De hernieuwde focus op het schitterende groeiverhaal Fagron stuwde de koers naar recordhoogte.

Zoals Arseus in het begin van dit jaar had vooropgesteld, heeft het bedrijf in het eerste semester de verkoop van de nog resterende activiteiten van de afdelingen healthcare solutions en healthcare specialties afgerond. Arseus ontving in totaal 30,5 miljoen EUR (exclusief mogelijke bonussen en verkoopcommissies) voor de verkoop van Duo-Med aan ABN-Amro Participaties, Owandi Radiology aan het Italiaanse Villa Sistemi Medicali en Arseus Medical aan twee ondernemers.

Het vernieuwde Arseus bestaat uit drie afdelingen: Fagron (wereldleider in farmaceutische grondstoffen en magistrale bereidingen), Corilus (leverancier van softwaretoepassingen aan medische professionelen in België, Frankrijk en Nederland) en een kleine, nieuwe afdeling HL Technology (medische randapparatuur, gevestigd in Zwitserland). Het management liet uitschijnen op termijn een verkoop van Corilus niet uit te sluiten en alles draait dan ook meer dan ooit rond Fagron.

Fagron is de wereldleider in een nichemarkt (1 à 2% van de farmamarkt) die structureel groeit. Overnames in de Verenigde Staten en Brazilië zorgden vanaf 2010 voor een groeiversnelling, waardoor de omzet sinds 2009 meer dan verdubbelde. De recurrente bedrijfskasstroommarge (rebitda-marge) steeg van 18% in 2009 naar 25,4% in 2013 en zal dit jaar naar verwachting minstens 26% bedragen. Fagron Compounding Services, de afdeling die steriele bereidingen van gepersonaliseerde baxters, pijnbehandeling en chemotherapie maakt, levert de hoogste marges en biedt het meeste groeipotentieel. Door de steeds striktere regels besteden ziekenhuizen die bereidingen meer en meer uit. Arseus ziet nog stevig groeipotentieel in de kernmarkten Europa, de Verenigde Staten en Brazilië, maar kondigde nu ook twee kleinere overnames aan, in Australië en Zuid-Afrika. Samen met nog een derde overname van een compoundingfaciliteit in Griekenland goed voor 3 miljoen EUR omzet op jaarbasis.

Eerder dit jaar nam Arseus voor 160 miljoen EUR vijf compoundingfaciliteiten over in de Verenigde Staten en Europa, die gezamenlijk minstens 30 miljoen EUR ebitda op jaarbasis zullen aanleveren. Het bedrijf nam in het voorjaar ook de eerste compoundingfaciliteit in België in gebruik. De netto financiële schuld bedroeg eind 2013 289 miljoen EUR of 2,61 keer de jaarlijkse rebitda, ruimschoots binnen de afgesproken financiële convenanten (maximaal 3,25 keer). Arseus gaf in april voor het eerst obligaties uit in USD (180 miljoen USD). De omzet steeg in het eerste kwartaal met 20,4%, tot 101,3 miljoen EUR, waarvan 88,3 miljoen EUR afkomstig van Fagron.

Arseus herhaalde de doelstelling om in 2014 minstens 480 miljoen EUR omzet te realiseren met minimaal 26% rebitdamarge. De voorbije maanden stapten de voormalige hoofdaandeelhouders Waterland (26% van het kapitaal) en Alychlo (Marc Coucke; 9,6%) uit. Dat maakt van Arseus wel een overnamekandidaat.

Conclusie

De hernieuwde focus op het schitterende groeiverhaal Fagron stuwde de koers naar recordhoogte. Met bijna 18 keer de verwachte winst 2014 en een ondernemingswaarde van 12 keer de rebitda noteert Arseus nochtans niet goedkoop. Op termijn zien we echter voldoende opwaarts potentieel.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content