Belastingaangifte invullen wordt mogelijk eenvoudiger

© BELGA

Er ligt een wetsontwerp klaar om de steeds complexere belastingaangifte te vereenvoudigen.

Door de steeds complexere belastingaangifte onderzoekt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) of gegevens over hypothecaire leningen en individuele levensverzekeringen automatisch kunnen worden ingevuld in onder meer Tax-on-Web.

De Privacycommissie ziet alvast geen graten in het plan, blijkt uit een recent advies over een wetsontwerp dat de minister heeft voorbereid.

Belastingaangifte werd te complex

“De woningfiscaliteit is steeds ingewikkelder geworden, mede door de laatste Staatshervorming. De burger heeft het almaar moeilijker om zijn aangifte bij de personenbelasting correct in te vullen daar waar het gaat over de woningfiscaliteit”, zo wordt in het advies de context van het voorstel geschetst.

Een wetsontwerp, waarover op 10 november advies werd gevraagd, moet soelaas bieden. Kredietverleners en verzekeraars zouden verplicht worden om identificatiegegevens van het contract, informatie over kapitaalaflossingen en intresten en premies voor levensverzekeringen elk jaar elektronisch door te sturen naar de FOD Financiën.

Wie zijn aangifte online invult of een voorstel voor een vereenvoudigde aangifte ontvangt, zou de gegevens meteen moeten zien staan.

De elektronische uitwisseling van die informatie tussen kredietverleners, verzekeraars en de FOD Financiën, zou in principe wel enkel plaatsvinden als er ook nog een papieren attest aan de burger wordt afgeleverd. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content