Kaneka Belgium was de eerste vestiging (1970) in Europa van een Japans chemisch bedrijf. Dat had voor een nieuwe vestiging in Vlaanderen - in Westerlo (Oevel) - gekozen, vanwege de gunstige ligging in de buurt van de E313 en van het Albertkanaal. Gunstig voor de aanvoer van grondstoffen en het transport van producten.

Bovendien bleek al gauw dat Vlaanderen over gekwalificeerde medewerkers beschikt en dat de Kempense mentaliteit erg goed bij de Japanse aansluit. Op de site in Westerlo werken 311 mensen, maar wereldwijd zorgen 9.600 collega's voor een omzet van 5 miljard euro.

"In alles wat we doen, denken we aan ecologie, duurzaamheid, veiligheid... Internationaal zijn er soms grote verschillen op het vlak van pakweg milieunormen. Europa is als het om uitstoot gaat behoorlijk streng en België wellicht nog strenger. Daardoor zijn de initiële investeringen in vergelijking met onze andere sites wat hoger."

De Kempense mentaliteit sluit erg goed aan bij de Japanse.

Voorbeeld voor de groep

Kaneka Belgium had een belangrijke impact op de Kaneka-groep. "We vervulden toen een pioniersrol en dienen nog altijd als benchmark. En al zijn we niet meer de grootste vestiging, we zijn nog steeds zeer rendabel. Dat komt omdat onze plants sterk geautomatiseerd zijn. We zetten daar zwaar op in vanwege de veiligheid, de betrouwbaarheid en de kosten-efficiëntie. Binnenkort voegen we er nog een Manufacturing Execution System (MES) aan toe."

Omwille van de goede prestaties van de vestiging, heeft Kaneka Belgium een aantal grote investeringen binnengehaald. Zo investeert het moederbedrijf nu in de uitbreiding van de fabriek voor MS-polymeren, zeg maar de actieve basiscomponent in elastische voeg- en lijmkitten.

En er hangt ook een duurzaam etiket aan de nieuwe MS-polymeer plant in Oevel. "De voornaamste grondstof, propyleenoxide, wordt traditioneel per vrachtwagen vervoerd. Maar binnenkort komt er scheepsverlading met loskade en opslagtanks. We zullen op jaarbasis 1.500 transporten (of 3.000 ritten) op de openbare weg kunnen afschaffen waarvan 900 ADR-transporten (gevaarlijke stoffen)."

Geen wonder dat Kaneka Belgium onlangs - op 6 februari - het certificaat Lean & Green kreeg toegekend (VIL, logistieke sector) voor de vermindering van de CO2-uitstoot met ten minste 20%.

Duaal leren biedt voordelen

Best wel spannend allemaal. Maar toch zien vele jonge mensen met een technische opleiding een job als productieoperator in ploegendienst niet altijd zitten. Via duaal leren, een initiatief van de Vlaamse overheid, lijkt het te lukken. Vandael: "Je krijgt potentiële medewerkers over de vloer die al voor een opleiding procestechnieken hebben gekozen. Tijdens de periodes in het bedrijf voelen ze of ploegendienst iets voor hen is. De komende jaren zullen we toch een twintigtal mensen aanwerven."

Kaneka won de Foreign Investment of the Year Trophy 2018.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois reikte de trofee uit aan Plant General Manager Jean Vandael en Katsutoshi Shichijo, President van Kaneka Belgium. Het Japanse chemiebedrijf maakt van zijn site in Westerlo Kaneka's grootste MS-polymerenfabriek ter wereld. "Deze investering onderstreept niet alleen de strategische locatie van Vlaanderen, maar ook troeven zoals onze financiële incentives en het vele talent in onze regio", benadrukte de minister-president.

Van links naar rechts: Marc Van Gastel, afdelingshoofd Invest FIT, Jean Vandael, Plant General Manager Kaneka Belgium, Geert Bourgeois, Vlaams minister-president, Katsutoshi Shichijo, President Kaneka Belgium en Bruno Segers, Voorzitter Raad van Bestuur FIT.

Benieuwd naar wie de vijf genomineerden waren voor de 'Foreign Investment of the Year Trophy'? Ontdek ze hier!

Lees hier de andere artikels van dit dossier.

Kaneka Belgium was de eerste vestiging (1970) in Europa van een Japans chemisch bedrijf. Dat had voor een nieuwe vestiging in Vlaanderen - in Westerlo (Oevel) - gekozen, vanwege de gunstige ligging in de buurt van de E313 en van het Albertkanaal. Gunstig voor de aanvoer van grondstoffen en het transport van producten.Bovendien bleek al gauw dat Vlaanderen over gekwalificeerde medewerkers beschikt en dat de Kempense mentaliteit erg goed bij de Japanse aansluit. Op de site in Westerlo werken 311 mensen, maar wereldwijd zorgen 9.600 collega's voor een omzet van 5 miljard euro."In alles wat we doen, denken we aan ecologie, duurzaamheid, veiligheid... Internationaal zijn er soms grote verschillen op het vlak van pakweg milieunormen. Europa is als het om uitstoot gaat behoorlijk streng en België wellicht nog strenger. Daardoor zijn de initiële investeringen in vergelijking met onze andere sites wat hoger."Voorbeeld voor de groepKaneka Belgium had een belangrijke impact op de Kaneka-groep. "We vervulden toen een pioniersrol en dienen nog altijd als benchmark. En al zijn we niet meer de grootste vestiging, we zijn nog steeds zeer rendabel. Dat komt omdat onze plants sterk geautomatiseerd zijn. We zetten daar zwaar op in vanwege de veiligheid, de betrouwbaarheid en de kosten-efficiëntie. Binnenkort voegen we er nog een Manufacturing Execution System (MES) aan toe." Omwille van de goede prestaties van de vestiging, heeft Kaneka Belgium een aantal grote investeringen binnengehaald. Zo investeert het moederbedrijf nu in de uitbreiding van de fabriek voor MS-polymeren, zeg maar de actieve basiscomponent in elastische voeg- en lijmkitten.En er hangt ook een duurzaam etiket aan de nieuwe MS-polymeer plant in Oevel. "De voornaamste grondstof, propyleenoxide, wordt traditioneel per vrachtwagen vervoerd. Maar binnenkort komt er scheepsverlading met loskade en opslagtanks. We zullen op jaarbasis 1.500 transporten (of 3.000 ritten) op de openbare weg kunnen afschaffen waarvan 900 ADR-transporten (gevaarlijke stoffen)." Geen wonder dat Kaneka Belgium onlangs - op 6 februari - het certificaat Lean & Green kreeg toegekend (VIL, logistieke sector) voor de vermindering van de CO2-uitstoot met ten minste 20%.Duaal leren biedt voordelenBest wel spannend allemaal. Maar toch zien vele jonge mensen met een technische opleiding een job als productieoperator in ploegendienst niet altijd zitten. Via duaal leren, een initiatief van de Vlaamse overheid, lijkt het te lukken. Vandael: "Je krijgt potentiële medewerkers over de vloer die al voor een opleiding procestechnieken hebben gekozen. Tijdens de periodes in het bedrijf voelen ze of ploegendienst iets voor hen is. De komende jaren zullen we toch een twintigtal mensen aanwerven." Benieuwd naar wie de vijf genomineerden waren voor de 'Foreign Investment of the Year Trophy'? Ontdek ze hier!Lees hier de andere artikels van dit dossier.