Brexit verhoogt druk op België om vennootschapsbelasting te verlagen

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De Britse minister van Financiën George Osborne liet gisteren weten dat hij de vennootschapsbelasting in het Verenigd Koninkrijk wil verlagen. Daarmee zet hij regeringen elders in Europa onder druk om hetzelfde te doen.

In een interview met Financial Times liet de Brits minister van Financiën George Osborne weten dat hij plannen heeft om de vennootschapsbelasting in het Verenigd Koninkrijk te verlagen van van 20 procent tot onder 15 procent. “We moeten tonen dat we nog altijd open zijn voor zaken na de beslissing om de EU te verlaten”, klonk het in de Engelstalige krant. Door de stevige verlaging, gaat Verenigd Koninkrijk rechtstreeks de concurrentie aan met buurland Ierland, waar bedrijven slechts 12,5 procent belastingen betalen.

Vuur aan de schenen

De plannen van Osborne leggen ook de andere Europese landen het vuur aan de schenen. Die hopen immers bedrijven uit Londen aan te trekken nu de Britten voor een brexit hebben gestemd. Maar een verlaging van de Britse vennootschapsbelasting dreigt nu roet in het eten te gooien. Als die verlaging er komt zullen andere landen geen ander keus hebben dan te volgen. Zo ook ons land.

In België betalen bedrijven momenteel 33,9 procent belastingen. Dat is beduidend meer dan het gemiddelde van de OESO-landen: 25 procent. Enkel in Frankrijk betalen vennootschappen evenveel belasting als in ons land. In Nederland liggen de tarieven al veel lager. Bedrijven moeten bij onze noorderburen 25 procent vennootschapsbelasting betalen als ze meer dan 200.000 euro verdienen. Als de inkomsten lager liggen, zijn ze slechts 20 procent belastingen verschuldigd aan de staat. In Duitsland betaalt iedere vennootschap 15 procent belastingen. Ons land voelt met andere woorden de hete adem van onze buurlanden in de nek.

Hervorming vennootschapsbelasting

We moeten natuurlijk eerst afwachten hoe die Britse plannen er concreet zullen uitzien, en met welke timing

Johan Van Overtveldt, minister van Financiën wil daarom de vennootschapsbelasting in ons land hervormen. In De Morgen reageert een woordvoerder van Van Overtveldt op de plannen van Osborne: “We moeten natuurlijk eerst afwachten hoe die Britse plannen er concreet zullen uitzien, en met welke timing. Voor ons benadrukt het vooral de noodzaak om onze eigen vennootschapsbelasting te hervormen”

Van Overtveld wil onder meer het tarief verlagen van 33,9 procent naar 20 of 22 procent. In ruil voor die verlaging pleit hij voor de afschaffing van de aftrekposten zoals de notionele intrestaftrek. Zo’n hervorming zou een welgekomen geschenk zijn voor bedrijven in ons land, leerde de ‘Tax Competitiveness Survey’ van KPMG vorig week. Daaruit bleek dat het voor hen pas mogelijk is competitief te zijn met internationale bedrijven als de regering de vennootschapsbelasting verlaagt naar 20 procent.

België is bovendien niet het enige land waar dergelijke hervormingen op til staan. Ook in Nederland, Luxemburg en Zwitserland willen de regeringen werk maken van een hervorming van de vennootschapsbelasting. Verschillende experts vrezen dan ook voor een ‘race to the bottom.’

Partner Content