Tips voor uw belastingaangifte: hypothecaire kredieten en tweede verblijven

© cybrain (iStock)
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Zelf een belastingformulier invullen is niet eenvoudig, en fouten zijn snel gemaakt. Wij gingen met een honderdtal professionals uit de bank- en de verzekeringswereld op cursus over de belastingaangifte voor 2018 en verzamelden een reeks tips. Vandaag: hypothecaire kredieten en tweede verblijven.

Hypothecair krediet

Via Tax-on-web wordt het u zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. U vindt er de meeste fiscale attesten die u nodig hebt, en de fiscus heeft al een deel van het werk gedaan. Zo zit niet alleen het attest voor pensioensparen al in het systeem, ook het bedrag dat u in 2017 hebt gestort, is ingevuld.

Vanaf dit jaar zijn voor het eerst ook de kapitaalaflossingen en de intresten van uw hypothecaire lening ingevuld, tenminste als u maar één krediet hebt en u dat bent aangegaan na 31 december 2004 en voor 1 januari 2017. Voor een lening van vorig jaar kunt u gebruikmaken van de invulassistent of wizard. Die helpt u het correcte bedrag in te vullen in de correcte rubriek.

Vanaf dit jaar zijn ook de kapitaalaflossingen en de intresten van een hypothecaire lening ingevuld op Tax-on-web

In alle andere gevallen is de wizard niet bruikbaar en moet u zelf het bedrag opgeven. Hebt u bijvoorbeeld uw hypothecaire lening afgesloten voor 2005, is de andere lener weggevallen of gewijzigd, hebt u verschillende kredieten, hebt u geleend voor een woning die u gedeeltelijk gebruikt voor uw beroep, of bent u in de loop van het jaar verhuisd, dan kunt u geen beroep doen op die hulplijn.

Hebt u vorig jaar al een of meer leningen aangegeven en is daar niets aan veranderd, dan kunt u de aangifte van vorig jaar kopiëren. De codes zijn dezelfde. De datum dat u het krediet hebt afgesloten, bepaalt onder welke van de oude stelsels de lening valt. Als u in 2017 hebt geleend, moet u zich enkele vragen stellen om te weten achter welke code uw lening thuishoort. Hebt u die afgesloten voor uw eigen woning – meestal is dat de woning waar u zelf woont – dan valt het hypothecaire krediet onder de gewestelijke regeling. Waar u op 1 januari 2018 uw domicilie had, bepaalt welk gewest bevoegd is. Hebt u die nieuwe lening niet afgesloten voor uw eigen woning, dan zijn de federale spelregels van toepassing.

Tweede verblijf

België is al twee keer veroordeeld door het Europees Hof van Justitie, omdat een tweede verblijf in het buitenland een andere fiscale behandeling krijgt dan een tweede verblijf in het binnenland. Dat druist volgens het hof in tegen het vrije verkeer van kapitaal in de Europese Unie.

‘Doe zeker aangifte van een tweede verblijf in het buitenland’

“Voor een tweede verblijf in De Panne moet je het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen invullen op de aangifte”, legt Lieven Van Belleghem, auteur van het handboek Praktische belastingservice 2018 , uit. “Voor een tweede verblijf in Duinkerke, 20 kilometer verderop in Frankrijk, moet je de theoretische huurwaarde opgeven, of de gemiddelde jaarlijkse huurprijs van woningen die in de buurt liggen.”

Hij waarschuwt: “Doe zeker aangifte van uw tweede verblijf in het buitenland. De fiscus krijgt zicht op uw bezittingen in het buitenland. Vermeld liefst een theoretische huurwaarde die vergelijkbaar is met het kadastraal inkomen in België. En laat de fiscus dan maar nakijken of die klopt, of laat de dienst maar iets anders voorstellen.”

Partner Content