Ambities Argenx fors opgekrikt

. © Alexander Traksel (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Tot eind december geven we elke dag een favoriet aandeel voor 2018 prijs, waarvan we volgend jaar een meer dan gemiddeld rendement verwachten. Vandaag: Argenx.

Argenx werd in 2008 opgericht en noteert sinds 2014 op Euronext Brussel en sinds 2017 ook op Nasdaq. Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf ontwikkelt kandidaat-geneesmiddelen op basis van antilichamen uit lama’s. Het ontwikkelde het Simple-antilichaam technologisch platform, aangevuld met bijkomende technologieën die de kwaliteit van de antilichamen verbeteren op gebied van werking, dosering en productie. Argenx concentreert zich op middelen tegen auto-immuniteitsziekten en kanker. De pijplijn evolueert snel en bestaat uit vier moleculen in klinische ontwikkeling, waarvan er drie nog volledig in eigendom zijn.

Terugblik op 2017

De koers van het aandeel van argenx verdrievoudigde in 2017. Eerst was er de succesvolle beursgang (IPO) op 18 mei op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. De gespecialiseerde Amerikaanse biotechinvesteerders erkenden het potentieel van Argenx, waardoor snel 115 miljoen dollar werd opgehaald, ruim boven het voorziene bedrag van 65 miljoen. Na de doorbraak in 2016 dankzij de deal met AbbVie voor ARGX-115, een preklinisch middel in kankerimmunologie, boekte de pijplijn in 2017 een uitstekende vooruitgang.

De twee speerpunten zijn ARGX-110, een middel in kankerimmunologie dat zich richt op een nieuwe target (CD70), en het auto-immuun antilichaam ARGX-113. Met ARGX-113 startten in totaal drie fase II-studies. De rekrutering van de eerste studie, bij patiënten met de spierziekte myasthenia gravis, liep zo vlot dat we op 11 december al de interim-resultaten kregen die waren verwacht voor het eerste kwartaal van 2018 (initieel medio 2018). Het bleek een schot in de roos. Het aandeel steeg ruim 70 procent na de bekendmaking van de uitstekende resultaten.

Nog op 11 december presenteerde argenx positieve tussentijdse resultaten uit de twee lopende fase I/II-studies met ARGX-110 in T-cell lymphona (CTCL) en acute myeloid leukemia (AML). Argenx maakte van de sterke koersreactie gebruik om liefst 265 miljoen dollar op te halen, via de uitgifte van 5,1 miljoen aandelen tegen 52 dollar (of omgerekend 44 euro) per aandeel. Voor ARGX-115 werd de eerste van mogelijk twee preklinische mijlpalen van 10 miljoen dollar gehaald. Daarnaast startten nieuwe samenwerkingen met Staten Biotech (ARGX-116) en Broteio Pharma (auto-immuunziekten).

De verwachtingen voor 2018

Het is duidelijk dat het aandeel al een stevig voorschot heeft genomen op het potentieel in 2018 dankzij de forse koersreactie op de eerder dan verwachte resultaten van ARGX-113. We kijken vanaf de zomer uit naar de resultaten van de lopende fase II-studies met ARGX-113 in de bloedziekte ITP en de huidziekte pemphigus vulgaris. We verwachten in de tweede jaarhelft nieuwe studieresultaten met ARGX-110 en een beslissing door AbbVie over een licentiename van ARGX-115. Daarnaast kijken we uit naar minstens één nieuwe molecule uit het ontwikkelingsprogramma en mijlpaalbetalingen uit de lopende samenwerkingen.

Waarom een favoriet?

Ondanks de knalprestatie in 2017, blijven we enthousiast omdat de kansen beduidend zijn toegenomen dat Argen-x de enorme ambitie kan waarmaken om met ARGX-113 een pijplijn van indicaties uit één molecule uit te bouwen. De tweede jaarhelft zal meer duidelijkheid verschaffen. Voorts zien we potentieel na bijkomende studieresultaten met ARGX-110 en mikken we op waardecreatie door mogelijke licentienames van ARGX-115 en/of ARGX-111.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 45 euro

Ticker: ARGX BB

ISIN-code: NL0010832176

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,4 miljard euro

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: +207%

Koersverschil sinds jaarbegin: +189%

Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content