ASML blijft een uitstekend geleid, financieel gezond bedrijf met een dominante marktpositie. De EUV-technologie blijft cruciaal om de ambitieuze groeidoelstellingen waar te maken. In hoeverre het negatieve nieuws van Intel voor vertraging zal zorgen, valt nog af te wachten.

De Nederlandse marktleider in het segment van de productieapparatuur voor de halfgeleidersector stevent af op een nieuw recordjaar. Daarbij zal de omzet van vorig jaar (6,29 miljard EUR) worden overschreden. ASML heeft ook een gedetailleerd groeipad uitgestippeld. Het is de ambitie om tegen 2020 de omzetkaap van 10 miljard EUR te ronden en een winst per aandeel van meer dan 8 EUR te realiseren. Ter vergelijking: de consensusverwachting voor 2016 ligt op een winstcijfer van 4,2 EUR per aandeel. ASML kon de omzet in het tweede kwartaal opkrikken naar 1,74 miljard EUR, tegenover 1,33 miljard EUR in het eerste kwartaal. Ook de nettowinst ging vooruit, van 198 naar 354 miljoen EUR. Belangrijker was dat ASML voor 1,57 miljard EUR nieuwe orders aannam, wat de totale waarde van het orderboek nu op 3,37 miljard EUR brengt. ASML is toonaangevend in de zogenaamde immersietechnologie om halfgeleiders te produceren. Toch heeft deze techniek haar beperkingen om steeds snellere en kleinere halfgeleiders te bouwen. ASML weet dit ook, en startte daarom meer dan vijftien jaar geleden met de EUV-technologie. Die maakt gebruik van extreem ultraviolet licht om halfgeleiders tegelijk kleiner, nauwkeuriger én performanter te maken. EUV is echter technologisch heel complex. De beschikbaarheid draait momenteel rond 80% en moet verder omhoog. De miniaturisatie zorgt ook voor een grotere uitval tijdens het productieproces. Om dit te compenseren, moet nauwkeuriger worden gecontroleerd. In dit kader past ook de recente overname van Hermes Microvision uit Taiwan (kostprijs: 2,75 miljard EUR). Maar Hermes beschikt wel over een speciale elektronenmicroscoop die een uitstekende aanvulling is voor de eigen meetsystemen van ASML. Tot nog toe draaiden EUV-machines hoofdzakelijk in testomgevingen. De Taiwanese chipbouwer TSMC en ook Samsung zetten momenteel al EUV-machines in hun productieproces in. In het tweede kwartaal werden vier nieuwe EUV-machines besteld, wat het totale aantal in het orderboek op tien brengt. ASML verwachtte dat ook Intel binnenkort met het commercieel gebruik van EUV-machines zou starten, maar kreeg vorige week een koude douche. Intel, klant én aandeelhouder (15%) van ASML, vindt de EUV-technologie nog niet productierijp en wil wachten. ASML maakt zich sterk dat deze beslissing de verdere introductie van EUV-machines niet in gevaar brengt, maar goed nieuws is het op korte termijn zeker niet. Nieuwe vertraging lijkt onvermijdelijk. De aandeleninkoop wordt tijdelijk opgeschort om de overname te financieren. Naast een obligatie-uitgifte van 1,5 miljard EUR worden ook 5,9 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven. De vrije kasstroom was in het tweede kwartaal 381 miljoen EUR positief, tegenover -65 miljoen EUR in het eerste kwartaal. Het eerste semester werd afgesloten met een liquiditeitspositie (cash+investeringen) van 2,93 miljard EUR.

Conclusie

ASML blijft een uitstekend geleid, financieel gezond bedrijf met een benijdenswaardige dominante marktpositie. De EUV-technologie blijft cruciaal om de ambitieuze groeidoelstellingen waar te maken. In hoeverre het negatieve nieuws van Intel voor vertraging zal zorgen, valt nog af te wachten. Op korte termijn lijkt het opwaarts potentieel beperkt. Bovendien is het aandeel niet echt goedkoop.

Advies : houden/afwachten

Risico : laag

Rating : 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content