Biocartis

Het bedrijf werkt naarstig verder aan de noodzakelijke uitbouw van het testmenu van Idylla. De weg naar winstgevendheid is nog lang

Biocartis noteert sinds april 2015 op Euronext Brussel. Het Belgische bedrijf werd in 2007 opgericht door Rudi Pauwels, die bekend is van het farmabedrijf Virco-Tibotec, en heeft de steile ambitie om een wereldleider te worden in het aanleveren van moleculaire diagnostische oplossingen. Moleculaire diagnostiek is een groeimarkt met een verwachte jaarlijkse groei in de periode 2013 tot 2018 met 9,7% (8 miljard USD in 2018).

Biocartis mikt binnen die markt op infectieziekten (45% van de markt; jaarlijkse verwachte groei met 7,6%), en op oncologie (15%, maar het snelstgroeiende segment: +19,2%). Het ontwikkelde daarvoor een toestel, een soort mini-labo, Idylla, dat met een zeer grote gevoeligheid en zeer snel (afhankelijk van de complexiteit van de test na 35 tot 150 minuten) resultaten aflevert. Dat betekent een enorme tijdswinst tegenover de klassieke analyses in laboratoria, waar de analyses tot meerdere dagen in beslag nemen. Bovendien kan het zowat alle menselijke stalen (bloed, stoelgang, biopsies, urine, slijm) verwerken. Het speelt in op een toenemende trend naar gepersonaliseerde en kostenefficiëntere gezondheidszorg, niet alleen via vroegere diagnoses, maar ook via het identificeren van de juiste therapie en een betere opvolging van de patiënt.

Het plan is om met Idylla op termijn een uitgebreid testmenu aan te bieden. Die tests worden enerzijds zelf ontwikkeld, maar er lopen hiervoor ook samenwerkingen met partners zoals Johnson & Johnson en Abbott Laboratories. In de eerste jaarhelft werden drie nieuwe samenwerkingsverbanden afgesloten. Idylla werd commercieel gelanceerd in september 2014. Nadat 82 toestellen werden verkocht in de tweede jaarhelft van 2014 (waarvan een groot order van 80 toestellen), werden er in de eerste jaarhelft van dit jaar 32 verkocht. Die leverden een omzet van 1,3 miljoen EUR, terwijl de cartridges (nodig om een test uit te voeren) voor 0,4 miljoen EUR omzet zorgden.

De groepsomzet bedroeg 7,2 miljoen EUR dankzij mijlpaalbetalingen van de partners en subsidies. De prognose van 75 verkochte toestellen in 2015 werd bevestigd. Op 24 juni lanceerde Biocartis een zogenaamde KRAS-mutatietest voor darmkanker, de tweede test na de BRAF-mutatietest op huidkanker. Later dit jaar volgen nog twee kankertests voor wetenschappelijk gebruik (waaronder de eerste gebaseerd op vloeibare biopsieën), de eerste infectietest (voor koorts en RSV) en de aanvraag tot goedkeuring van een ebolatest.

De komende jaren wordt jaarlijks op vier tot vijf nieuwe tests gemikt. Het bedrijf voegde in de eerste jaarhelft twaalf landen toe aan het commercieel bereik (in totaal 50 landen). Dankzij de beursgang is sprake van een comfortabele kaspositie van 128,5 miljoen EUR. De operationele cashburn bedroeg in het eerste semester 8,7 miljoen EUR, maar zal naar verwachting toenemen in het tweede semester.

Conclusie

Het aandeel van Biocartis noteert 15% boven de IPO-prijs. Het bedrijf werkt naarstig verder aan de noodzakelijke uitbouw van het testmenu van Idylla. De weg naar winstgevendheid is nog lang, maar gezien de sterkte van het product, de onmiskenbare trend naar gepersonaliseerde gezondheidszorg en het ervaren management, denken we dat het bedrijf hierin zal slagen.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content