Fouten vermijden bij uw belastingaangifte: wat met loonbonussen en inkomsten uit de deeleconomie?

© KittisakJirasittichai (iStock)
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Zelf een belastingformulier invullen is niet eenvoudig. Wij gingen met een honderdtal professionals uit de bank- en de verzekeringswereld op cursus over de belastingaangifte voor 2018 en verzamelden een reeks tips. Vandaag: loonbonussen en inkomsten uit de deeleconomie.

Loonbonus en vrijstelling

Voor het aanslagjaar 2018 krijgen 3,1 miljoen Belgen een voorstel tot vereenvoudigde aangifte. Dat zijn er 950.000 meer dan vorig jaar. Alle belastingplichtigen die het vorige aanslagjaar alleen bezoldigingen hebben aangegeven, komen er vanaf dit aanslagjaar bij.

Van Belleghem, auteur van het handboek Praktische belastingservice 2018 , wijst op een kleine eigenaardigheid voor de loonbonus of het niet-recurrente resultaatsgebonden voordeel. Een bedrijf kan zo’n bonus alleen uitdelen als bepaalde objectief meetbare en collectieve doelstellingen zijn bereikt. Het eigenaardige is dat in een voorstel tot vereenvoudigde aangifte de vrijstelling voor de loonbonus wel wordt vermeld, maar in de aangifte via Tax-on-web niet.

Hebt u in 2017 een loonbonus gekregen en moet u zelf een aangifte indienen, dan volstaat het dat u het ontvangen bedrag op de loonfiche opgeeft in vak IV, rubriek 9, a. Het bedrag van de vrijstelling, dat maximaal 2830 euro kan zijn, moet u invullen in de rubriek 9, c. Als u de vrijstelling zou vergeten in te vullen in Tax-on-web, krijgt u wel een foutboodschap ter herinnering.

Inkomsten uit de deeleconomie

Inkomsten uit de deeleconomie vallen onder een voordelig belastingtarief van 20 procent en een forfaitaire kostenaftrek van 50 procent, wat neerkomt op 10 procent belasting op het brutobedrag. De bruto-inkomsten uit de deeleconomie mogen niet meer dan 5100 euro bedragen.

“Er is voor de deeleconomie een nieuwe rubriek B1 toegevoegd aan het vak XVI diverse inkomsten”, wordt uitgelegd in de cursus van Van Belleghem. “Het is een rubriek die op de maat van Airbnb lijkt te zijn gemaakt, maar gek genoeg vallen de inkomsten uit de verhuur van kamers via Airbnb niet onder het nieuwe belastingregime voor de deeleconomie, omdat Airbnb geen erkenning heeft aangevraagd.”

Hebt u inkomsten uit de verhuur van kamers via Airbnb, dan moet u het kadastraal inkomen invullen in vak III bij de codes 1106/2106 en maximaal 20 procent van de huur als roerend inkomen in vak VII bij de codes 1156/2156. Verleent u nog een extra dienst, zoals een ontbijt voor de gasten, dan moet u nog een deel van de huur opgeven als divers inkomen.

Er zijn 38 erkende platformen voor de deeleconomie. Flavr, een platform waar mensen bereide maaltijden aanbieden, en Listminut, waar mensen die klusjes uitvoeren zich registreren, zitten daar tussen.

Partner Content