De groei zit op schema bij Biocartis

Herman Verrelst CEO Biocartis © Biocartis
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het Belgische diagnosticabedrijf Biocartis kan tevreden terugblikken op het derde kwartaal. Het aandeel presteert desondanks bescheiden.

Het Belgische diagnosticabedrijf Biocartis kan tevreden terugblikken op het derde kwartaal. Het aantal geplaatste Idylla-toestellen, het uiterst performante minilabo van Biocartis, blijft sterk groeien. In het derde kwartaal was er een sterke toename in de Verenigde Staten, waardoor het bedrijf de jaarverwachting heeft opgetrokken tot een toename met 300 toestellen, tot 950 geïnstalleerde Idylla’s. Na een beter dan verwachte eerste jaarhelft (149 installaties) is de verwachting voor eind 2018 al opgetrokken van 900 à 925 tot 925 geplaatste Idylla’s (275 installaties).

De sneller dan verwachte lancering van de beloftevolle MSI-test voor darmkanker in juli is een sterke drijfveer voor de groei, naast het regelmatige verschijnen van sterke performantiestudies met Idylla. MSI is een biomerker die onder andere zou kunnen voorspellen of immunotherapie zou aanslaan. De test kan rekenen op sterke interesse uit de industrie, en de CE-markering wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2019. Dat is een belangrijke mijlpaal die de verkoop van testcartridges in 2019 een stevige duw in de rug zal geven.

Met de lancering van de MSI-test is het aanbod in darmkanker nagenoeg compleet en verschuift de aandacht naar long- en borstkanker. Het testmenu bevat al twee testen op solide tumoren, waarvan een met CE-markering.

In de eerste helft van 2019 volgt de eerste liquide longkankertest en in 2020 een volgende belangrijke test. Voor borstkanker heeft Biocartis nog geen test, maar het werkt daarvoor samen met Genomic Health voor de ontwikkeling van een aan Idylla aangepaste versie van de zeer succesvolle Oncotype DX Breast Recurrence Score-test. De commerciële lancering wordt verwacht vanaf de tweede helft van 2019. Daarnaast loopt een samenwerking met LifeArc.

Vorige week kondigde Biocartis een samenwerking aan met AstraZeneca voor de uitvoering van een Europese studie die de snelheid en de effectiviteit van de huidige CE-gemarkeerde longkankertest van Biocartis moet aantonen tegenover bestaande, langdurige en complexe procedures. AstraZeneca is na Amgen en Merck de derde farmaceutische partner en een vooraanstaande speler in longkanker. Het aantal verkochte cartridges verdubbelde in de eerste negen maanden. In de eerste jaarhelft was er een toename met 115 procent tot 58.000. De jaarprognose werd licht neerwaarts bijgesteld: van een verdubbeling tegenover 2017 naar een stijging met ongeveer 90 procent, tot 130.000 à 135.000 cartridges (71.000 in 2017, +280% versus 2016). De eerste commerciële productie op de nieuwe, volledig geautomatiseerde tweede productielijn is voorzien voor tegen het jaareinde. Die lijn heeft een capaciteit van 1 miljoen cartridges, tegenover 200.000 voor de huidige, gedeeltelijk geautomatiseerde productielijn en zal de productiekosten per cartridge op termijn aanzienlijk verlagen.

Biocartis zette voor zijn geografische expansie in september een belangrijke stap met het aangaan van een fiftyfifty joint venture met Wondfu voor de commercialisering van Idylla in het domein van oncologie in China. In de eerste helft van 2019 zal Biocartis de commerciële aanpak voor Japan aankondigen, de laatste grote markt die Biocartis nog moet betreden. De kaspositie bedroeg eind september 81 miljoen euro. De verwachte kaspositie tegen eind 2018 bedraagt 55 miljoen euro (voorheen 50 à 55 miljoen, initieel 50 à 60 miljoen). We zijn tevreden over de vooruitgang, die het pad effent voor opnieuw sterke groei in 2019. Biocartis zit op schema om break-even te draaien vanaf 2020 of 2021, maar zal nog bijkomende financiering nodig hebben.

Het aandeel presteert desondanks bescheiden. In combinatie met onze voorzichtige visie voor de markten in 2019 is het niet uitgesloten dat we de komende maanden een derde van onze positie afbouwen. We blijven wel volop geloven in het grote potentieel op lange termijn.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 11,88 euro

Ticker: BCART BB

ISIN-code: BE0974281132

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 607,1 miljoen euro

K/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: –

Koersverschil 12 maanden: -2%

Koersverschil sinds jaarbegin: -1%

Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content