De winstwaarschuwing te veel voor CEO Balta

Tom Debusschere (CEO Balta) © belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Een nieuwe aankondiging van resultaten, een nieuwe winstwaarschuwing bij Balta Group. Maar wel de waarschuwing te veel voor CEO Tom Debusschere, die meteen de laan werd uitgestuurd.

De zoektocht naar een opvolger is opgestart. In afwachting neemt de voorzitter van de raad van bestuur Cyrille Ragoucy de taak van interim-CEO op zich.

Niet dat de aankondiging als een verrassing kwam.Sinds de tapijtenproducent in juni 2017 op de hoofdmarkt van Euronext Brussel noteert, gaan we van de ene waarschuwing naar de andere jobstijding. De halfjaarcijfers vormen daarop geen uitzondering. De opeenstapeling van teleurstellende resultaten heeft de koers in iets meer dan een jaar wel teruggebracht tot een derde van de prijs bij de beursgang (13,25 euro). Analisten en beleggers hebben de beursnieuweling de voorbije maanden als het ware onder het tapijt geveegd.

De wereldleider in karpetten en Europese koploper in residentiële en commerciële tapijten stond al op de eerste noteringsdag onder druk. Nochtans leek de waardering van Balta bij de beursgang aan de goedkope kant. Maar de vooruitzichten bleken veel te rooskleurig voorgesteld. Met de gepubliceerde jaarcijfers 2017 en intussen de halfjaarresultaten 2018 is de beoordeling helemaal anders geworden. In de loop van de tweede helft van 2017 werden de marktomstandigheden steeds ongunstiger. Eind november werd de prognose voor de aangepaste rebitda-marge (marge op de recurrente bedrijfskasstroom) verlaagd tot 12,7 à 12,9 procent, en dat bleek te kloppen. De rebitda kwam uit op 12,8 procent, terwijl die in 2016 nog op 14,6 procent stond.

In de eerste zes maanden van dit jaar is de marge weggezakt tot 10,6 procent. De druk op de marges komt nog altijd van dezelfde elementen. De valutaschommelingen bijvoorbeeld. Het was bij de beursgang bekend dat Balta een blootstelling heeft aan de Britse markt en dus het Britse pond, en daar is nog de dollarverzwakking bovenop gekomen. Daarnaast is er ook al enige tijd de druk van hogere grondstoffenprijzen. Eind 2017 kwam daar nog de nodige volumedruk bij. Onder meer de Britse keten Carpetrightziet flink wat minder klanten over de vloer komen. In de eerste zes maanden was er sprake van een omzetdaling van 3,6 procent tot 32193 miljoen euro, waarvan 8,8 procent organische (zonder rekening te houden met overnames en desinvesteringen) krimp. De overname van Bentley Mills vond in het eerste kwartaal van 2017 plaats. Boven op de forse terugval in de afdeling Rugs (-20,3%), kwam daar nu ook nog de afdeling Residential (-13,4%) bij. De divisie Commercial groeide sterk (+40,6%) door de overname van Bentley. De (aangepaste) bedrijfskasstroom (ebitda) maakte in de eerste jaarhelft een duik van 26,6 procent (van 49,5 naar 34,2 miljoen euro). Dat was in lijn met de terugval in het eerste kwartaal (-23,7%).

De nettoschuld bedroeg eind juni 272,3 miljoen euro of een hoge 3,8 keer de ebitda.De resultaten werden dus vergezeld van een nieuwe winstwaarschuwing, waarbij de prognose voor rebitda 2018 tussen 82 à 87 miljoen euro werd losgelaten. Het herstel wordt immers vertraagd door aanhoudende moeilijke marktomstandigheden, vooral in Rugs en Residential.

Conclusie

Gezien de hoge schuldgraad (waardoor we het risico aanpassen naar ‘hoog’) in combinatie met blijvend moeilijke marktomstandigheden verwachten we een (grondige) herstructurering in de nabije toekomst. De waardering is en blijft laag tegen 8 keer de verwachte winst 2018, minder dan 6 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde tegenover de bedrijfskasstroom (ev/ebitda) en vooral 0,7 keer de boekwaarde. Maar dat is dus niet zonder reden, gezien de vertrouwensschok met analisten en beleggers. Van een adviesverhoging is dan ook nog geen sprake.


Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Koers: 5,18 euro

Ticker: BALTA BB

ISIN-code: BE0974314461

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 186 miljoen euro

K/w 2017: 6

Verwachte k/w 2018: 8

Koersverschil 12 maanden: -55%

Koersverschil sinds jaarbegin: – 40%

Dividendrendement: 1,5%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content