“De economische wereldorde wordt in vraag gesteld”
Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Het geloof in een vrije wereldhandel kreeg de voorbije maanden een knauw als gevolg van de protectionistische koers van de Amerikaanse president Trump. Tegelijk zijn er oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Wat betekent dit voor de Belgische export? Waar zijn er nog groeimarkten? We vroegen het aan de experts van Credendo, dat financiële oplossingen, informatie en advies biedt voor exporterende ondernemingen.
De wereldeconomie staat op een keerpunt. In de veranderende economische wereldorde lijkt niets nog zeker. Credendo evalueert en analyseert op geregelde tijdstippen de politieke risico’s op middellange en lange termijn voor exportbestemmingen.
Pascaline della Faille, Country and Sector Risk Coordinator bij Credendo: “Tijdens de jaren 2000 leidden de sterke stijging van de grondstofprijzen, de groei van de wereldhandel, de gunstige macro-economische omstandigheden en een sterke daling van de staatsschulden tot een duidelijke verbetering van het landenrisico. Steeds meer markten werden interessant voor verre export.”
2007: de opmars van BRICS
Vanaf 2007 maakten de BRICS-landen een opmars. Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika presteerden relatief sterk en stabiel. Raphaël Cecchi, Country and Sector Risk Analyst: “Bij het uitbreken van de crisis in 2008 konden de meeste opkomende economieën de schok goed opvangen dankzij solide macro-economische fundamenten. Door hun lage overheidsschuld konden ze een expansief beleid voeren om de groei te ondersteunen. Hoge deviezenreserves en relatief lage buitenlandse schulden speelden ook in hun voordeel. Bovendien was de schok van korte duur. De wereldhandel stortte in, maar ging vanaf medio 2009 al opnieuw in stijgende lijn.”
2018: duidelijke toename van de risico’s
Wanneer we naar de actuele toestand kijken, is de rol van de Verenigde Staten cruciaal. “Dankzij de stijgende rentevoeten en een sterkere dollar profiteren beleggers vandaag van een beter rendement in de Verenigde Staten”, aldus Pascaline della Faille van Credendo. “Dat houdt een risico in voor de opkomende landen die het meest afhankelijk zijn van de beleggingen in portefeuille. De Turkse lira en de Argentijnse peso zijn sterk in waarde verminderd, waardoor ze het vertrouwen van de beleggers ondermijnen. Ze slepen ook de munt van Zuid-Afrika, Brazilië of India in hun kielzog mee.”
Lees ook: Vyncke: “Geografische spreiding is de beste strategie”
Daarnaast spelen een reeks geopolitieke kwesties een rol: “Voor Europa is er natuurlijk de brexit, maar ook de gespannen relatie tussen de NAVO en Rusland. De spanning in het Midden-Oosten loopt op. En er is het protectionistische beleid van president Trump en zijn handelsoorlog tegen China… Dat alles samen zal wegen op de groei van de economie en de wereldhandel, en de internationale spanningen verscherpen”, merkt Raphaël Cecchi op.
Nieuwe exportbestemmingen?
Volgens de kaart met landenrisico’s zijn er veel landen met een relatief laag risiconiveau, zoals China, India, Marokko, Botswana en Chili. Er zijn ook landen waar het risico afneemt. De experten van Credendo wijzen onder meer op Jamaica, Wit-Rusland en Oezbekistan.
Lees ook: Unibra: “Een groeiscenario voor Afrika”
De veranderende wereldorde is één van de thema’s van het Credendo Trade Forum, het jaarlijkse trefpunt voor wie exporteert. Het forum heeft plaats op 15 november in Brussel. Voor meer info: www.credendoforum2018.be.