Verkeersbelasting werd duurder: wat betekent dat voor jou?

© Belga
Roel Van Espen medewerker Trends

Onlangs zijn de tarieven van de verkeersbelasting opnieuw geïndexeerd. Dat gebeurt elk jaar op 1 juli. Door die aanpassing betaal je nu zo’n 2 procent méér voor het komende jaar.

De verkeersbelasting is een jaarlijkse belasting die geheven wordt op motorvoertuigen die dienen voor het vervoer van personen of goederen over de weg. Dus ook voor jouw auto. Voor personenwagens is de belastingplichtige de natuurlijke persoon of de rechtspersoon die op het inschrijvingsbewijs vermeld wordt.

Je betaalt de verkeersbelasting altijd vooraf voor een volledig jaar. Bij een eventuele schrapping van je nummerplaat krijg je netjes terugbetaald wat je te veel hebt voorgeschoten. Hoeveel je moet betalen, hangt zowel af van het vermogen van je wagen als van de datum van inschrijving.

Tariefschalen

In Vlaanderen wordt het bedrag van de verkeersbelasting berekend aan de hand van wettelijk vastgelegde tariefschalen. Voor personenauto’s die ingeschreven werden vóór 1 januari 2016 schommelen de nieuwe bedragen tussen 79,09 euro (maximaal 4 fiscale pk) en 2.023,03 euro (20 fiscale pk). Voor nog zwaardere motoren komt er 110,22 euro per extra pk bij.

Die tarieven dienen ook als basis voor de berekening van de ‘groene’ verkeersbelasting die geldt voor auto’s die ingeschreven werden na 1 januari 2016. Die houdt ook rekening met de euronorm, de CO2-uitstoot en de brandstofsoort. Afhankelijk van deze milieukenmerken worden correcties in min of in meer toegepast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content