CEO Biocartis doet stap opzij

© Belga

Idylla, het minilab voor diagnostische tests dat Biocartis heeft ontwikkeld, zet het biotechbedrijf op weg om wereldtop te worden. Winstgevendheid zal evenwel nog niet voor morgen zijn.

Het Mechelse bedrijf Biocartis heeft de steile ambitie de wereldleider in moleculaire diagnostische oplossingen te worden. Het ontwikkelde daarvoor Idylla, een minilab dat snel en met een grote gevoeligheid diagnostische tests kan uitvoeren. Afhankelijk van de complexiteit van de test duurt dat 35 tot 150 minuten. Idylla werd in september 2014 gelanceerd en kreeg sindsdien erkenning als topkwaliteit. Eind 2015 waren 165 Idylla’s geïnstalleerd. In 2016 steeg dat tot 389, waarmee de jaardoelstelling van 150 tot 175 toestellen ruimschoots was overschreden.

De omzetgroei uit de verkoop van de systemen bleef relatief beperkt, van 2,3 miljoen euro naar 2,8 miljoen (+20%); De verklaring is dat almaar meer toestellen worden geleased, waardoor de inkomsten gespreid zijn over meerdere jaren. Op termijn moet het gros van de inkomsten komen uit de verkoop van de testcartridges. Daarvan verzevenvoudigde de verkoop (tot 25.000). De omzet uit die verkoop ging maal drie, van 1,3 miljoen euro naar 4 miljoen.

Eind 2016 kon Idylla negen tests uitvoeren: zeven kankertesten en twee infectietesten. Op 2 maart kwam de tiende test op de markt, een tweede vloeibare darmkankertest. Vier tests hebben al een commerciële goedkeuring (CE-markering). De overige tests mogen nu enkel voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt. In 2017 volgen nog vier CE-markeringen.

Biocartis mikt in 2017 op 250 tot 275 bijkomende installaties en minstens een verdrievoudiging van het aantal verkochte cartridges. Dat zou geen overbodige luxe zijn, want voorlopig stijgen de kosten nog sneller dan de inkomsten. De kosten stegen met 17 procent, van 54,6 naar 63,9 miljoen euro. De inkomsten op groepsniveau namen met 8 procent af, tot 13,8 miljoen euro, wegens gedaalde inkomsten uit partnerschappen. De inkomsten uit productverkopen groeiden met 88 procent tot 6,8 miljoen euro.

Ondanks een dubbele financieringsoperatie verminderde de kaspositie met 20,8 miljoen euro tot 83,2 miljoen. De schuldpositie steeg van 10,8 naar 31,4 miljoen euro. De verwachte kaspositie eind 2017 bedraagt 40 miljoen euro.

Biocartis maakte bij de publicatie van het jaarrapport bekend dat stichter Rudi Pauwels zich terugtrekt als CEO. Hij wil zich volledig toeleggen op het uitstippelen van de langetermijnstrategie van de onderneming. Hilde Windels volgt hem voorlopig op. Een nieuwe CEO moet de commercialisatie een versnelling hoger schakelen. In november tekende Biocartis een niet-exclusief contract met Fisher Healthcare voor de commercialisatie van Idylla in de Verenigde Staten. Eind 2016 diende het een goedkeuringsaanvraag voor het systeem in bij het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA). Verwacht wordt dat de goedkeuring later dit jaar volgt. In 2017 wil het ambitieuze Mechelse bedrijf een partner vinden in China, en dit of volgend jaar ook in Japan. Biocartis wil de verdeling van Idylla ook versnellen via nieuwe samenwerkingen met farmabedrijven, zoals met Amgen en Merck KgaA in 2016.


Conclusie

De wat voorzichtige prognoses voor 2017 en de wissel aan top van Biocartis zetten het aandeel sinds de jaarrapportering 10 procent lager. We kijken uit naar de verdere uitbreiding en opwaardering (via CE-markering) van het testmenu van Idylla. De weg naar winstgevendheid is nog lang (wellicht vanaf 2020). Gezien de sterke aandeelhoudersbasis zijn de onvermijdelijke toekomstige kapitaalrondes geen struikelblok voor een ongewijzigd koopadvies.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 388 miljoen euro

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: -12%

Koersverschil sinds jaarbegin: -10%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content