Bijzonder zwak halfjaar voor EVS

© EVS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

EVS maakt niet alleen meer zwakke cijfers bekend in de oneven jaren dat er geen grote sportevenementen plaatsvinden. De eerste helft van 2018 vertoont een beduidend lagere omzet dan dezelfde periode vorig jaar.

EVS maakt duidelijk niet alleen meer zwakke cijfers bekend in de oneven jaren dat er geen grote sportevenementen plaatsvinden. De eerste helft van 2018 vertoont een beduidend lagere omzet dan dezelfde periode vorig jaar, ondanks de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea en de Wereldbeker voetbal in Rusland. De Waalse speler met een unieke positie in de wereld van de livesportverslaggeving kan in even jaren extra inkomsten halen uit de verhuur van materiaal tijdens de sportieve megaspektakels. In de eerste jaarhelft was dat voor een bedrag van 8 miljoen euro. Desondanks kende EVS een bijzonder zwak eerste semester. Het is dus niet onbegrijpelijk dat CEO Muriel De Lathouwer in de loop van de voorbije weken aan de kant is geschoven.

De omzet bleef in de eerste zes maanden steken op 44,1 miljoen euro. Dat is maar liefst 8,7 miljoen euro minder (-16,5%) dan de 52,8 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar. Halen we de extra verhuur van materiaal voor de twee grote sportevenementen eruit, dan zien we een achteruitgang met afgerond 35 procent. Mediamaatschappijen en televisiezenders blijven zuinig met investeringen door de zwakke evolutie van hun advertentie-inkomsten, een gevolg van de scherpe concurrentie van vooral Netflix. De lagere omzet in de periode januari-juni leidt tot 81,8 procent minder bedrijfswinst (ebit), van 12,8 naar slechts 2,3 miljoen euro. Dat komt neer op een duik van de ebit-marge van 24,3 naar amper 5,3 procent.

Het tweede kwartaal was dan ook het zwakste in vele jaren, met amper 21,2 miljoen euro omzet (inclusief 3,8 miljoen extra verhuur) en een ebit van slechts 0,5 miljoen euro. Het nettoresultaat gaat in de eerste jaarhelft verrassend omhoog van 9,1 naar 10,6 miljoen euro, of een toename met 16,4 procent. Maar dat heeft louter te maken met een eenmalige belastingwinst van 6,6 miljoen euro. Anders zou de nettowinst een duik van 56 procent hebben gemaakt tot 4,0 miljoen euro. Per aandeel gaan we vooruit van 0,67 naar 0,78 euro.

Ondanks die erg flauwe halfjaarcijfers ziet voorzitter van de raad van bestuur en CEO ad interim Pierre De Muelenaere het nog zitten voor de tweede jaarhelft. De bedrijfsleiding blijft bij zijn eerdere doel van een omzet tussen 115 en 130 miljoen euro voor het volledige boekjaar. Dat houdt dus toch nog een vergelijkbare omzet in ten opzichte van vorig jaar (118,8 miljoen euro in 2017). Het verbeterde orderboek tot 44,3 miljoen euro (+18,4%) is inderdaad een lichtpunt. In de tweede jaarhelft pakt het Luikse bedrijf uit met enkele nieuwe producten, wat voor een versnelling in de orders moet zorgen. Maar uitgaand van het midden van de vooropgestelde vork (122,5 miljoen euro omzet) moet EVS in de laatste zes maanden wel een omzet van 78,4 miljoen euro halen. In de tweede helft van 2017 bedroeg de omzet 66 miljoen euro. Niet onmogelijk, maar wel erg ambitieus. Het moet dan de beste jaarhelft in vele jaren worden.

Tot 2012 zette EVS een fraaie groei neer. Sindsdien kan de hard- en softwareproducent voor de verwerking van opgenomen beelden in de tv-industrie geen groeicijfers meer voorleggen. De voorheen zeer stevige winstmarges brokkelen dan ook steeds meer af. De ebit-marge stond op een veeljarig dieptepunt in de eerste zes maanden. Benieuwd hoeveel achterstand EVS in de tweede jaarhelft nog kan ophalen ten opzichte van vorig jaar.

Conclusie

Zowel de resultaten als de beurskoers van EVS zijn naar een dieptepunt gezakt. Het management, dat op zoek is naar een nieuwe CEO, heeft de lat hoog gelegd door ondanks het belabberde tweede kwartaal toch vast te houden aan de eerste omzetvork van 115 tot 130 miljoen euro. Een nieuwe teleurstelling kunnen de aandeelhouders missen als kiespijn. De waardering is natuurlijk gezakt tot 7 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda). Adviesverhoging na de zware koersval.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 19,68 euro

Ticker: EVS BB

ISIN-code: BE0003820371

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 268 miljoen euro

K/w 2017: 10,5

Verwachte k/w 2018: 12

Koersverschil 12 maanden: -35%

Koersverschil sinds jaarbegin: -33%

Dividendrendement: 5,1%

Partner Content