Eindelijk voldoende teruggevallen
Het aandeel UCB noteert 21 procent lager dan aan het jaarbegin. Toch zit de groei van de biofarmagroep op schema. Cruciaal daarbij wordt de goedkeuring van het middel Romosozumab in 2017.
In het zog van de farmasector herstelde het aandeel van de Belgische biofarmagroep UCB met 7 procent na de onverwachte overwinning van Donald Trump (zie analyse van de week p. 2-3). Desondanks noteert het aandeel 21 procent lager dan het jaarbegin. Enkel Engie (-29%) en Ontex (-24%, zie ook p.7) presteren nog zwakker dit jaar in de Bel-20-index.
Nochtans zit UCB op schema met het uitgestippelde strategische groeipad. Een eerste element daarin is de verdere groei van de gecombineerde verkoop van de drie ‘nieuwe’ stermedicijnen CVN (Cimzia, Vimpat en Neupro), met als doel een gezamenlijke omzet van minstens 3,1 miljard euro tegen 2020. Na negen maanden steeg de omzet van CVN met 18 procent tot 1,74 miljard euro. Het middel tegen reuma en de ziekte van Crohn Cimzia (verwachte piekverkoop 1,5 miljard euro) zag het verkoopcijfer met 20 procent toenemen tot 933 miljoen euro. Er werd slechts 930 miljoen euro verwacht. In de eerste jaarhelft van 2017 volgen fase III-resultaten voor de indicatie psoriasis.
De ingediende claim in de Verenigde Staten tegen het belangrijkste patent van het epilepsiemiddel Vimpat (verwachte piekverkoop 1,2 miljard euro) werd in augustus verworpen. De omzet van Vimpat bedroeg in de eerste negen maanden 583 miljoen euro, een stijging met 18 procent (579 miljoen euro verwacht). Ondanks een eerder patentverval in de VS en Europa beperkte het voormalige stermiddel Keppra, ook een epilepsiemiddel, het omzetverval tot 4 procent: 541 miljoen euro omzet, tegenover 525 miljoen euro verwacht. Tot slot klopte Neupro (ziekte van Parkinson en het rustelozebenensyndroom; 400 miljoen euro verwachte piekverkoop) nipt de verwachtingen met 10 procent omzetgroei, tot 219 miljoen euro.
Een tweede element is de uitbreiding van de groei. Die moet er komen dankzij de lancering eerder dit jaar in Noord-Amerika en enkele Europese landen van Briviciat, een aanvullende therapie voor de behandeling van beginnende epilepsie-aanvallen bij patiënten vanaf 16 jaar (11 miljoen euro omzet na negen maanden, tegenover de verwachte 18 miljoen euro). Cruciaal voor de uitbreiding van de groei is echter de goedkeuring volgend jaar van Romosozumab, een potentieel geneesmiddel tegen osteoporose. Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap zal daarover tegen 19 juli 2017 beslissen. Onder meer een gemist secundair eindpunt in een van de drie gerapporteerde fase III-studies zaaide wat twijfel over het marktpotentieel, maar toch lijkt de kans aanzienlijk dat het medicijn in 2018 in de VS op de markt komt.
Het derde en laatste element in de strategie is de doorbraakfase, waarin na 2020 op nieuwe groeimotoren wordt gemikt, afkomstig uit de klinische pijplijn van tien nieuwe moleculen. In 2017 volgen resultaten van vier fase II-studies. Dankzij de goede resultaten mikt UCB voor 2016 op de bovenkant van de verwachte groepsomzet van 4,0 à 4,1 miljard euro, de verwachte recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) van 970 miljoen à 1,01 miljard euro en een winst per aandeel tussen 2,9 en 3,2 euro.
Conclusie
We grijpen de koersterugval aan voor een adviesverhoging van UCB. Wel met een risicofactor ‘B’, wegens de onzekerheid over Romosozumab. We vinden de waardering voor het eerst in jaren aantrekkelijk, tegen 17,6 keer de verwachte winst in 2017 en een verhouding van 11,8 keer de ondernemingswaarde (ev) tegenover de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) in 2017. De voorkeur blijft wel voor het moederbedrijf Tubize (korting van circa 40% tegenover UCB).
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 12,5 miljard euro
K/w 2015: 39
Verwachte k/w 2016: 21
Koersverschil 12 maanden: -20%
Koersverschil sinds jaarbegin: -21%
Dividendrendement: 1,7%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier