Boskalis

De jaarcijfers van Boskalis toonden een ‘recordomzet’ van 3,2 miljard EUR en een ‘recordwinst’ van 490 miljoen EUR netto.

Anderhalf jaar geleden behaalde de grootste baggermaatschappij ter wereld een plaats in de voorbeeldportefeuille in het thema consumptie van de opkomende middenklasse. Achteraf gezien bleek dat een terechte keuze, maar we hadden ook geluk dat we het aandeel tijdig met meer dan 20% konden verkopen. Want sindsdien is het een duidelijke achterblijver. Enkele cijfers ter illustratie. Sinds Ackermans & van Haaren (AvH) in september 2013 de macht greep bij CFE is het Belgische aandeel met 176% gestegen, tegenover +51% voor Boskalis. Ook sinds het jaarbegin is het verschil manifest: +33% voor CFE tegenover een lichte daling voor het Boskalis-aandeel.

Dat is in de eerste plaats de verdienste van AvH om bij CFE de focus meer en meer te leggen bij de bagger en weg te halen van de bouwactiviteiten. Maar het immense koersverschil is ook een gevolg van de omgekeerde focus bij Boskalis: minder klemtoon op bagger en aandacht voor diversificatie met het voorbije lustrum de overnames van SMIT Internationale (assistentie van binnenkomende en uitgaande zeeschepen met sleepboten, verder berging en wrakopruiming) en Dockwise (specialisatie: verplaatsen van extreem zware offshoreplatforms). Dat leidde tot meer spreiding van de inkomsten, maar viel slecht op de beursvloer in de context van forse lagere energieprijzen en minder werk voor de oliedienstenspelers.

Daar kwam nog de hele heisa rond Fugro bovenop. Die Nederlandse oliedienstenspeler gespecialiseerd is in de exploratie van het aardoppervlak en de onderlagen van de bodem en rotsen. Een deelsegment uit de oliedienstensector dat helemaal aan het begin van de onderzoek en exploratie staat en zodoende heel gevoelig is voor schommelingen in de olieprijs.

Het aandeel kreeg vorig jaar dan ook rake klappen. Tot in het najaar bleek dat Boskalis een oogje had laten vallen op Fugro en een belang begon op te bouwen. Volgens de meeste recente officiële bekendmaking heeft Boskalis al 25,1% van Fugro in handen. Zoals bij ons is ook in Nederland een bod op alle aandelen verplicht zodra de drempel van 30% wordt bereikt. Een meerderheid van de analisten denkt ook dat het eerder vroeg dan laat tot een overname zal komen. Tot ongenoegen van de bedrijfstop van Fugro, waar men helemaal niet is opgezet met de steeds grotere positie van Boskalis in de oliedienstenspeler. Ook de beleggers hebben meer dan gemengde gevoelens.

De jaarcijfers van Boskalis toonden een ‘recordomzet’ van 3,2 miljard EUR en een ‘recordwinst’ van 490 miljoen EUR netto. Het orderboek is stabiel op 3,3 miljard EUR of dus 1 keer de jaaromzet. Recent werd nog een stevig contract van 500 miljoen EUR binnengehaald voor het Duitse offshorewindpark Veja Mate. Opmerkelijk is de dividendverhoging met 29%, tot 1,60 EUR per aandeel. Vorig jaar stonden de baggeractiviteiten voor 53% van de omzet, Offshore Energy (onder meer Dockwise) voor 39% en SMIT voor 9%.

Conclusie

Volgens een aantal waarderingscriteria is Boskalis nu goedkoper dan CFE. Tegen 15 keer de verwachte winst en een verhouding van minder dan 9 keer ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) is het aandeel goedkoop genoeg voor een adviesverhoging. We verwachten wel maar een geleidelijk herstel.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Partner Content