Kaneka Belgium maakt deel uit van de Japanse multinational Kaneka Corporation en produceert hoogwaardige halffabricaten, 'specialty chemicals', voor functionele en geschuimde kunststoftoepassingen in de bouw-, transport- en verpakkingsindustrie. Het moederbedrijf is ook actief in de voedingsindustrie, life sciences, elektrische en elektronische materialen, zelfs synthetische vezels. De omzet bedraagt wereldwijd 5 miljard euro, vertelt Jean Vandael, Plant Manager in Westerlo.

Op 27 februari werd Kaneka uitgeroepen tot winnaar van de Foreign Investment Trophy 2018. Tegelijk sleepten Brolis Gent en Pfizer andere prijzen in de wacht: respectievelijk de Newcomer of the Year Trophy en de Lifetime Achievement Trophy. Augustinas Vizbaras, co-founder van Brolis Semiconductors (Litouwen), legt uit waarom de onderneming in Gent aan onderzoek en ontwikkeling wil doen.

Op 27 februari werd Kaneka uitgeroepen tot winnaar van de Foreign Investment Trophy 2018. Tegelijk sleepten Pfizer en Brolis Semiconductors andere prijzen in de wacht: respectievelijk de Lifetime Achievement Trophy en de Newcomer of the Year Trophy. Luc Van Steenwinkel, Managing Director van Pfizer Puurs licht toe hoe stevig Pfizer in Vlaanderen verankerd is.

Flanders Investment & Trade (FIT) overtuigt buitenlandse bedrijven om in Vlaanderen te investeren. Dat zorgt voor flink wat toegevoegde waarde, zoals extra omzet voor lokale leveranciers en meer werkgelegenheid. Als bekroning brengt FIT enkele investeringsprojecten onder de publieke aandacht via de organisatie van de intussen zesde editie van de Foreign Investment Trophy.

Boortmalt produceert mout voor vooral de bier- en whiskyindustrie in zijn voornaamste vestiging in de Antwerpse haven. Na de bouw van een nieuwe mouttoren deze zomer zal de mouterij de grootste in de wereld zijn. En er volgen nog investeringen: in productie, innovatie, onderzoek, duurzaamheid en mensen. Dat zegt Yvan Schaepman, CEO van Boortmalt.

In de jaren tachtig en negentig wilde het Koreaanse Hyundai Construction Equipment beginnen met de export van zijn graafmachines en heftrucks. 'Europa lijkt een goede piste...', moet het management gedacht hebben. Het vond in België een dealer bereid om de klus te klaren. Wat later kwam er in Rotterdam een verkoopkantoor. Johan Thiels, Director of Administration bij Hyundai Construction Equipment blikt terug en vooruit.

In 2012 nam farmagigant Novartis wereldwijd Alcon over. Sinds 2014 investeert het 100 miljoen euro in de moderne biologische aanpak voor nieuwe medicijnen in Alcon Puurs. Koen Strobbe, algemeen directeur van Alcon Puurs, en Philippe de Pougnadoresse, Country President Novartis, lichten toe.

In 1997 nam het Zuid-Afrikaanse papierbedrijf Sappi de Koninklijke Nederlandse Papierfabrieken, een mond vol, over. Het Nederlandse bedrijf was ooit in Maastricht met de productie van papier begonnen, maar verhuisde bij een uitbreiding naar een plek in Lanaken in Vlaanderen, op zes kilometer van Maastricht. Bedrijfsdirecteur Eric Raedts licht de activiteit en evolutie van Sappi Lanaken toe.

Dankzij de taxshift en de tariefverlaging van de vennootschapsbelasting staan Vlaanderen en België opnieuw op de lijst van investeerders. Ook gunstig zijn de fiscale stimuli voor Onderzoek & Ontwikkeling. Piet Vandendriessche, CEO Deloitte Belgium, licht toe.

België heeft altijd al veel Europese beslissingscentra op zijn grondgebied gehad. Dat is goed voor de economie en leidt tot extra strategische investeringen met directe en indirecte tewerkstelling. Dat zegt Sebastien D'Hondt, Head of Clients Belgium, ING.