Danny Van Quaethem
‘De Griekse horzel zorgt voor opvliegers in het Europese beurslandschap’
De Griekse horzel zorgde de voorbije weken voor opvliegers in het Europese beurslandschap. “Hopelijk werken Europa en Griekenland een compromis uit. Tsipras leidt echter de aandacht af van wat essentieel is voor de aandelenmarkt: de evolutie van de winsten en van de rente”, schrijft Danny Van Quaethem, aandelenexpert bij Société Générale Private Banking.
Elke maandag laten we een prominente stem uit de financiële wereld aan het woord. Vandaag: Danny Van Quaethem, aandelenexpert bij Société Générale Private Banking.
Na zes jaar bijna ononderbroken stijging is het normaal dat de aandelenbeurs wat last krijgt van opvliegers. Opvliegers duiken op uit het niets: men begint te transpireren en het hart klopt sneller. Het lichaam voert een strijd om overtollige warmte te verliezen. De hitte komt van binnen en moet het lichaam langs de huid verlaten. Vandaar de zweetaanvallen, zowel ‘s nachts als overdag. De hitte kan heel intens zijn. Bij verwoede pogingen tot afkoeling overwint de koelte het slechts langzaam van de naar buiten stralende hitte. Stress en emoties kunnen versterkend werken. De overgang is een natuurlijk stadium in het leven van een vrouw. Hoe lang men er last van heeft, verschilt van persoon tot persoon. Opvliegers zijn erg vervelend, maar vormen geen bedreiging voor gezondheid.
De Griekse horzel zorgt voor opvliegers in het Europese beurslandschap
De oorzaak van opvliegers ligt bij de afnemende productie van oestrogeen. De oorsprong van het woord is het Griekse “oistros”, wat prikkel of razernij betekent. In het Engels wordt oistros wel eens vertaald als “gadfly”, een horzel of ook rustverstoorder, spelbreker.
De Griekse horzel zorgde de voorbije weken voor opvliegers in het Europese beurslandschap. In tegenstelling tot enkele jaren geleden vormt het Griekse probleem echter geen bedreiging meer. De toestand is ernstig. Maar Tsipras komt op de valreep met een plan, weliswaar onwillig geconcipieerd en met de verlostang ter wereld gebracht. Hopelijk werken Europa en Griekenland een compromis uit, waardoor een langzaam genezingsproces kan starten. Tsipras leidt echter de aandacht af van wat essentieel is voor de aandelenmarkt: de evolutie van de winsten en van de rente.
De VS lopen ruwweg één tot twee jaar voor op Europa. Wellicht krijgen we voor het einde van het jaar een voorproefje van hoe de markten zullen reageren op de eerste prille renteverhoging na jaren van overvloedig “gratis” geld. Met de sterke dollar krijgt de Amerikaanse beurs het al iets lastiger. Europa kende dan weer een uitzonderlijk trimester dankzij de goedkope euro, de lage energieprijzen en de betere financieringsvoorwaarden. Europese aandelen zijn gestegen met het vooruitzicht op hogere bedrijfswinsten. Die factor zal de markt ondersteunen, zelfs bij een iets hogere rente.
Het is opmerkelijk dat de euro niet verzwakt tijdens de jongste crisis. Ook dat wijst op een zeker vertrouwen. Daarbij was ook een verschuiving merkbaar van defensieve sectoren (farma, consumentengoederen) naar meer cyclische. Bankaandelen hielden goed stand. Deze relatieve sterkte wijst op het vertrouwen van de markt in een duurzaam winstherstel bij de banken. De correctie zien we bijgevolg als een koopgelegenheid.
Tack tracking zou wel eens een nieuwe beurssport kunnen worden
De beste manier om opvliegers te bestrijden is het toedienen van oestrogeen, maar dat kan leiden tot ongewenste bijwerkingen. Ook de gecombineerde HST (oestrogeen en progestagenen) kwam in opspraak. Mithra, een bedrijf uit Luik gespecialiseerd in hormonale behandelingen, komt naar de beurs. Op basis van Estretol (E4), een natuurlijk oestrogeen, ontwikkelde men een oraal contraceptief en een nieuwe hormonale behandeling. Mithra is een verhaal over de woelige geschiedenis van farmareuzen (Schering, Organon, Watson, Actavis) versus moedige wetenschappers en ondernemers. Het verhaal leek te mooi om waar te zijn, maar na een indringend gesprek met het management vinden we dat Mithra de nodige aandacht verdient.
Wie overigens geen last heeft van opvliegers, is Luc Tack. Hij kocht voor 7,4 miljoen euro aandelen Tessenderlo bij. Dat signaal is voor ons belangrijker dan alle ronkende verklaringen van Tsipras en Varoufakis samen. In Tack we trust. Tack tracking zou wel eens een nieuwe beurssport kunnen worden.
Danny Van Quaethem is aandelenexpert bij Société Générale Private Banking.
"Analyses over beleggen, verzekeren, portefeuille beschermen en meer"
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier