 5,5 procent meer dan een jaar eerder. Zowel in de Verenigde Staten als in Europa trekt de vervangingsmarkt van digitale cinemaprojectoren aan. Entertainment wordt op de hielen gezeten door de Enterprise-afdeling die een omzet van 86,5 miljoen euro realiseerde, een klim met 16,7 procent op jaarbasis. ClickShare, de tool voor een draadloze verbinding tussen mobiele toestellen en presentatieschermen, doet het uitstekend. Ook de verkoop van schermen voor controlekamers trekt aan. De groei bij Healthcare bleef beperkt tot 2,7 procent. Barco opende eerder dit jaar een fabriek met een onderzoekscentrum in China om medische beeldschermen te maken. Het sloot ook een samenwerking af met het Duitse softwarebedrijf Caresyntax om operatiekamers te digitaliseren.

Barco had eind vorig jaar 338 miljoen euro in kas. Daarvan kan 247,4 miljoen euro vrij worden besteed. Het resterende deel (84,6 miljoen) is ondergebracht in de Chinese joint venture Cinionic. Ondanks de dividendverhoging naar 2,3 euro per aandeel is het rendement door de forse koersstijging afgenomen naar 1,5 procent bruto.


Conclusie

Barco verhoogde de omzetdoelstellingen en zit op het goede spoor om de winstgevendheid op te krikken. Investeerders moeten zich wel afvragen of de koersstijging van bijna 60 procent sinds begin dit jaar in verhouding staat tot de groei en de vooruitzichten. De waardering van Barco loopt tamelijk ver vooruit. We raden beleggers aan minstens een deel van de winsten binnen te halen.


Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 156,4 euro

Ticker: BAR BB

ISIN-code: BE0003790079

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 2,04 miljard euro

K/w 2018: 26

Verwachte k/w 2019: 22

Koersverschil 12 maanden: +45%

Koersverschil sinds jaarbegin: +58%

Dividendrendement: 1,5%

Partner Content