Huizenruil: wat met de verzekering?

© Getty Images/iStockphoto
Roel Van Espen medewerker Trends

Alternatieve vakantieformules zijn in volle opmars. Airbnb ken je wellicht, maar er bestaan ook onlineplatformen waarmee je tijdelijk je woning kan ruilen met een ander gezin. Handig, maar hoe zit dat dan met de verzekering?

Via Airbnb huur of verhuur je een kamer of zelfs een volledige woning in ruil voor een vergoeding. Je kan echter ook overwegen om tijdens de komende vakantie tijdelijk van huis te wisselen met een ander (buitenlands) gezin. Onlineplatformen zoals HuizenRuil.com, Intervac en Home for Echange willen je daarbij helpen. Ook Taxistop biedt in ons land een gelijkaardige service aan via de internationale organisatie HomeLink.

Bij huizenruil betalen de gezinnen niets aan elkaar. Je stelt je eigen woning dus gratis ter beschikking van de andere familie, maar je mag ook kosteloos in diens woonst verblijven. Je betaalt alleen een bijdrage aan de bemiddelende website. Afhankelijk van welke site je gebruikt, varieert die tussen 70 en 130 euro per jaar. Sommige platformen voorzien een gratis testperiode, zodat je de mogelijkheden ervan vrijblijvend kan uitproberen.

De huizenruilformule biedt je de ruimte, de privacy en het comfort van een eigen huis. Bovendien ben je niet beperkt tot een bepaalde regio: je kan in principe eender waar ter wereld op vakantie. Een voorwaarde is uiteraard dat je een geschikte partner vindt die het ziet zitten om intussen in jouw woning te verblijven. De onlineplatformen bieden alvast een ruim aanbod van tienduizenden potentiële verblijven. Goed om weten is dat je zelf de touwtjes in handen houdt: jij beslist steeds wanneer en met wie je je huis ruilt.

Geen wettelijk kader

Vermits er bij huizenruil geen echte huurovereenkomst afgesloten wordt, is deze formule niet onderhevig aan een wettelijk kader. De platformen doen doorgaans wel een beroep op standaardformulieren die enige zekerheid moeten bieden voor alle partijen. Het systeem is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect. Er wordt dan ook aan de gebruikers gevraagd om hun woning zo correct mogelijk voor te stellen. Zij kunnen ook beoordeeld worden door de andere leden.

Maar wat als het toch fout loopt en je woning tijdens een huizenruil schade oploopt? Taxistop biedt via HomeLink alvast een automatische verzekering aan zijn leden aan. Die dekt de burgerlijke aansprakelijkheid voor schade die veroorzaakt wordt aan de ruilwoning én de inboedel. Er is wel een franchise van zo’n 240 euro voorzien. ‘Schade die aangericht wordt in het huis van een huisruiler, wordt gedekt door de verzekering van de huisruilpartner’, legt Gretel Standaert van Taxistop uit.

Onderlinge regeling

Zelfs wanneer je een woning ruilt met buitenlanders, is de kans dan groot dat de brandverzekering tussenkomt bij schade

Intervac voorziet geen specifieke verzekering. ‘Bij ons geldt de regel dat diegene die iets stuk maakt, de schade betaalt of het item vervangt’, zegt woordvoerder Jempi de Cooman. ‘Het zijn dus de ruilers die onderling een regeling treffen. Dat heeft in het verleden nog maar zeer zelden tot problemen geleid. Maar je bent bij het gebruik van een ruilwoning in principe ook gedekt door de brandverzekering van je eigen woonst. Een ruilhuis wordt op dat vlak immers gelijkgesteld met een vakantiehuurhuis.’

Bij Corinne Nieman van HuizenRuil.com horen we hetzelfde verhaal. ‘Bij schade bellen de meesten elkaar en regelen ze de afhandeling onderling’, zegt ze. ‘Net zoals je dat zou doen wanneer je op het huis van vrienden past. Gaat het om een erg dure vaas, dan kan je dit ook regelen via je eigen aansprakelijkheidsverzekering. Val je van de trap, dan ben je zelf verantwoordelijk. Want vermits je – in tegenstelling tot in een hotel – niets betaalt aan de huiseigenaar, kan je die hiervoor ook niet aansprakelijk stellen.’

Wat zegt Assuralia?

Hoewel bepaalde risico’s vaak via de woning- of gezinsverzekering gedekt worden bij een huizenruil, doe je er goed aan om je eigen verzekeringsmakelaar op de hoogte te brengen van het feit dat je deelneemt aan dit systeem. ‘Zelfs wanneer je een woning ruilt met buitenlanders, is de kans dan groot dat de brandverzekering tussenkomt bij schade’, zegt Wauthier Robyns van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeraars.’

‘Besef dat een familiale verzekering in principe instaat voor schade door een fout in je privéleven, en dus buiten elke contractuele relatie. Toch moet ook deze polis in principe de schade dekken die in hotels of vergelijkbare logeergelegenheden veroorzaakt wordt. Het valt wel aan te raden om je verzekeraar te informeren van je activiteit als gastvrouw of gastheer, en in functie daarvan eventueel een passende verzekering te sluiten voor omstandigheden die niet onder de gewone aansprakelijkheidsverzekering vallen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content