Belastingen Belastingen Vlaanderen int 1,6 miljard euro aan erfbelasting in 2023 De totale pot aan erfbelastingen die Vlaanderen in 2023 inde, geeft een beeld van welk type erfgenamen momenteel aan het kortste eind trekt. De nieuwe Vlaamse regering wil daar met een hervorming wat aan doen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgen schenken vastgoed steeds later Belgen die vastgoed schenken, doen dat gemiddeld op 72-jarige leeftijd, blijkt uit cijfers van de notarisfederatie Fednot. Tijdens de eerste negen maanden van 2024 registreerden notarissen 35.645 schenkingen, een stijging van bijna 20 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het merendeel van die schenkingen betrof vastgoed (24.721, +17 procent), terwijl er ook een toename was van roerende schenkingen zoals geld of aandelen (10.924, +20 procent). Het grootste aandeel van de schenkingen vond plaats in Vlaanderen, goed voor 68% van de vastgoedschenkingen en 65 procent van de roerende schenkingen.
Belastingen Belastingen Dit zijn de rijkste en armste gemeenten van België Op basis van het netto belastbaar inkomen van de Belgen voor het aanslagjaar 2023 publiceerde het Belgische statistiekbureau Statbel cijfers over het mediaan inkomen op gemeentelijk niveau. Attert komt als rijkste gemeente uit die oefening, Sint-Joost-ten-Node als armste. Bekijk de cijfers per gemeente op de kaart hieronder.
Belastingen Belastingen Een aangifte van nalatenschap is geen makkie: enkele aandachtpunten Bij een overlijden moeten de erfgenamen steeds een aangifte van nalatenschap indienen. Gebeurt dat niet of niet correct, dan riskeren zij een belastingverhoging. De Federatie van Notarissen wijst op enkele aandachtspunten.
Belastingen Belastingen Strijd tegen kanker krijgt meeste geld uit legaten Sinds de afschaffing van het duolegaat in Vlaanderen op 1 juli 2021. Houden goede doelen angstvallig in de gaten wat er nog binnenkomt uit schenkingen of erfenissen. Zij vertrouwen vaak voor hun werking op gulle, vermogende particulieren. De legatenbarometer van HoGent houdt de vinger aan de pols.
Belastingen Belastingen ‘De taxshelter tilt de hele culturele sector op’ De taxshelter voor podiumkunsten en audiovisuele producties zorgt al jarenlang voor een win-win-winsituatie, die vennootschappen fiscaal beloont, de Belgische economie stimuleert en de culturele sector aanmoedigt zichzelf te overstijgen.
Belastingen Belastingen Risicoperiode voor niet-geregistreerde schenking verlengd tot 5 jaar Wie een roerende schenking krijgt en die niet registreert, zal in de toekomst alsnog de volle pot aan erfbelasting betalen als de schenker binnen de vijf jaar overlijdt. Voordien was dat drie jaar.
Geld Geld Zo veel is er de afgelopen jaren in Vlaanderen geschonken Steeds meer Vlamingen zijn bezig met successieplanning. Schenken staat daarmee steeds scherper op de radar, omdat het een pak voordeliger is dan erven. Trends vroeg bij de Vlaamse belastingdienst de cijfers op van hoe veel er in de afgelopen jaren is geschonken.
Belastingen Belastingen Vastgoed schenken is logisch, maar emotioneel moeilijk De Belgen zitten op een gigantisch vastgoedvermogen. Velen willen dat zo voordelig mogelijk overlaten aan de volgende generatie. Tegelijk zijn ze terughoudend om hun greep op dat onroerend vermogen – vaak hun gezinswoning – los te laten. Nochtans is het mogelijk fiscaalvriendelijk te schenken zonder de controle te verliezen.
Belastingen Belastingen Michel Maus: ‘De fiscale concurrentie tussen de gewesten woedt volop’ Eerst kondigt de Waalse regering in wording lagere belastingen op vastgoedtransacties en erfenissen aan. Daarna komt de Vlaamse evenknie met soortgelijke plannen op de proppen. Toeval? Fiscaal expert Michel Maus denkt van niet.
Belastingen Belastingen Meer schenkingen aan goede doelen, maar minder legaten Wie tijdens zijn leven een goed doel steunt, heeft daar meer geniet van. Bovendien is er in Vlaanderen geen fiscale prikkel meer om na de dood geld na te laten aan liefdadigheidsorganisaties.
Rechten Rechten Zeven praktische vragen over een particulier thuislaadstation beantwoord Steeds meer particulieren investeren in een laadstation voor hun elektrische wagen, of hebben een aanbod via hun werkgever. Dat roept heel wat praktische vragen op. KPMG verzamelde en beantwoordde voor Trends de zeven meest gestelde vragen.
Belastingen Belastingen Deadline voor indienen online belastingaangifte: u hebt nog de tijd tot middernacht De deadline voor het indienen van de online belastingaangifte verstrijkt vanavond/vrijdag 19 juli om 23.59 uur. De federale overheidsdienst Financiën had vrijdagmorgen al rond de 2,2 miljoen aangiftes via Tax-on-web ontvangen.
Opinie Opinie 'De beleggingsfiscaliteit is een onoverzichtelijk en onlogisch lappendeken' De enige eerlijke fiscaliteit is een fiscale behandeling die, wars van de verpakking of financieel product, het nettorendement gelijk belast.
Opinie Opinie 'Haal de straf uit de fiscale aanslag' Nu de verkiezingen voorbij zijn, is het meer dan ooit tijd om werk te maken van de broodnodige fiscale hervorming. Zo’n hervorming moet werken en ondernemen belonen. Lagere belastingen kunnen bijdragen aan een beter investeringsklimaat voor onze ondernemingen en de groei van de economie. Belastingen zijn tenslotte een kostenpost voor de ondernemer. Als die kosten …
Belastingen Belastingen Strengere fiscale regels drukken CO2-uitstoot bedrijfswagens met een vijfde in een jaar tijd Sinds de invoering van strengere fiscale regels voor bedrijfswagens een jaar geleden, is de gemiddelde CO₂-uitstoot van leasewagens met bijna 20 procent gedaald, blijkt uit een studie van de hr-dienstverlener Acerta. Ondanks die positieve milieu-impact, blijft de elektrificatie van het wagenpark een prijzige aangelegenheid: de gemiddelde catalogusprijs van een leasewagen steeg afgelopen jaar met 11 procent.
Belastingen Belastingen Vakantiejobs: waarmee moet je rekening houden? Het seizoen van de vakantiejobs is gestart. Ook deze zomer zullen opnieuw honderdduizenden studenten zich in het zweet werken voor extra zakgeld. Waarmee moeten ze rekening houden?
Belastingen Belastingen Vliegtickets Brussels Airlines worden vanaf woensdag tot 36 euro duurder door milieutoeslag De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa start met een milieutoeslag voor alle vluchten met vertrek uit Europa. De toeslag geldt bij alle luchtvaartmaatschappijen van de groep, dus ook bij Brussels Airlines.
Opinie Opinie 'Fiscale avonturen met een rijkentaks zijn niet nodig voor een fair belastingsysteem' Nu de verkiezingen achter de rug zijn, zullen politieke partijen compromissen moeten sluiten om een regeerakkoord te vormen. Een belastinghervorming is een absolute vereiste. Over één zaak zijn alle partijen, van links tot rechts, het eens: de belastingdruk op arbeid moet drastisch naar omlaag. Het probleem is dat er geen budgettaire ruimte is om een …
Belastingen Belastingen Een effectenportefeuille schenken: hoe doet u dat goed? Overweegt u een effectenportefeuille aan uw kinderen te schenken om zo de hoge erfbelasting te verminderen bij uw overlijden? In dat geval kunt u desgewenst nog altijd de inkomsten en de controle ervan behouden.
Opinie | Koen Van Duyse Opinie | Koen Van Duyse 'Het openbaar domein wordt minder en minder openbaar' Als het van het hof van beroep van Gent afhangt, lijkt het, gaan de kustgemeenten binnenkort de frigobox- en andere dagtoeristen inkomgeld moeten vragen, naar het voorbeeld van Venetië. U kent het wel: u boekt een hotelkamer voor 100 euro, maar als u ’s morgens uitcheckt, beloopt de afrekening 105 euro, met 5 euro verblijfsbelasting …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Werken en vermogen: dit zeggen experts over de voorstellen van de politieke partijen Werken en vermogen behoren voor veel kiezers tot de belangrijkste financiële thema’s in de komende verkiezingen. Twee weken geleden overliepen we de voorstellen van de partijen. Nu vertellen experts wat er echt nodig is.
Belastingen Belastingen Lastige belastingvragen van onze lezers: lees de antwoorden van fiscale experts De meeste belastingplichtigen hebben nog twee weken, tot 15 juli, de tijd om hun belastingaangifte door te sturen naar de FOD Financiën. De voorbije weken kregen we tal van lezersvragen binnen over de aangifte in de personenbelasting. We maakten een selectie en vroegen aan fiscale experts een reactie.
Opinie Opinie 'De belastingadministratie is voorbereid. Is uw onderneming dat ook?' "Net zoals het herkennen en erkennen van eigen unieke krachten van een onderneming essentieel is, is het herkennen en erkennen van zwaktes en bedreigingen dat evenzeer. Niet alleen om inkomsten te genereren, ook om onvoorzienbare controles, met onvoorziene belastingen tot gevolg, te beperken", meent fiscaal advocaat Charlotte Lardenoit.
Investeren Investeren Beleggen wordt zwaarder belast dan sparen (maar trek het u niet aan) Wie de stap zet van sparen naar beleggen, krijgt te maken met een hele rist belastingen. We zetten de belangrijkste heffingen en uitzonderingen daarop op een rij. "De Belgische beleggingsfiscaliteit is een veelkoppig monster."
Belastingen Belastingen Stel hier uw vraag over de aangifte in de personenbelasting Is er nog een woonbonus? Of hoe vul ik de bijlage voor de kaaimantaks in? Stel al uw vragen over de nieuwe belastingaangifte hier. Onze experts zoeken het antwoord.
Belastingen Belastingen Vier miljoen belastingplichtigen ontvangen voorstel vereenvoudigde belastingaangifte De fiscus stuurt dit jaar voor de aangifte van de personenbelasting vier miljoen voorstellen van vereenvoudigde aangifte uit, 150.000 meer dan een jaar geleden. Het aantal codes daalt met tien, zo meldde de federale overheidsdienst Financiën woensdag bij de voorstelling van de nieuwe aangifte.
Geld Geld Vier vragen over de fiscaalvriendelijke innovatiepremie: 1000 euro bruto is 1000 euro netto Voor 2023 ontving de Federale Overheidsdienst Economie 995 aanvragen van werkgevers die innovatiepremies aan hun werknemers wilden geven. In 959 dossiers werd een akkoord gegeven. Dossiers voor het werkingsjaar 2024 kunnen tot en met 31 maart 2025 ingediend worden.
Belastingen Belastingen Waarom erfbelasting niet alleen impopulair is, maar ook zijn doel voorbij schiet De omvang van de geaccumuleerde rijkdom van de babyboomgeneratie maakt die tot een verleidelijk doelwit. Maar critici waarschuwen dat successierechten impopulair en ineffectief zijn.
Opinie Opinie 'De belastingaangifte is weer wat complexer' Er komen formeel weliswaar geen aangiftecodes bij – die zitten nu in een bijlage – maar het resultaat is hetzelfde: de aangifte is weer wat complexer.
Opinie Opinie 'Organiseer een echte fiscale bemiddeling' Er is een mentaliteitswijziging nodig om de belastingdienst en de belastingplichtigen beter te laten samenwerken en sneller tot een vergelijk te laten komen, vindt fiscaal advocaat Jan Tuerlinckx.
Opinie | Koen Van Duyse Opinie | Koen Van Duyse Van huurinkomsten tot boerenprotesten: ‘Bureaucratie is de dood van goed werk’ De fiscus wil kunnen controleren of de verhuurders hun huurinkomsten correct declareren. Die doelstelling is legitiem, maar in het gros van de gevallen heeft ze die informatie al.
Belastingen Belastingen Dit zijn de nieuwigheden in uw belastingaangifte Op 22 maart verscheen in het Belgisch Staatsblad het nieuwe aangifteformulier voor de aangifte voor de personenbelasting van uw inkomsten en uitgaven van 2023. Trends polste bij Jef Wellens, fiscalist van Wolters Kluwer, naar de nieuwigheden.
Belastingen Belastingen Wat als bedrijven de fiscus verwelkomen? Het biofarmabedrijf UCB heeft als zesde grote Belgische bedrijf een akkoord met de Belgische fiscus ondertekend, waardoor het nu in alle transparantie samenwerkt met de ambtenaren van de belastingadministratie. "Een voordeel is de snellere rechtszekerheid."
Belastingen Belastingen ‘Onze belastingwetten zijn niet meer van deze tijd’ Twee academici van de Universiteit Antwerpen breken een lans voor meer samenwerking tussen de belastingplichtigen en de belastingdienst. Veel frustraties van belastingplichtigen en hun financieel adviseurs komen voort van een verouderde wetgeving die de fiscus probeert toe te passen op een moderne samenleving.
Opinie | Tim Roovers Opinie | Tim Roovers ‘Rechtszekerheid lijkt een schaars goed te zijn geworden’ Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we fiscale willekeur stelselmatig moeten corrigeren door een beroep te doen op de rechterlijke macht?
Belastingen Belastingen Dankzij AI weet de fiscus binnenkort alles over uw vermogen Fraude opsporen, belastingplichtigen helpen, belasting innen, de aangiften automatisch verwerken: artificiële intelligentie helpt de fiscus tijd te besparen en efficiënter te werken. Zodanig zelfs dat belastingplichtigen steeds meer aan hun lot worden overgelaten. Maakt dat het gemakkelijker om een vermogensbelasting in te voeren?
Opinie Opinie De hervorming is dood, leve de hervorming De titel is een citaat van professor Mark Delanote, architect van een teloorgegane fiscale hervorming. Hij wijst ermee op de noodzaak van die hervorming, en drukt hij de hoop uit dat afstel slechts uitstel is. Toen minister van Financiën Vincent Van Peteghem op basis van de voorstellen van Delanote tot zijn "blauwdruk voor een bredere …
Opinie | Philippe Renier Opinie | Philippe Renier 'Artikel 207: een fiscale licence to kill?' De wetgever wilde een stok achter de deur hebben voor balorige belastingplichtigen. Vandaag wordt de regel algemeen gebruikt, met vele pijnlijke taxaties tot gevolg.
Belastingen Belastingen Wat is er op 1 januari veranderd aan het mobiliteitsbudget? Sinds begin 2024 is een nieuw koninklijk besluit van kracht dat de introductie van het mobiliteitsbudget moet vergemakkelijken. Hr-expert Ilse Platteau: “Door een hinderpaal weg te nemen hoopt de regering dat het mobiliteitsbudget populairder wordt.”
Belastingen Belastingen Boodschap voor zelfstandigen: doe de fiscus geen duizenden euro’s cadeau Zelfstandigen doen jaarlijks onbewust gemiddeld 5.800 euro cadeau aan de fiscus, blijkt uit een enquête van House of Finance bij ruim 500 ondernemers. Onwetendheid en tijdgebrek zijn de belangrijkste oorzaken.
Belastingen Belastingen Forfaitaire of werkelijke aftrek van uw beroepskosten? U kiest Uw loon wordt zwaar belast. Maar dankzij de aftrek van uw beroepskosten valt de fiscale factuur net iets minder wrang uit. U hebt de keuze tussen de aangifte van een kostenforfait of de kosten die u echt heeft gemaakt.
Opinie Opinie Het visnet van de fiscus wordt groter Voor wie het niet gevolgd heeft: de drietrapsraket van de federale regering voor de bestrijding van de fiscale fraude zet hoog in. Het begon met een actieplan dat focust op een nauwere samenwerking tussen de fiscus, de politie en justitie. Het tweede plan bood de fiscus langere onderzoeks- en aanslagtermijnen én maakte dwangsommen mogelijk voor …
Belastingen Belastingen Nog enkele dagen om deze belastingvoordelen en premies te fiksen (of om belastingzonden op te biechten) Heel wat mensen nemen een paar dagen vakantie in de kerstweek. Het ideale moment om te checken of ze niets over het hoofd zien aan premies of fiscale voordelen.
Pensioen Pensioen Zelfstandigen sparen fors minder voor pensioen Sinds 1,5 jaar heerst onzekerheid over welke stortingen voor het aanvullend pensioen aftrekbaar zijn als beroepskosten en welke niet. "Belastingplichtigen willen geen problemen met de fiscus en blijven voorzichtig", zegt Bart Van Coile, de voorzitter van het Instituut voor de Belastingadviseurs en de Accountants (ITAA).