Bone Therapeutics scoort een hattrick

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We zijn zeer tevreden over de vooruitgang bij Bone Therapeutics. Het Waalse biotechbedrijf pakte recentelijk uit met drie positieve berichten.

Vooreerst kondigde de specialist in het ontwikkelen van botvormende celtherapieproducten positieve volledige resultaten aan van de fase IIa-studie bij patiënten met vertraagd helende breuken (breuken die na drie maanden nog niet zijn genezen). Die studie leverde in 2017 al sterke interim-resultaten, en mocht op basis daarvan vervroegd worden stopgezet. Het ging om een studie met ALLOB, het allogeen botvormende celtherapieproduct dat is gemaakt uit beenmergcellen van een gezonde vrijwilliger. Op radiologisch gebied behaalden 16 van de 21 patiënten (76%) de minimale vooropgestelde verbetering, de gemiddelde verbetering bedroeg 1,9 keer het minimum. De algemene gezondheidstoestand en de pijn op de plaats van de breuk verbeterden significant, met respectievelijk 48 en 61 procent.

Het tweede belangrijke bericht was de melding dat het productieproces van ALLOB succesvol is geoptimaliseerd. Daardoor zal het productieproces niet langer een belemmering vormen voor de commerciële bediening van de grote doelgroepen waarop Bone met ALLOB mikt. Het rendement, ofwel de hoeveelheid cellen die worden gehaald uit een donorcel, is 10.000 keer groter dan voorheen, waardoor uit een donorcel 100.000 cellen worden geproduceerd. Dat bevordert enorm de consistentie en de kwaliteit van de productie, het verlaagt sterk de kostprijs en het creëert mogelijkheden voor automatisatie en opdrijving van de productie. Daarnaast is er een betere bewaring van de afgewerkte cellen ontwikkeld via optimale cryopreservatie (ingevroren in een vloeistof). Dat zorgt voor een gestroomlijnde logistieke keten en een optimale beschikbaarheid bij de arts. De slaagkansen om op termijn samenwerkingsakkoorden te kunnen afsluiten, zijn fors toegenomen. Bone bereidt nu een dossier voor om in de tweede helft van 2019 goedkeuring te vragen om dat nieuwe proces in de volgende klinische studies van ALLOB te mogen gebruiken. Daardoor zit dus wel vertraging op de opstart van een fase IIb-studie voor vertraagd helende breuken, die initieel gepland was voor eind 2018.

Het derde positieve bericht was de verrassende melding vorige week dat Bone een succesvolle fase II-studie heeft afgerond met JTA-004. In tegenstelling tot de rest van de pijplijn, gaat het niet om een celproduct, maar om een verrijkt viscosupplement ter behandeling van osteo-artritis in de knie. Het was een studie met 164 patiënten, ingedeeld in vier groepen. Een groep kreeg Synvisc, het best verkopende product van Sanofi, en de overige drie groepen kregen via een injectie een verschillende dosis van JTA-004. De controlegroep boekte na zes maanden een vermindering van de pijn met 14,3 millimeter, tegenover een vermindering met 23,6 à 25,9 millimeter in de overige groepen. Afzonderlijk bleek het verschil niet statistisch significant, maar dat bleek wel het geval voor de gezamenlijke data van de drie groepen tegenover de controlegroep. Bone wil na overleg met de autoriteiten in 2019 een fase III-studie opstarten. De markt voor viscosupplementen bedroeg in 2016 2,1 miljard dollar en groeit jaarlijks met 8 procent. Bone zal een partner zoeken voor een eventuele commercialisatie (vanaf 2021 of 2022), maar mogelijk ook al voor de registratiestudies.

Nog voor eind 2018 verwachten we interim-resultaten van de fase III-studie met PREOB, het autoloog botvormende celtherapieproduct, voor de indicatie osteonecrose (afbreken van het heupbeen). Bij positieve resultaten kan ook die studie vervroegd worden stopgezet.

Met al dat goede nieuws zal Bone de komende maanden bijkomende financiering zoeken. De huidige kaspositie volstaat tot september 2019. We zijn zeer tevreden over de vooruitgang. De fundamenten van Bone zijn sterker dan ooit tevoren, en met Jean Stéphenne als voorzitter zijn we ervan overtuigd dat de waardecreatie op termijn gemaximaliseerd wordt. Het aandeel noteert te goedkoop en blijft koopwaardig (rating 1C).


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 9,85 euro

Ticker: BOTHE BB

ISIN-code: BE0974280126

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 79 miljoen euro

Verwachte k/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: –

Koersverschil 12 maanden: -1%

Koersverschil sinds jaarbegin: +22%

Dividendrendement: –

Partner Content