In de bouwsector vergt urban mining een heel andere aanpak bij het slopen van gebouwen. Het bouwproject voor de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis de Warandeberg is op dat vlak een toonbeeld. Het volledige sloopproces ging uit van een maximaal hergebruik van de materialen.

Hergebruik waardevol design

"We hebben tot 98% van de materialen kunnen recycleren of bestemmen voor hergebruik", vertelt secretaris-generaal Sandra Wilikens. "Om te beginnen zaten er in het oude gebouw verschillende elementen van ontwerpers Jules Wabbes en Christophe Gevers. Samen met de gespecialiseerde vzw Rotor zijn die zorgvuldig gedemonteerd. De stukken zijn door ons bewaard, of geschonken of verkocht aan derden."

Lees ook: De stad als moderne mijn voor materialen

We worden 16 keer meer gecontroleerd dan een apotheek.

Het gewapend beton werd quasi integraal hergebruikt: het staal ging terug naar de staalfabriek en aannemer De Meuter recycleerde het betonpuin ook voor nieuwe werven en infrastructuurwerken. "Uiteraard moet dat beton zo zuiver mogelijk zijn. Daarom worden we aan zeer strenge eisen en controles onderworpen", legt Sven De Meuter, directeur van het Recyclagecentrum van aannemer De Meuter uit. "We worden 16 keer meer gecontroleerd dan een apotheek."

Circulaire oplossingen

Om tot een maximale recyclage te komen, werd met heel wat partners samengewerkt. Sandra Wilikens: "De uitdaging was niet min. Zo bevatte ons oude kantorencomplex liefst 30.000 vierkante meter kamerbreed tapijt. Ook daar hebben we uiteindelijk een circulaire oplossing voor gevonden. Tapijtbedrijf Desso heeft het gerecupereerd om er nieuwe vloerbedekking van te maken."

Lees ook: De bank als matchmaker in de circulaire economie

"We werkten samen met NNOF, een gespecialiseerd bedrijf dat materialen recupereert om er nieuwe meubels van te maken. Het kreeg daarvoor al enkele keren een onderscheiding. En ook voor de vele gyprocpanelen die klassiek in kantoren worden gebruikt, werd eveneens een cradle-to-cradle oplossing uitgewerkt."

Lees alle artikels over Sustainable Growth

In de bouwsector vergt urban mining een heel andere aanpak bij het slopen van gebouwen. Het bouwproject voor de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis de Warandeberg is op dat vlak een toonbeeld. Het volledige sloopproces ging uit van een maximaal hergebruik van de materialen.Hergebruik waardevol design"We hebben tot 98% van de materialen kunnen recycleren of bestemmen voor hergebruik", vertelt secretaris-generaal Sandra Wilikens. "Om te beginnen zaten er in het oude gebouw verschillende elementen van ontwerpers Jules Wabbes en Christophe Gevers. Samen met de gespecialiseerde vzw Rotor zijn die zorgvuldig gedemonteerd. De stukken zijn door ons bewaard, of geschonken of verkocht aan derden."Lees ook: De stad als moderne mijn voor materialenHet gewapend beton werd quasi integraal hergebruikt: het staal ging terug naar de staalfabriek en aannemer De Meuter recycleerde het betonpuin ook voor nieuwe werven en infrastructuurwerken. "Uiteraard moet dat beton zo zuiver mogelijk zijn. Daarom worden we aan zeer strenge eisen en controles onderworpen", legt Sven De Meuter, directeur van het Recyclagecentrum van aannemer De Meuter uit. "We worden 16 keer meer gecontroleerd dan een apotheek."Circulaire oplossingenOm tot een maximale recyclage te komen, werd met heel wat partners samengewerkt. Sandra Wilikens: "De uitdaging was niet min. Zo bevatte ons oude kantorencomplex liefst 30.000 vierkante meter kamerbreed tapijt. Ook daar hebben we uiteindelijk een circulaire oplossing voor gevonden. Tapijtbedrijf Desso heeft het gerecupereerd om er nieuwe vloerbedekking van te maken."Lees ook: De bank als matchmaker in de circulaire economie"We werkten samen met NNOF, een gespecialiseerd bedrijf dat materialen recupereert om er nieuwe meubels van te maken. Het kreeg daarvoor al enkele keren een onderscheiding. En ook voor de vele gyprocpanelen die klassiek in kantoren worden gebruikt, werd eveneens een cradle-to-cradle oplossing uitgewerkt."Lees alle artikels over Sustainable Growth