Vier miljoen belastingplichtigen ontvangen voorstel vereenvoudigde belastingaangifte
De fiscus stuurt dit jaar voor de aangifte van de personenbelasting vier miljoen voorstellen van vereenvoudigde aangifte uit, 150.000 meer dan een jaar geleden. Het aantal codes daalt met tien, zo meldde de federale overheidsdienst Financiën woensdag bij de voorstelling van de nieuwe aangifte.
Sinds vandaag – dinsdag 24 april -staat de nieuwe aangifte voor het jaarlijkse fiscale huiswerk online via Tax-on-Web. Voor Vlaanderen is er sprake van 833 codes, of tien minder dan bij de aangifte van de personenbelasting 2023, aldus Wouter De Ryck, administrateur-generaal van de Fiscaliteit.
Lees verder onder de video
Nieuw op de belastingbrief is dit jaar onder meer de koopkrachtpremie, die vrijgesteld is van belastingen tot 750 euro. Voor feitelijk gescheiden personen is er voortaan de mogelijkheid om elk een aparte aangifte in te dienen. Omdat de inkomsten in het jaar van de scheiding gezamenlijk belast blijven, voegt de fiscus nadien de aangiftes samen om de belastingen te becijferen.
Lees verder onder deze oproep
Het aantal voorstellen van vereenvoudigde aangiftes neemt dan weer tot vier miljoen. Zo is de VVA uitgebreid naar mensen met kosten voor kinderopvang. De opvangorganisatie moet hiervoor wel tijdig de gegevens verstuurd hebben naar de fiscus. Ook is er voortaan een VVA voor overleden personen mogelijk.
Voorts is er voortaan een verplichte bijlage voor huur afgetrokken als beroepskost en een verplichte bijlage in het kader van de kaaimantaks, de belasting op inkomsten via juridische constructies.
Aan de termijnen verandert er niets. De papieren aangifte moet uiterlijk 30 juni bij de fiscus belanden. Via Tax-on-Web is er tijd tot en met 15 juli. Wie speciale inkomsten heeft, krijgt nog tot en met 16 oktober tijd om de aangifte in te dienen. Dat is het geval bij inkomsten van zelfstandigen op buitenlandse beroepsinkomsten.
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) nam de gelegenheid te baat om opnieuw te pleiten voor een grondige fiscale hervorming. De volgende regering moet daar werk van maken.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier