Wagen wordt duurder

© iStock

De Vlaamse regering verhoogt vanaf volgend jaar de belastingtarieven bij de aankoop van een nieuwe of tweedehandswagen. “Een platte verkeersbelasting”, klinkt het bij oppositiepartij sp.a.

De verhoging van de belasting op inverkeerstelling (BIV) geldt zowel voor vervuilende als voor milieuvriendelijke wagens. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor hybride, elektrische, waterstof-en aardgaswagens. De Vlaamse regering wil zo nieuwe technologieën blijven stimuleren. Dat blijkt uit het programmadecreet dat De Tijd kon inkijken.

Verkeersbelasting vergroenen

Belgen die een groene wagen kopen, zullen op termijn wel minder betalen, omdat de verkeersbelasting wordt vergroend. Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld) wil op die manier een fiscaalvriendelijk klimaat creëren voor groene wagens. Vervuilende wagens wil ze fiscaal bestraffen. De tarieven van de verkeersbelasting moeten vrijdag worden aangenomen in het Vlaams Parlement.

Oppositiepartij sp.a hekelt de belastingverhoging. Volgens de partij blijven de Vlaamse plannen voorlopig echter steken in een “eenzijdige belastingverhoging.””De BIV wordt hoger voor alle auto’s, vervuilende én propere. Dat is geen vergroening van de autobelastingen, maar een platte belastingverhoging”, aldus fractieleider Joris Vandenbroucke. De sp.a-politicus spreekt ook van een “gemiste kans”.

Nieuwe klap dieselchauffeurs

Hij roept Turtelboom op de hervorming van de jaarlijkse verkeersbelasting aan te grijpen om een echte vergroening te realiseren. “Ik daag minister Turtelboom uit om daar voor een échte vergroening te gaan en niet voor een belastingverhoging. Dat betekent dat de belasting daalt voor zuinige, schone auto’s. Maar ook daar rekent ze op extra inkomsten, ik vrees dus dat het opnieuw een verhaal van hogere belastingen wordt”, klinkt het.

De verhoogde belasting is een nieuwe streep door de rekening van de dieselchauffeurs. Ze komt boven op de hogere dieselaccijnzen die in november ingaan. De prijs van een tankbeurt stijgt in 2016 nog eens met 2 euro en in 2017 met 3 euro. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content