Deceuninck

Deceuninck, de West-Vlaamse producent van pvc-profielen voor onder meer ramen en deuren, had verrassend nieuws voor de aandeelhouders.

Tom Debusschere, de CEO van Deceunick, is opgestapt en kiest voor een andere uitdaging. Dat werd bekendgemaakt bij de publicatie van de jaarcijfers. Voorlopig wordt Francis Van Eeckhout CEO-ad interim. In 2014 werd Gramo BVBA, de holding gecontroleerd door Francis van Eeckhout, die onlangs ook in Recticel een participatie heeft opgebouwd, de referentieaandeelhouder met meer dan 20% van de aandelen in bezit. Holding Sofina behield een belang van 17,5%.

Debusschere nam in 2009 over in zeer moeilijke omstandigheden en heeft hard gewerkt aan het hervatten van de groeicyclus. De jaarresultaten 2015 zijn een bevestiging van de herwonnen groei, al voldeed het rapport niet aan alle marktverwachtingen. Er is sprake van een sterke omzetgroei (+16,6%, tot 644,5 miljoen EUR). Dat was beter dan de analistenconsensus die op 635 miljoen EUR lag. Van die 16,6% omzetgroei is echter 9,3% of meer dan de helft het gevolg van de overname van Pimas, de pionier van pvc-raamsystemen in Turkije en actief onder de merknaam Pimapen. Pimapen is de bekendste naam voor kwaliteitsramen in Turkije en beschikt over een netwerk van 1200 verkooppunten.

Deceuninck is al een vijftiental jaren succesvol actief in het bruggenhoofd tussen Europa en Azië. Samen zijn ze nu het nummer één in de op een na grootste pvc-ramenmarkt van Europa (325.000 ton volume per jaar) met de komende decennia nog flink wat groeipotentieel. Pimas beschikt over twee productievestigingen. De grootste in Gebze (Turkije), maar sinds 2007 is er ook eentje in Rostov-on-Don (Rusland). Rusland is de grootste pvc-ramenmarkt van Europa (370.000 ton volume per jaar) en Deceuninck is daar ook al zowat een decennium actief. Het voegt de merknaam Enwin toe aan het productassortiment.

Bij een vergelijkbare consolidatiekring is 7,3% omzettoename vorig jaar toch een mooi resultaat. Met dank aan Noord-Amerika met een groei van 33,7% (+11,6% bij constante wisselkoersen) voor 2015, absoluut de uitblinkende regio. De thuismarkten in West-Europa presteerden erg zwak in 2014. Maar er is beterschap met 8,2% omzetgroei vorig jaar. Minder florissant blijven de ontwikkelingen in Centraal- en Oost-Europa. Daar zagen we een verdere krimp in het zakencijfers met 2,7% (wel +2,8% bij constante wisselkoersen). Hier is het grootste zorgenkind Rusland.

In de eerste jaarhelft was er een spectaculaire verbetering van de recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom (rebitda) met 82%, tot 28,7 miljoen EUR. De rebitda-marge herstelde van 5,7 naar 9,2%. In de tweede jaarhelft bleef de klim tot 25% beperkt zodat op jaarbasis sprake was van +54%, tot 56,5 miljoen EUR versus 58,4 miljoen EUR gemiddelde analistenconsensus. De rebitda-marge bedraagt 8,8%, terwijl 9,2% was verwacht. De nettowinst sprong van 10,5 naar 13,3 miljoen EUR (0,098 EUR per aandeel). Er komt een brutodividend van 0,025 EUR per aandeel.


Conclusie

Er was weinig animo voor de jaarcijfers 2015. Het Deceuninck-aandeel blijft zeer redelijk tegen boekwaarde, tegen 15,5 keer de verwachte winst en tegen een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de ebitda (bedrijfskasstroom) in de buurt van 6 voor 2016. We verlagen toch het advies vanwege de matige vooruitzichten.

Advies:houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content