Atenor Group

De portefeuille van Atenor heeft flink aan maturiteit en dynamiek gewonnen.

Het management van Atenor Group kon voor dit jaar zijn prognose lichtjes optrekken tot “2015 zal minstens het resultaat van 2014 evenaren”. Het eerste semester liet een omzet van 49,4 miljoen EUR zien, een bedrijfsresultaat (ebit) van 12,4 miljoen EUR en een nettowinst van 5,19 miljoen EUR of 0,92 EUR per aandeel. De belangrijkste evoluties van het afgelopen jaar zijn het weer volledig op toerental komen van de vastgoedmarkten in Centraal-Europa (Boedapest en Boekarest) en de betere spreiding van de inkomsten over meerdere projecten.

Atenor heeft een portefeuille van 675.000 vierkante meter, gespreid over veertien projecten. Het project UP-Site aan het Kanaal in Brussel is een prestigieus en origineel gemengd project van 80.000 vierkante meter, maar het is wel stilaan een aflopende zaak voor Atenor. Een ander Brusselse sterproject, Trebel (hoek Belliard- en Trierstraat in Brussel; 30.000 vierkante meter), werd aan het Europees Parlement verkocht. De oplevering is gepland voor midden 2016. Het project Port du Bon Dieu, een residentieel (lot 1) en kantorenproject (lot 2) in Namen, ontwikkelt zich ook verder.

In Boekarest (73.000 vierkante meter) werd een tienjarige huurovereenkomst ondertekend met Genpact voor 22.000 vierkante meter op de site Hermes Business Campus, zodat de bouw van het derde en laatste gebouw van start kon gaan. Ook Boedapest (130.000 vierkante meter; Vaci Greens) raakt op snelheid, in die mate dat Atenor een naburig perceel van ruim 8000 vierkante meter heeft gekocht.

Voor The One (voorheen Europa-project), een gemengd, stedelijk project in Brussel met 30.000 vierkante meter kantoorruimtes en een honderdtal woningen, heeft Atenor eindelijk de stedenbouwkundige vergunning te pakken. De bouwwerken zijn in augustus van start gegaan. Het project Victor, een fiftyfifty-project met CFE aan het Brusselse Zuidstation, krijgt een volledige herziening richting residentieel, met een nieuwe bouwaanvraag tot gevolg. De bouwwerken voor City Docks, een gemengd project ver boven 100.000 vierkante meter in Anderlecht, naast het kanaal van Willebroek (hoofdzakelijk residentieel), starten eind dit jaar.

In Wallonië zijn er nog twee residentiële projecten. Au Fil des Grands Pres, de wijk van het nieuwe station in Mons, kent een succesvolle verkoop voor de eerste en ook al het tweede woonblok. De oplevering van de eerste fase voor La Sucrerie in Ath is voorzien voor midden 2016. De voorverkoop leverde al 55% op. Met Les Brasseries de Neudorf zitten we in Luxemburg. Het residentiële project is commercieel een enorm succes (100% voorverkocht). Het Air-project ligt ook in Luxemburg en omvat de ex-hoofdzetel van ING. Dat project werd al op plan aan institutionele investeerders verkocht.

Palatium in Brussel (Louizawijk naast het Justitiepaleis) is een recente nieuwkomer. De voormalige site van RSVZ krijgt een ontwikkeling tot een gemengd project van woningen en kantoren. De recentste nieuwkomer is Les Berges de l’Argentine, de voormalige site van Swift in Tervuren. Het wordt een woon- en dienstenproject van circa 26.000 vierkante meter.

Conclusie

De portefeuille van Atenor heeft flink aan maturiteit en dynamiek gewonnen en de winst zal de eerstvolgende jaren door veel projecten worden gedragen, en daardoor normaal ook een opwaartse tendens vertonen. We blijven de komende boekjaren dan ook uitgaan van een stijging van het dividend.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content