Superlatieven schieten tekort om de technologische dominantie van ASML te beschrijven.

Dankzij een hoger dan verwachte omzet in het vierde kwartaal werd 2014 een recordjaar voor de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML. Het verkocht tussen oktober en december 35 halfgeleidermachines in plaats van de verwachte 28. Dat leverde een omzet van net geen 1,5 miljard EUR op, bijna 200 miljoen EUR boven de consensusprognose. Het bracht de omzet van het volledige boekjaar op 5,86 miljard EUR of 12% meer dan een jaar eerder. De gemiddelde brutomarge steeg verder naar 44,3%, tegenover 41,5% in 2013. In het lopende eerste kwartaal zou de omzet verder moeten aandikken tot 1,6 miljard EUR, terwijl ook de winstgevendheid blijft stijgen met een verwachte brutomarge van 47%. Beide cijfers lagen boven de verwachtingen. De consensusprognose voor het volledige boekjaar bedraagt 6,8 miljard EUR. Ook de winst ontgoochelde niet, met voor heel 2014 een klim met 18%, tot 1,2 miljard EUR of 2,75 EUR per aandeel.

De voor de toekomst van het bedrijf levensbelangrijke EUV-productietechnologie (extreem ultraviolet licht) ligt op schema, zowel wat het vermogen van de technologie als het productieritme betreft. Eind 2014 waren zeven EUV-machines operationeel. ASML verwacht er in de eerste jaarhelft nog eens zes te verkopen. De groep nam in het vierde kwartaal voor 1,39 miljard EUR nieuwe orders aan, wat de totale waarde van het orderboek op 2,77 miljard EUR bracht.

Het vorige inkoopprogramma, dat in april 2013 startte, werd op 22 december van vorig jaar afgerond. ASML kocht in die periode bijna 14,6 miljoen eigen aandelen in, tegen een gemiddelde prijs van 68,51 EUR. Het grootste deel daarvan werd al vernietigd en de rest zal de komende maanden volgen. Niet getreurd, want er werd al onmiddellijk een nieuwe aandeleninkoop aangekondigd. ASML budgetteert in totaal 1 miljard EUR.

De snelle start van een nieuw inkoopprogramma kan niet los worden gezien van de extra aandelen die aangeboden zullen worden na de beslissing van aandeelhouder Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) om zijn positie te verkopen. TSMC is een belangrijke klant van ASML en kocht in 2012, net als Samsung en Intel, een positie in de Nederlandse groep. De bedoeling daarvan was om de ontwikkeling van de EUV-technologie te helpen ondersteunen. Intussen is die goed gevorderd en werd dit doel dus bereikt. TSMC had een belang van 5% in ASML, maar heeft nu zelf grote investeringsplannen. De lock-upperiode waarin die aandelen niet verkocht mochten worden, is intussen voorbij. Niets staat TSMC dus nog in de weg om de winsten van de voorbije periode te verzilveren.

De aangekondigde verkoop heeft dus niets te maken met een verlies aan vertrouwen van TSMC in ASML, maar wel met de hoge financieringsbehoefte van het Taiwanese bedrijf. Verwacht wordt dat Intel zijn positie van 15% zal aanhouden. De participatie van Samsung in ASML is met 3% een pak kleiner. Bijkomend wordt ook het dividend met 15% verhoogd van 0,61 naar 0,7 EUR per aandeel.

Conclusie

Superlatieven schieten tekort om de technologische dominantie van ASML te beschrijven. Bovendien slaagt het bedrijf er ook in om die in kasstromen om te zetten. Maar aan respectievelijk 26 en 20 keer de verwachte winst van dit en volgend jaar is ASML al pittig gewaardeerd.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content