Biocartis heeft kapitaalverhoging goed getimed

Herman Verrelst CEO Biocartis © Biocartis
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het Mechelse Biocartis maakte van een mooie koersopleving in november gebruik om een geslaagde kapitaalverhoging door te voeren. Het toont aan dat de aandeelhouders pal achter de onderneming staan.

De bedoeling was 60 miljoen euro op te halen, maar door de hoge vraag werd het 80 miljoen, dankzij de uitgifte van 6,4 miljoen aandelen tegen een uitgifteprijs van 12,5 euro, of een beperkte korting van 7,6 procent. Het aantal uitgegeven aandelen stijgt met 14,3 procent. De forse kapitaalinjectie is gedragen door bestaande en nieuwe investeerders, waarbij een rotatie merkbaar is naar langetermijninvesteerders als het Amerikaanse Oppenheimer Funds (5,1% van het kapitaal), het Franse Sycomore Asset Management (5,3%) en het Belgische Capfi Delen (5,2%).

Biocartis maakt versneld werk van de uitbreiding van het testmenu en de commercialisatie van het uiterst performante minilabo Idylla. Het testmenu kreeg er vorig jaar vijf testen bij en omvat nu twaalf kankertesten, waarvan zes een CE-markering hebben. De klemtoon ligt op oncologie, de snelst groeiende markt in de moleculaire diagnostica. De verwachte groeivoet bedraagt er de komende jaren tussen 15 en 20 procent.

Biocartis versnelt de vooruitgang dankzij partnerschappen, zowel voor de ontwikkeling van nieuwe testen als voor de registratie van ontwikkelde testen. In de eerste categorie waren er vorig jaar een drietal overeenkomsten voor borstkankertesten, onder meer met Genomic Health voor het ontwikkelen van een voor Idylla aangepaste versie van de ‘Oncotype DX Breast Recurrence Score-test’ van Genomic Health. Die test voorspelt de werkzaamheid van chemotherapie en is opgenomen in de klinische richtlijnen.

Begin december volgde een belangrijke overeenkomst met de Amerikaanse gigant Amgen. De bedoeling is een darmkankertest in de Verenigde Staten te laten registreren als companion diagnostic test (CDx) voor een geregistreerd medicijn (Vectibix) van Amgen. De markt van CDx-testen wordt de komende jaren heel belangrijk, ook in immuno-oncologie, aangezien die testen per patiënt de werkzaamheid van de uiterst dure medicijnen kunnen voorspellen.

Biocartis mikt in 2018 op de vervollediging van het testmenu voor darmkanker dankzij de lancering van de eerste MSI-test. MSI is een biomerker die voorspelt of immunotherapie zal aanslaan. Daarna verschuift de aandacht naar long- en borstkankertesten. In longkanker wordt in 2018 een vloeibare biopsietest gelanceerd en krijgen we de eerste fusiegenentest, een test die andere, behandelbare longkankermutaties identificeert.

Commercieel zette Biocartis in september een belangrijke stap met het opstarten van de verkoop ervan in de VS, via partner Thermo Fisher. Op een congres in november kreeg Idylla alvast de steun van een aantal invloedrijke opinieleiders. Men mikt in de VS eerst op de grote centrale laboratoria die voldoende volumes verwerken, maar op termijn ziet Biocartis een enorm potentieel in het aanboren van het segment van de kleinere laboratoria die nu nog geen moleculaire diagnostische testen uitvoeren.

Conclusie

Het aandeel van Biocartis viel logischerwijze terug na de sterke periode voorafgaand aan de kapitaalverhoging eind november. We zijn tevreden met de snelle vooruitgang die het bedrijf op weg zet naar winstgevendheid vanaf 2019 of 2020. Het verbrandt nog veel geld, maar de forse kapitaalverhoging getuigt van een zeer stevige aandeelhouderssteun. Het risicoprofiel is kleiner dan bij biotechbedrijven.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 12,04 euro

Ticker: BCART BB

ISIN-code: BE0974281132

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 615 miljoen euro

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: +13%

Koersverschil sinds jaarbegin (2017): +14%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content