Berichtgeving EVS stelt teleur

© Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

EVS heeft toptechnologie in huis en is financieel solide, maarde marktomstandigheden blijven moeilijk. De toename van het orderboek is een lichtpunt.

EVS, de speler met een unieke positie in de livesportverslaggeving, publiceerde nog wel een tradingupdate na het eerste kwartaal, maar geen winst- en omzetcijfers meer. Dat is betreurenswaardig, want beknopter kan de informatieverstrekking naar de beleggers nauwelijks zijn, tenzij EVS zijn kwartaalrapportering volledig stopt. Uit de persmededeling kunnen we wel afleiden dat de marktomstandigheden moeilijk blijven, met mediagroepen die zuinig omspringen met investeringen. Het jaar is dus veeleer voorzichtig gestart.

In oktober vorig jaar leidden de opeenvolgende zwakke resultaten tot een koersdieptepunt net boven 15 euro. Toen bekend raakte dat concurrent Evertz een belang van ruim 3 procent in EVS had genomen, laaide de speculatie op dat EVS een overnameprooi zou worden. ING maakte er begin november zelfs een volledig rapport over, met een richtprijs voor het bod van 31 euro per aandeel. Na de jaarcijfers over 2018 werd de waarschijnlijkheid van een bod teruggeschroefd van 70 naar 60 procent, en het koersdoel van 30 naar 27 euro. Het koersdoel in een stand-alonescenario werd verlaagd naar 22 euro, omdat er geen rooskleurige perspectieven zijn voor 2019 en mogelijk de volgende jaren. Het management staat niet te springen om aan een overname mee te werken. Evertz laat niet in zijn kaarten kijken wat het met EVS van plan is. Dat in december vorig jaar een kapitaalverhoging is doorgevoerd, waar Ackermans & van Haaren en Belfius Insurance op intekenden, bevestigt dat er niet meteen een overname op til is.

Het lichtpunt van de beknopte tradingupdate is dat het orderboek op 30 april was opgelopen tot 42,8 miljoen euro, los van 1,2 miljoen euro aan orders voor grote sportevenementen. Dat is 1,5 procent hoger dan op hetzelfde moment in 2018. Sinds januari is het orderboek volgens het management toegenomen met 11 procent. Bij de voorstelling van jaarcijfers op 15 februari werd nog over een orderboek van 26,7 miljoen euro gesproken. In de even jaren haalt EVS extra inkomsten uit de verhuur van materiaal tijdens sportieve megaspektakels. Maar het boekjaar 2018 liet zien dat de omzet en de winst ondanks de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea en de Wereldbeker voetbal in Rusland toch nog laag kan uitvallen.

De omzet bleef vorig jaar steken op 116,1 miljoen euro. Dat is niet alleen aan de onderkant van de door het bedrijf opgegeven vork van 115 tot 130 miljoen euro, maar ook 2,7 miljoen of 2,3 procent minder dan in 2017. Daardoor daalde het bedrijfsresultaat van 34,9 naar 28,1 miljoen euro, of een terugval van de ebit-marge van 29,4 naar 24,2 procent. Het nettoresultaat maakte wel een mooie sprong van 47,1 procent, van 23,9 naar 35,2 miljoen, of van 1,77 naar 2,60 euro per aandeel. Maar dat heeft onder meer te maken met een eenmalige belastingwinst van 6,6 miljoen euro in de eerste jaarhelft.

Pierre De Muelenaere werd bevestigd als CEO ad interim voor het boekjaar 2019. De zoektocht naar een nieuwe topman gaat verder. De omzet tussen 100 tot 120 miljoen euro voor het boekjaar 2019 werd in de update bevestigd. Het management wijzigde zijn dividendbeleid. Voor de periode 2018-2021 stelt het een stabiel dividend van 1 euro bruto in het vooruitzicht (interim- en slotdividend van 0,50 euro), om het aandeel als stabiele dividendwaarde (5% brutorendement) extra te benadrukken.


Conclusie

EVS heeft toptechnologie in huis en is financieel solide met een nettokaspositie van 68,5 miljoen euro eind 2018. Toch ligt het aandeel niet in de bovenste lade, ondanks de redelijke waardering tegen 9 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) en het hoge dividendrendement.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 22,40 euro

Ticker: EVS BB

ISIN-code: BE0003820371

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 321 miljoen euro

K/w 2018: 8,5

Verwachte k/w 2019: 14

Koersverschil 12 maanden: +8%

Koersverschil sinds jaarbegin: -3%

Dividendrendement: 4,5%

Partner Content