Afgelopen zomer ging ons land gebukt onder langdurige periodes van hitte en droogte. Geregeld zijn er wereldwijd ook hevigere stortregens en overstromingen. "Een duidelijk bewijs van de klimaatverandering, want we zien dat de gemeten temperatuur op aarde stijgt", stelt klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele. "We merken ook frequenter fenomenen zoals hittegolven of langdurige droogte. De klimaatverandering is ook bij ons een realiteit."

CO2 uit de jaren 1980

"Die effecten zijn een rechtstreeks gevolg van de CO2-uitstoot uit de jaren 80 en dus gaat het eigenlijk nog maar om een voorsmaakje. Het lijkt een abstract gegeven, maar de 2 gradengrens die de klimaatakkoorden van Parijs vooropstellen, is absoluut noodzakelijk", waarschuwt Serge de Gheldere. Hij is CEO van Futureproofed en voormalig klimaatambassadeur van Al Gore.

Serge de Gheldere

De 2 gradengrens die de klimaatakkoorden van Parijs vooropstellen, is absoluut noodzakelijk.

Lees ook: Als bank willen we ook innovatie bij bedrijven stimuleren.

Futureproofed is een stategisch consultancybureau dat bedrijven en overheden helpt om hun CO2-impact tot nul te herleiden. Een CO2-neutraal verhaal levert ondernemingen immers heel wat voordelen op. "Naast een stevige kostenreductie, beperk je ook de risico's. Want stel nu eens dat de fossiele brandstoffen plots op geraken en je als bedrijf niet aangepast bent? Dat zou sectoren volledig op hun kop kunnen zetten."

De overheid moet het verschil maken

Om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan, zal een panoplie aan maatregelen nodig zijn. Klimatoloog van Ypersele: "Het gaat over industrie, over mobiliteit, over woningbouw... Een concreet voorbeeld: als men de bouw of renovatie van hele wijken stimuleert zodat ze energieneutraal worden of zelfs meer energie produceren dan ze verbruiken, dan kan dat zeer interessante resultaten opleveren voor het verminderen van onze ecologische voetafdruk."

Jean-Pascal van Ypersele, Jan Locus
Jean-Pascal van Ypersele © Jan Locus

Lees ook: Belgische ideeën voor slimme steden veroveren de wereld.

Het toont aan hoezeer er nood is aan een sturend beleid. De Belgische regering moet op dat vlak dringend een versnelling hoger schakelen, waarschuwen experts. Want hoewel ons land het klimaatakkoord van de COP21 mee ondertekende, is het in Europa allerminst een pionier.

"Daarom hebben we met de Klimaatzaak de overheid ook gedagvaard om ze op haar verantwoordelijkheden te wijzen. Ingrijpende veranderingen blijven moeilijk in dit land. Terwijl de regering met doeltreffende maatregelen en een wervende campagne écht het verschil kan maken", besluit Serge de Gheldere.

Lees alle artikels over Sustainable Growth

Afgelopen zomer ging ons land gebukt onder langdurige periodes van hitte en droogte. Geregeld zijn er wereldwijd ook hevigere stortregens en overstromingen. "Een duidelijk bewijs van de klimaatverandering, want we zien dat de gemeten temperatuur op aarde stijgt", stelt klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele. "We merken ook frequenter fenomenen zoals hittegolven of langdurige droogte. De klimaatverandering is ook bij ons een realiteit."CO2 uit de jaren 1980"Die effecten zijn een rechtstreeks gevolg van de CO2-uitstoot uit de jaren 80 en dus gaat het eigenlijk nog maar om een voorsmaakje. Het lijkt een abstract gegeven, maar de 2 gradengrens die de klimaatakkoorden van Parijs vooropstellen, is absoluut noodzakelijk", waarschuwt Serge de Gheldere. Hij is CEO van Futureproofed en voormalig klimaatambassadeur van Al Gore.Lees ook: Als bank willen we ook innovatie bij bedrijven stimuleren.Futureproofed is een stategisch consultancybureau dat bedrijven en overheden helpt om hun CO2-impact tot nul te herleiden. Een CO2-neutraal verhaal levert ondernemingen immers heel wat voordelen op. "Naast een stevige kostenreductie, beperk je ook de risico's. Want stel nu eens dat de fossiele brandstoffen plots op geraken en je als bedrijf niet aangepast bent? Dat zou sectoren volledig op hun kop kunnen zetten."De overheid moet het verschil makenOm de effecten van klimaatverandering tegen te gaan, zal een panoplie aan maatregelen nodig zijn. Klimatoloog van Ypersele: "Het gaat over industrie, over mobiliteit, over woningbouw... Een concreet voorbeeld: als men de bouw of renovatie van hele wijken stimuleert zodat ze energieneutraal worden of zelfs meer energie produceren dan ze verbruiken, dan kan dat zeer interessante resultaten opleveren voor het verminderen van onze ecologische voetafdruk."Lees ook: Belgische ideeën voor slimme steden veroveren de wereld.Het toont aan hoezeer er nood is aan een sturend beleid. De Belgische regering moet op dat vlak dringend een versnelling hoger schakelen, waarschuwen experts. Want hoewel ons land het klimaatakkoord van de COP21 mee ondertekende, is het in Europa allerminst een pionier."Daarom hebben we met de Klimaatzaak de overheid ook gedagvaard om ze op haar verantwoordelijkheden te wijzen. Ingrijpende veranderingen blijven moeilijk in dit land. Terwijl de regering met doeltreffende maatregelen en een wervende campagne écht het verschil kan maken", besluit Serge de Gheldere.Lees alle artikels over Sustainable Growth