Bart Cauberghe (Smile Invest): ‘Veel geld verdienen is het verkeerde motief’

© kris van exel
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Bart Cauberghe (40), managing partner bij Smile Invest, is niet van plan binnen afzienbare tijd te rentenieren.

Een jaar geleden stapte Bart Cauberghe over naar het investeringsfonds Smile Invest, dat toen in de steigers stond, met de gewezen techondernemer Urbain Vandeurzen als grote bezieler. Cauberghe, een gedoctoreerd burgerlijk ingenieur, had de deur van Gimv achter zich dichtgetrokken, na een mooi trackrecord bij de investeringsmaatschappij. Hij had er mee aan het stuur van het XL-fonds gestaan en rondde enkele lucratieve deals af, zoals Punch Powertrain, de Limburgse producent van versnellingsbakken. “Geen kwaad woord over Gimv, ik heb er veel geleerd”, zegt Cauberghe. “Maar het begon te kriebelen. Ik droomde ervan zelf een fonds starten. Zo kwam ik bij Urbain Vandeurzen terecht, met wie het meteen klikte.”

Wij hebben een gezonde discipline, zeker nu de overnamemarkt oververhit is

Het moest wel klikken. Vandeurzen is de roerganger van Smile Invest.

BART CAUBERGHE. “Urbain is de eerste kerninvesteerder van Smile Invest en veel meer dan dat. Hij is de voorzitter en grote naam achter het fonds, we moeten daar eerlijk in zijn. Geldschieters kregen vertrouwen als we met zijn naam uitpakten. Mede door hem hebben we vrij snel een dertigtal ondernemers achter het fonds gekregen.”

Hoeveel kapitaal zit nu in Smile Invest?

CAUBERGHE. “Bij de opstart was 200 miljoen euro het minimum. Als we dat niet haalden, moesten we maar een andere baan zoeken. Intussen zitten we aan 315 miljoen euro. Verder dan 350 miljoen willen we niet gaan. Want je moet al dat geld nog goed geïnvesteerd krijgen. Dat is een hele klus als je focust op innovatieve groeibedrijven in technologie, ICT, medische technologie en moderne consumententrends. Bovendien willen we nauw betrokken zijn bij het management en dat vergt tijd.”

Na een jaar heeft Smile Invest nog altijd geen investering beet. Hoe komt dat?

CAUBERGHE. “Wie zijn chequeboek opentrekt, kan gelijk welke investering doen. Maar wij hebben een gezonde discipline, zeker nu de overnamemarkt oververhit is. We hebben al mooie bedrijven aan onze neus voorbij zien gaan omdat industriële groepen prijzen bieden die gewoon niet meer te verantwoorden zijn. Voorts planten we zaadjes door heel vroeg met ondernemers te praten. Gelukkig hebben onze geldschieters geduld. Ze hebben begrip voor onze voorzichtigheid.”

Zou u ooit een eigen bedrijf willen hebben?

CAUBERGHE. “Ik kreeg de smaak van het ondernemen te pakken toen ik een technisch-adviesbedrijfje runde samen met enkele andere onderzoekers aan de universiteit. Die smaak ging nooit meer weg. Smile Invest beschouw ik als mijn baby. Ik heb erin geïnvesteerd, samen met twee oud-collega’s van Gimv, Thomas Dewever en Ivo Vincente. Wij zijn de drie managing partners van het fonds. We voelen ons ondernemer, omdat we Smile Invest mee hebben opgezet. Als we echt mogen dromen, is ons fonds over tien jaar drie keer groter.”

Misschien kunt u dan al rentenieren.

CAUBERGHE. “Veel geld verdienen is het verkeerde motief voor deze baan. Ik haal mijn passie uit ondernemersverhalen. Als je het daarvoor niet doet, begin je beter niet aan risicokapitaal. Het vergt te veel energie. Ik ben dit jaar veertig geworden. Als ik het wou doen, was dit het moment.”

Bart Cauberghe

Is: managing partner bij Smile Invest

Vrije tijd: familie en vrienden, gastronomie, citytrips, zwemmen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content