Elia is vaste waarde voor de defensie

© Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De fundamenten onder de gestage winstgroei van Elia blijven intact. Het bewees zijn waarde als defensief aandeel.

Elia is actief in de transmissie van elektriciteit. Elia Transmission is de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet en het dochterbedrijf 50Hertz baat in het noodoosten van Duitsland een hoogspanningsnetwerk uit. Elia beheert 18.600 kilometer aan hoogspanningsverbindingen. De transitie naar een duurzamere elektriciteitsproductie vraagt grote investeringen in een groter en performanter hoogspanningsnetwerk om de productie van bijvoorbeeld windenergie op zee tot bij de klanten te krijgen, en om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden.

Voor de aandeelhouders van Elia is die investeringsnood een zegen. Als monopoliebedrijf wordt de winst van Elia bepaald door een gunstig regelgevend kader. Hoe meer Elia investeert, hoe meer winst het bedrijf mag maken. Dat zegent Elia met gunstige perspectieven op lange termijn, want er moet de volgende jaren nog veel geïnvesteerd worden in de hoogspanningsnetwerken.

Terugblik op 2018

Elia verhoogde in maart 2018 het belang in dochterbedrijf 50Hertz van 60 procent naar een controlebelang van 80 procent. Elia nam in 2010 voor 279 miljoen euro een belang van 60 procent in 50Hertz, maar dit jaar moest het bijna een miljard euro op tafel leggen voor 20 procent. Dat onderstreept dat Elia in 2010 een fantastische deal deed en dat de winstgevendheid van 50Hertz enorm verbeterde. Elia kocht ook het resterende belang van 20 procent op, maar verkocht dat door aan de Duitse staatsbank KfW. Zo lopen de belangen van 50Hertz gelijk met de belangen van de Duitse federale overheid, die het hoogspanningsnetwerk als een strategisch actief ziet.

De resultaten van Elia gingen door op het elan van de voorbije jaren. In de eerste helft van 2018 steeg de nettogroepswinst met 39 procent, maar die winstsprong rust op een eenmalige bonus van 69,2 miljoen euro bij 50Hertz. De groepswinst zal in de tweede helft van 2018 dalen tot een niveau dat in lijn ligt met de operationele resultaten, maar wel hoger dan in 2017. Eind november verhoogde Elia de vooruitzichten voor 2018 lichtjes. In België zal Elia voor 630 miljoen euro geïnvesteerd hebben, bij een licht hoger gereguleerd rendement. Ook in Duitsland zal het rendement op eigen vermogen ietsje hoger uitkomen dan de beoogde 10 tot 12 procent, bij gerealiseerde investeringen ter waarde van 470 miljoen euro.

Verwachtingen voor 2019

De fundamenten onder de gestage winstgroei van Elia blijven intact. In België heeft Elia eind mei 2018 een investeringsplan van 5 miljard euro voor de periode 2020-2030 voorgelegd aan de toezichthouder. Het regelgevend kader blijft gunstig, dankzij de gereguleerde vergoeding voor het eigen vermogen. Elia Transmission zal zich ook met iets meer eigen vermogen moeten financieren. Dat zal de winst een extra zetje geven, maar verhoogt ook de noodzaak voor een kapitaalverhoging. In Duitsland wil de regering-Merkel het percentage hernieuwbare energie optrekken van 55 naar 65 procent tegen 2030. Dat vraagt extra investeringen. Het regelgevend kader wordt er vanaf 2019 iets minder gunstig, waardoor het rendement op eigen vermogen bij 50Hertz zal landen tussen 8 en 12 procent in de periode 2019-2023, in plaats van 10 tot 12 procent nu.

Waarom een favoriet

Elia bewees tijdens de moeilijke maanden op de beurs zijn waarde als defensief aandeel. Het zal ook in een moeilijk beursklimaat in 2019 zijn mannetje staan dankzij het lage risicoprofiel van een gewaarborgde winst, gekoppeld aan gunstige vooruitzichten op lange termijn. Sinds 2010 is zowel de winst als de beurskoers van Elia ruim verdubbeld. Een herhaling van dat parcours wordt lastig, maar het vet is nog niet van de soep. De waardering van 14 keer de recurrente winst is fair en neemt nog geen voorafname op verdere winstgroei.


Advies: kopen

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 60,1

Ticker: ELI:BB

ISIN-code: BE0003822393

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 3,8 miljard euro

K/w 2017: 13

Verwachte k/w 2018: 16

Koersverschil 12 maanden: +25%

Dividendrendement: 2,7%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content