Elia is defensieve topwaarde

© Pieter Van Nuffel
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Naar Chinese maatstaven is Elia bijna twee keer zoveel waard als de huidige beurswaarde.

Dat zit zo. Eind maart kocht Elia een extra belang van 20 procent in 50Hertz voor 976,5 miljoen euro. Deze prijs waardeert de Duitse transmissienetbeheerder op 4,9 miljard euro. Dat is liefst 27 keer de nettowinst van 180 miljoen euro die 50Hertz vorig jaar boekte.

Dat is dus een stevige waardering, ook al schrijft 50Hertz een groeiverhaal. De voorbije jaren steeg de winst met gemiddeld 13 procent, en ook de volgende jaren beloven winstgroei. Elia bezat al 60 procent van 50Hertz, maar dankzij een verkooprecht kon Elia nog eens 20 procent kopen van medeaandeelhouder IFM Investors, een Australisch infrastructuurfonds. IFM had een bijzonder genereus bod gekregen van het Chinese staatsbedrijf State Grid, maar ook Elia was bereid die prijs te betalen. Elia tast wellicht ook diep in de buidel omdat het de eerste 60 procent in 50Hertz in 2010 voor een prikje kon verwerven. Elia betaalde toen 486 miljoen euro voor 60 procent. Nu betaalt Elia dus twee keer zoveel voor nog eens 20 procent. Elia koopt op die manier ook wat goodwill bij de Duitse overheid, die liever geen Chinese aandeelhouder in een strategische activiteit als het netbeheer zag.

Als we de waardering van 27 keer de nettowinst ook toepassen op Elia Transmissie, de Belgische tak van Elia, dan levert dat een marktwaarde op van 2,9 miljard euro (27 keer de nettowinst van 108 miljoen euro). De optelsom van de marktwaarde van 80 procent van 50Hertz (4 miljard euro) en 100 procent van Elia Transmissie (2,9 miljard euro) , minus 976,5 miljoen euro voor de aankoop van 20 procent van 50Hertz, levert een totale marktwaarde voor Elia op van ongeveer 6 miljard euro, terwijl de huidige beurswaarde ongeveer 3 miljard euro bedraagt.

Er is zit dus nog verborgen waarde in het aandeel Elia, ook als we corrigeren voor de bijzonder hoge waarderingen die de Chinezen bereid waren te betalen voor 50Hertz. De huidige beurswaarde waardeert Elia tegen een koers-winstverhouding van 13, wat vrij laag is voor een bedrijf met een laag risicoprofiel en aanhoudende winstgroei. De resultaten over 2017 spreken boekdelen. De vergelijkbare nettowinst steeg vorig jaar met 29 procent tot 216,6 miljoen euro, of 3,76 euro per aandeel, wat de basis vormt voor een dividend van 1,62 euro bruto over 2017, goed voor een dividendrendement van 3,4 procent.

Zowel Elia Transmissie als 50Hertz zette vorig jaar sterk resultaten neer. In België steeg de vergelijkbare nettowinst met 8,8 procent, onder meer omdat dankzij de aanhoudend hoge investeringen in het Belgische hoogspanningsnet. Hoe meer Elia investeert, hoe meer winst het bedrijf mag maken van de toezichthouder. Ook de Belgische overheidsrente heeft een prominent plaatsje in de winstformule van Elia Transmissie. Hoe hoger de rente, hoe meer winst Elia mag maken. Beleggers vinden hier dus wat bescherming tegen een stijgende rente. Bij 50Hertz steeg de winst vorig jaar zelfs met 58 procent. In Duitsland speelt dezelfde dynamiek als in België. Hoe meer 50Hertz investeert, hoe meer winst het mag maken. Daarnaast daalden ook de onderhoudskosten fors na een piek in de onderhoudscyclus in 2016. De fenomenale winstgroei van 2017 is dus niet houdbaar, maar de winst wordt blijvend ondersteund door het investeringsprogramma. De volgende vijf jaar investeert Elia in België en Duitsland een respectievelijk 2,3 miljard euro en 3,3 miljard euro.

Conclusie

Elia blijft als defensief aandeel een topwaarde. De waardering is met een koerswinstverhouding van 13 conservatief, het risicoprofiel is laag en de volgende jaren beloven verdere winstgroei. Zo’n interessante combinatie is zeldzaam op de beurs. We trekken het advies daarom op naar koopwaardig.

Advies: kopen

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 50,5 euro

Ticker: ELI:BB

ISIN-code: BE0003822393

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 3 miljard euro

K/w 2017: 13

Verwachte k/w 2018: 13

Koersverschil 12 maanden: +2%

Koersverschil sinds jaarbegin: +5%

Dividendrendement: 3,4%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content