Tuin heraanleggen of zwembad plaatsen: hoeveel btw betaal je?

© Getty Images/iStockphoto

Je zou graag een nieuw terras aanleggen, een zwembad installeren of de tuin opnieuw aanleggen. Kan dat tegen het voordelige btw-tarief van 6 procent als je woning tien jaar oud is?

Wie een woning van tien jaar oud heeft, kan die verbouwen of renoveren tegen 6 procent btw in plaats van 21 procent. De werken moeten worden uitgevoerd in een woning die voor meer dan 50 procent als privéwoning wordt gebruikt. Gebruik je je woning bijvoorbeeld voor 20 procent beroepsmatig, dan kunnen de werken worden gefactureerd tegen 6 procent btw.

Zwembad en terras

Voor het plaatsen van een zwembad of een zwemvijver geldt altijd het tarief van 21 procent. De aanleg van een terras daarentegen valt doorgaans onder het voordelige tarief van 6 procent. Een belangrijk voorwaarde is wel dat het grenst aan de woning. Leg je bijvoorbeeld helemaal achteraan in de tuin een terras aan, omdat je daar tot ’s avonds laat nog zon hebt, dan moet dat tegen 21 procent btw worden gefactureerd.

Voor de aanleg van een tuin betaal je altijd 21 procent btw. Dat geldt ook voor het zetten van tuinafsluitingen, het plaatsen van tuinverlichting, de bouw van een op zichzelf staand tuinhuis of een pergola, en de aanleg van een sier- of zwemvijver of een wandelpad.

Partner Content