Van Overtveldt niet akkoord met Europese kritiek op notionele-intrestaftrek

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). © Belga

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt reageert ‘verbaasd en verontwaardigd’ op de analyse die de Europese Commissie maakt rond ‘agressieve fiscale planning’. De Commissie tikt België en zes andere lidstaten op de vingers omdat ze het voor bedrijven makkelijk zouden maken om via agressieve fiscale planning belastingen te ontwijken.

Ons land krijgt opmerkingen over de notionele-intrestaftrek. De minister merkt op dat dit regime bij de recente hervorming van de vennootschapsbelasting fors werd ingeperkt en zelfs afgestemd op de piste waarop de Commissie zelf werkt in het kader van de harmonisering van de vennootschapsbelasting.

De Commissie heeft ook kritiek op de Belgische innovatieaftrek. Ook die is hervormd, zegt Van Overtveldt en die hervorming kreeg groen licht. De OESO en een Europese instantie die belastingsmaatregelen tegen het licht houdt, gaven groen licht voor die hervorming, zegt Van Overtveldt.

‘De conclusie was duidelijk: het regime is niet schadelijk. Ik heb sterk de indruk dat hier met twee maten en twee gewichten gewerkt wordt, en dat vooral de kleine landen in het vizier genomen worden’, zegt Van Overtveldt. ‘En ondertussen zijn er grotere lidstaten die wél schadelijke regimes hebben en in stand houden. Ik stel me daar ernstige vragen bij.’

Partner Content